Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Η έκτακτη επικαιρότητα το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου - Δείτε πρωτοσέλιδα και βίντεο

Οι πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, είναι δραματικές, καθώς ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού, το περίφημο «ΟΧΙ», ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΥΡΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ:Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ(ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Μητροπολίτης Πρώην Πατρών Κυρός Νικόδημος ομιλεί σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Λύχνο για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο αγώνα του Έθνους.

Ηθοποιοί και καλλιτέχνες που πολέμησαν το 1940 (ΦΩΤΟ)

Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της εποχής έδωσαν το «παρών» στην πρώτη γραμμή του μετώπου του του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-1941.

Ο Οδυσσέας Ελύτης πολέμησε στο Αλβανικό Έπος 1940-41, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Προσβλήθηκε από τύφο και τελικά διασώθηκε από θαύμα, όπως ο ίδιος ομολογεί.
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Ελύτης κατατάσσεται ως ανθυπολοχαγός στη Διοίκηση του Στρατηγείου του Α’ Σώματος Στρατού. Στις 26 Φεβρουαρίου 1941 μεταφέρεται με βαρύ κοιλιακό τύφο στο νοσοκομείο Ιωαννίνων κι έπειτα από περιπετειώδη πορεία καταλήγει στην Αθήνα.

28 Οκτωβρίου 1940: Η στολή του Ελληνα πολεμιστή και το τυφέκιο Mauser (ΒΙΝΤΕΟ)

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Η στρατιωτική ενδυμασία των ηρώων της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου. Η θρυλική χακί χλαίνη και το χιτώνιο… Το FN 30 Mauser.

Οι Ελληνες στρατιώτες πολέμησαν γενναία με όσα εφόδια είχαν στα χέρια τους μα πάνω απ’όλα με ελληνική ψυχή και καρδιά.
Στα βίντεο που ακολουθούν δείτε τι έφεραν μαζί τους οι Ελληνες ήρωες του 1940…

Ο παράλογος Πρωθυπουργός - Το ευρωπαϊκό χαστούκι στα Σκόπια

Ο παράλογος Πρωθυπουργός
Tου Ν. Λυγερού

Όσο προχωρά η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου αντιλαμβανόμαστε με όλο και πιο έντονο τρόπο ότι ο Πρωθυπουργός είναι παράλογος όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τους ίδιους τους Βρετανούς, αφού θέλει να τους επιβάλλει κάτι που δεν θέλουν. Και αυτό το σενάριο που παίζεται με τις επιστολές είναι η τελευταία απόδειξη. Αφού στάλθηκε στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ανυπόγραφη επιστολή όπου ζητάει παράταση και μια ενυπόγραφη επιστολή όπου ζητάει

Η κατάρρευση του παραμυθιού των Πρεσπών

Tου Ν. Λυγερού

Όλο το παραμύθι των Πρεσπών βασίζεται για πολλούς στην ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε πάση θυσία την ένταξη των Σκοπίων και γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να αποδεχτούμε τις πιέσεις και να υπερψηφίσουμε το Προσύμφωνο των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και το είδαμε με τη στάση της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. Έχει ενδιαφέρον μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι και οι τρεις χώρες που δεν συνορεύουν μεταξύ τους, συνορεύουν όλες με την Γερμανία.