Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σοφία Βέμπο 1910 – 1978

Η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ' ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933».

Το Odin Finder έφτασε στην Κρήτη - Διάλεξη Νίκου Λυγερού "Ενάντια στη Βαρβαρότητα"(Βίντεο)

Το Odin Finder έφτασε στην Κρήτη
Του Ν. Λυγερού


Μετά την Κύπρο και τον Πειραιά, το καράβι Odin Finder της ιταλικής εταιρίας GAS που εκτελεί τη βυθομετρική μελέτη για λογαριασμό του EuroAsia Interconnector έφτασε στα παράλια της Κρήτης στην περιοχή της Κορακιάς, όπως προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Project of Common Interest. Έτσι την ώρα που βλέπουμε διάφορους να λένε διάφορα, το έργο συνεχίζεται ακάθεκτα και μάλιστα εντός προγράμματος.

Από την τοπική στην μεγάλη εικόνα - Με έργα εμβέλειας αλλάζει η Ελλάδα

Από την τοπική στην μεγάλη εικόνα
Του Ν. Λυγερού


Η προσέγγιση του κόσμου αποκλειστικά από την τοπική εικόνα δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες εκ φύσης. Πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό και από τους φορείς που νομίζουν σε διάφορα επίπεδα ότι μπορούν να διαχειριστούν προβλήματα, τα οποία βλέπουν με τοπικό τρόπο δίχως αυτό να σημαίνει ότι το ίδιο είναι τοπικό. Στην πραγματικότητα συχνά έχουν να λύσουν προβλήματα που έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από την αρμοδιότητά τους. Με άλλα λόγια, η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να ενταχθεί στο αρχικό πλαίσιο και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να βρεθεί η λύση. Σε αυτή τη φάση της διάγνωσης πρέπει να γίνει το zoom out για να εντοπισθεί η μεγάλη εικόνα. Δίχως αυτό δεν γίνεται ούτε η μερική επίλυση του προβλήματος και δεν υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υποθέσεις που αφορούν την αναγνώριση των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: ΝΤΟΥ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ “ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”-”ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ” – “ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΗΛΙΘΙΕ”! (ΦΩΤΟ)

Περίπου 60 αγρότες από τα Μεσόγεια «εισέβαλαν» αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τετάρτης.


Κατευθύνθηκαν στην αίθουσα αφίξεων από ευρωπαϊκές χώρες και ξεδίπλωσαν πανό στα ελληνικά και στα αγγλικά. «Οχι στον αφανισμό των αγροτών», «Η Ευρώπη είναι ελληνική λέξη» είναι μερικά από τα συνθήματα στα πανό, ενώ κρατούν και μια φωτογραφία του Βόλφκαγκ Σόιμπλε.
 Οπως δηλώνουν «θα μείνουμε όλη τη μέρα σε όλες τις πτήσεις, ώστε να μάθει η Ευρώπη για τους αγρότες της Ελλάδας».
Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε στο Facebook ο αγροτικός συνεταιρισμός Παιανίας.

Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις Ερντογάν για μη επιστροφή της Μόρφου - Αντιδράσεις κομμάτων

Λευκωσία: Άμεση ήταν η αντίδραση κομμάτων σχετικά με τις δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν, όπως αυτές καταγράφονται σε δημοσίευμα της «Μιλλιέτ», όπου γίνεται αναφορά για μη επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Υπονόμευση διαπραγματεύσεων βλέπει ο Πρόεδρος της Βουλής

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν θρυμματίζουν κάθε προοπτική θετικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η μεταφορά της 28χρονης Ντένιας στο εξωτερικό

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επρόκειτο να μεταφερθεί στις ΗΠΑ η 28χρονη Ντένια Παράσχη από την Ζάκυνθο που πάσχει από σπάνιας μορφή καρκίνου στην καρδιά ωστόσο υπήρξε εμπλοκή με το ταξίδι της κοπέλας στη Βοστώνη.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης (9/2/2016) υπήρξε εμπλοκή στην μεταφορά της 28χρονης κοπέλας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί που την παρακολουθούν δεν έδωσαν άδεια ώστε η Ντένια να ταξιδέψει στην Βοστώνη.

«Στα άκρα» το Μαξίμου: Δεν θα μπει στην Αθήνα κανένα τρακτέρ

ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: «ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε σήμερα, Τετάρτη (10/02/2016) ότι δεν θα μπει στην Αθήνα κανένα τρακτέρ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στον διάλογο που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες.
«Η κυβέρνηση έχει πρόταση και δεν θα μπορούσε να μην έχει πρόταση», ανέφερε η ίδια πηγή μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου και κατέστησε σαφές πως «ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με τελεσίγραφα».

Guardian: Προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για το προσφυγικό - Νέα έκθεση της ΕΕ

Να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες των προσφύγων καλείται η Αθήνα - Η παραμονή της χώρας στην Σένγκεν ορίζεται από συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, λέει η ΕΕ
Προθεσμία ενός μήνα δίνουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, σε μία προσπάθεια να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να καταφέρουν στο μέλλον να προωθήσουν πρόσφυγες από τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.

Ναι» στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο είπε η Ελλάδα - Χθες η Γεροβασίλη δήλωνε ότι η ενεργοποίηση της Συμμαχίας θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα

Κυβερνητική πηγή για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ: «Μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων» - Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν σε Ελλάδα και Τουρκία
Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει, ενώ ούτε και ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Καμμένος, έχει κάνει κάποιο «tweet», προκειμένου να γνωστοποιήσει τι αποφάσεις ελήφθησαν στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.