Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Η μεταναστευτική βόμβα...


Του Κώστα Στούπα 

Το μεταναστευτικό αναμένεται να ταρακουνήσει πολλές κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης, το μεταναστευτικό  ενδέχεται να αλλοιώσει τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τον χαρακτήρα των ανοιχτών κοινωνιών.

Ο κόσμος ανησυχεί από την αυξημένη εγκληματικότητα που συνοδεύει την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Ανησυχεί επίσης για την αλλοίωση των τοπικών κοινοτήτων από την άναρχη αύξηση του αριθμού μεταναστών από ασύμβατους πολιτισμούς (με διαφορετικά ήθη και απουσία διάθεσης σεβασμού των τοπικών νόμων και συνηθειών).

Πολλοί τρομάζουν πως οι αυξημένες γεννήσεις κάποιων κατηγοριών μεταναστών μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να τους καταστήσει μειοψηφία και ξένους στον τόπο τους...

Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές κοινωνίες χρειάζονται μετανάστες.

Οι ίδιοι άνθρωποι που ανησυχούν και ψηφίζουν ακροδεξιούς που υπόσχονται να σφραγίσουν τα σύνορα στη μετανάστευση, χωρίς την προσθήκη νέων μεταναστών στο εργατικό δυναμικό κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συντάξεις και την απαραίτητη προσφορά φθηνών υπηρεσιών.

Και οι μετανάστες χρειάζονται όμως τις πλούσιες κοινωνίες και οικονομίες της Ευρώπης και της Δύσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist "Τα εισοδήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 12 φορές υψηλότερα από ό,τι στην υποσαχάρια Αφρική. Δεν είναι παράξενο που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να μετακομίσουν από φτωχές χώρες σε πλούσιες".

Σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα θα είχαμε τη μετακίνηση δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι πλούσιες χώρες θα βούλιαζαν και θα αλλοιώνονταν και το πιθανότερο είναι πως η φτώχεια της υποσαχάριας Αφρικής θα εξαπλωνόταν στην Ευρώπη.

Μια κοινωνία είναι πλούσια ή φτωχή κυρίως από την ικανότητά της να παρέχει ασφάλεια, ευκαιρίες και θεσμούς ανοιχτής πρόσβασης που επιτρέπουν στους ικανότερους να βρίσκουν τον δρόμο προς την κορυφή.

Στον πραγματικό κόσμο της Αφρικής και της Ευρώπης πιο εύκολα μπορεί κάποιος να κερδίσει το λαχείο παρά να εξασφαλίσει μια βίζα για εργασία στην Ευρώπη.

Μοιραία η μοναδική λύση είναι είτε να μετακινηθεί παράνομα εντός της Ευρώπης ή να εκμεταλλευτεί το, από τη δεκαετία του ’50, διεθνές νομικό πλαίσιο περί προσφύγων και ασύλου.

Είναι προφανές πως την παράνομη μετακίνηση προς την Ευρώπη και τη Δύση δεν την επιλέγουν κατά κύριο λόγο γονείς που θέλουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους, αλλά άτομα διατεθειμένα να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με αντάλλαγμα το κέρδος και την ισχύ.

Κάθε κοινωνία έχει ένα ποσοστό ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν για να πλουτίσουν μέσω της εργασίας, της μόρφωσης και του επιχειρείν και άτομα διατεθειμένα να ρισκάρουν για να πλουτίσουν μέσω του εγκλήματος.

Είναι προφανές πως οι risk takers της δεύτερης κατηγορίας είναι ευκολότερο να επιλέξουν να φτάσουν με κίνδυνο της ζωής τους στην πλούσια Δύση παρά να μείνουν σε μια περιοχή όπου οι άλλοι δεν έχουν και πολλά να τους αφαιρέσεις...

