Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ανδρέας Μιαούλης 1769 – 1835

Ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Ο τόπος της γέννησής του δεν είναι επακριβώς γνωστός. Ορισμένοι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1769 στα Φύλλα της Εύβοιας, απ' όπου η οικογένεια του μετοίκησε στην Ύδρα, ενώ άλλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού.
Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βώκος ή Μπώκος. Για το παρωνύμιο Μιαούλης υπάρχουν δύο εκδοχές: Η μία ότι του τo κόλλησαν οι ναύτες του, όταν τους έδινε τη διαταγή «Μία ούλοι!» για να κωπηλατούν συγχρόνως. Η δεύτερη, από ένα τουρκικό μπρίκι που αγόρασε, με την ονομασία «Μιαούλ». Ο Μιαούλης ήταν σχεδόν αγράμματος, σύμφωνα με τον ιστορικό Καρλ Μέντελσον -Μπαρτόλντι, εν τούτοις υπερείχε σε ευφυΐα και ναυτική τέχνη. Είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος μέχρι υπερβολής, που πολλές φορές έφθανε στα όρια της σκληρότητας για τους υφισταμένους του.

Ποια ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους οι αρχαίοι Έλληνες;

Φανταστείτε ότι ζούσατε στην αρχαία Ελλάδα. Αποφασίζατε να πάρετε ένα σκυλάκι, τι όνομα θα του δίνατε;
Για αυτό υπήρχε η “επιστήμη” της επιλογής και της ονοματοδοσίας ενός κουταβιού.
Πως να επιλέξεις το καλύτερο κουτάβι από μια γέννα;
Όπως και σήμερα οι αρχαίοι αναζητούσαν μια περιπετειώδη και φιλική φύση, αλλά μια διαδικασία επιλογής φαίνεται κάπως άκαρδη σήμερα. Άσε τη μητέρα να διαλέξει συμβουλεύει ο Νεμεσιάνους, ένας Ρωμαίος ειδικός στα κυνηγετικά σκυλιά. Πάρε τα κουτάβια, περικύκλωσε τα με ένα λαδωμένο σχοινί και ανάφλεξε το.

O Sotheby's δημοπράτησε έξι πήλινα ειδώλια διαφημίζοντας πως είναι από την Αμφίπολη

Υπέροχες τερακότες του 2ου αιώνα π.Χ που απεικονίζουν τον νεαρό θεό Αττι που αυτοενουχίστηκε πούλησε σε δημοπρασία ο οίκος Sotheby's ισχυριζόμενος πως προέρχονται από την Αμφίπολη.

H Αμφίπολη, το μεγάλο αρχαιολογικό θρίλερ και δημοφιλές ανάγνωσμα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και του διεθνούς κοινού, συγκινεί και είναι λογικό να χρησιμοποιείται ως δέλεαρ και στις δημοπρασίες του εξωτερικού. Ετσι εξηγείται πως ο κορυφαίος οίκος Sotheby's δημοπράτησε έξι πήλινα ειδώλια λέγοντας πως προέρχονται από την Αμφίπολη, γεγονός που αμφισβητεί το υπουργείο Πολιτισμού