Η Ευρώπη και η Δύση λοιπόν πρέπει να βρουν τον τρόπο να προσελκύσουν αυτούς που θέλουν να εργαστούν να μορφωθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τις αξίες της Δύσης και να αποκλείσει όσους θέλουν να την απομυζήσουν παρασιτικά αυξάνοντας την εγκληματικότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος δεν είναι η μετανάστευση αλλά η παράνομη μετανάστευση. Προκειμένου να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα θαλάσσια και χερσαία  σύνορα.

Κανένας παράνομος δεν πρέπει να μπορεί να βρεθεί και να κυκλοφορεί εντός των δυτικών χωρών. Για να υπάρχουν μετανάστες, όμως, θα πρέπει οι δυτικές χώρες να δημιουργήσουν σταθμούς υποδοχής και ελέγχου αιτήσεων σε περιοχές εκτός της Δύσης.

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επιλέγουν όσους κρίνουν πως μπορούν να ενσωματωθούν.

Προκειμένου να σταματήσουν οι πολίτες της Ευρώπης να ανησυχούν θα πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στα σύνορα και να βρεθεί τρόπος ταχείας επαναπροώθησης των παρανόμων και ανεπιθύμητων εκτός Ευρώπης.

Η πρόθεση της Ιταλίας να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας στην Αλβανία μέχρι να ελεγχθούν οι αιτήσεις είναι λάθος, γιατί θα ξεφύγουν από τις δομές και θα κινηθούν πάλι παράνομα προς τις γειτονικές χώρες. Το ίδιο είναι και μια πιθανή βούληση της Γερμανίας να στηρίξει τέτοια κέντρα στην Ελλάδα.

Τα κέντρα κράτησης παράνομα εισελθόντων στην Ευρώπη πρέπει να είναι σε ακατοίκητες περιοχές των συνόρων από τις οποίες δύσκολα θα μπορούν να δραπετεύσουν και να μετακινηθούν εντός της ένωσης...

Η Ευρώπη και η Δύση θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πως κανένας παράνομα εισελθών δεν θα μπορεί να υποβάλει οποιαδήποτε αίτηση και θα επαναπροωθείται ταχέως εκτός.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπάρξουν δομές εκτός Ευρώπης όπου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο ή μετανάστευση οι οποίες θα εξετάζονται τάχιστα και όσοι επιλέγονται θα ξεκινούν διαδικασίες προσαρμογής.

Επίσης, θα πρέπει η Ε.Ε., και κάθε χώρα χωριστά, να θέσει ποσοστώσεις μεταναστών επί των τοπικών πληθυσμών, σε όρια που θα κριθεί πως οι μετανάστες μπορούν να αφομοιωθούν χωρίς να απειλήσουν τις ισορροπίες των τοπικών κοινωνιών. Π.χ. είναι απαράδεκτο σε ελληνικά σχολεία να υπάρχουν τάξεις όπου τα δυο τρίτα δεν είναι σε θέση ούτε τη γλώσσα που γίνεται το μάθημα να γνωρίζουν επαρκώς.

Ο σεβασμός των συνηθειών των τοπικών κοινωνιών αλλά και η αποδοχή του νόμου θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για όσους θέλουν να έρθουν, να εργαστούν και να ζήσουν στη Δύση.

Στις δυτικές κοινωνίες οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και αυτό θα πρέπει να είναι σεβαστό. Επίσης, η κάλυψη του προσώπου και του σώματος με τρόπο προσβλητικό για την ανθρώπινη φύση και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πολίτη θα πρέπει να απαγορεύεται και με ποινή απέλασης...

Αν οι δυτικές δημοκρατίες δεν χειριστούν άμεσα την κυοφορούμενη μεταναστευτική κρίση, την κατάσταση θα εκμεταλλευτούν ακροδεξιοί σχηματισμοί και όταν καταλάβουν την εξουσία μαζί με την αντιμεταναστευτική ατζέντα θα επιβάλλουν και περιορισμούς στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης την ελευθερία του τύπου, την θρησκοληψία  κλπ.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου