Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Στη Σκόπελο το μεγαλύτερο μυκηναϊκό ξίφος - Ο Askos που σκανάρει το νησί


Ένα μεγάλο πολυεθνικό πρόγραμμα ξεκίνησε στο νησί των Σποράδων με στόχο τον εντοπισμό νέων αρχαιολογικών θέσεων.

Φαινόμενο παραπληροφόρησης, φαινόμενο Mandela και φεμινισμός


Ως φαινόμενο της παραπληροφόρησης περιγράφεται από ψυχολόγους και ερευνητές η βλάβη που επέρχεται στην μνήμη που αφορά ένα γεγονός μετά από την έκθεση σε παραπληροφόρηση. Το φαινόμενο έχει ερευνηθεί για παραπάνω από 45 χρόνια. Αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορούν να επηρεαστούν οι μνήμες για ένα γεγονός. Και έχει κατά καιρούς συζητηθεί κατά πόσο πολύ επηρεάζει τις μνήμες των μαρτύρων σε μια δικαστική υπόθεση. 

Φρίκη: Τεμάχισε και μαγείρεψε την μητέρα της – Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε κατσαρόλα


Μια γυναίκα στο Κεντάκι των ΗΠΑ που ισχυριζόταν ότι κάνει ξόρκια, συνελήφθη από την αστυνομία αφού βρήκαν ένα διαμελισμένο και εν μέρει μαγειρεμένο πτώμα στο σπίτι της, το οποίο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ανήκει στην μητέρα της.

Γυναίκα σκότωσε τους γονείς της και ζούσε μαζί με πτώματά τους για 4 χρόνια


Γυναίκα στις ΗΠΑ μαχαίρωσε την μητέρα και δηλητηρίασε τον πατέρα της, κρατώντας τα πτώματα στο σπίτι για τέσσερα χρόνια.

Γιατί τα Ελληνόπουλα δεν (ξέρουν να) διαβάζουν;


Μια πρόσφατη έρευνα για τη σχέση παιδιών και ανάγνωσης στη χώρα μας ήταν αποκαλυπτική και απογοητευτική. Έχουμε ανάγκη ένα «εθνικό σχέδιο» αλλαγών που θα σκοπεύει στην καλλιέργεια της συνήθειας της ανάγνωσης στα σχολεία μας. Γιατί Εκπαίδευση και Παιδεία, δηλαδή το μέλλον ενός λαού, σημαίνει πρώτα και πριν απ’ όλα «παιδεία κειμένων».

Γράφει ο Νίκος Σαλτερής 

Ανθεκτική κοινωνία & προστασία κρίσιμων υποδομών σε περίοδο ειρήνης, κρίσης και πολέμου

Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος*

Το σημερινό ασταθές, έντονα ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και απειλές.

Διαβουλεύσεις Τατάρ πριν την Νέα Υόρκη, δηλώσεις και δημοσιεύματα


Διαβουλεύσεις πριν την μετάβασή του στην Νέα Υόρκη διεξάγει ο Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», είχε συνάντηση με τους Τ/κ πρώην διαπραγματευτές, Εργκιούν Ολγκούν και Οσμάν Ερτούγ και τον γγ και «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου.

Λετυμπιώτης: Η Ε/κ πλευρά θα συμμετάσχει με εποικοδομητική συνάντηση στο άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη


Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το άτυπο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τριμερής στη Νέα Υόρκη: Το δύσκολο ραντεβού για το Κυπριακό


Η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για άτυπο δείπνο του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου δημιουργεί εικόνα κινητικότητας για το Κυπριακό, η οποία όμως είναι εικονική καθώς όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη μιας σοβαρής και με προοπτικές επιτυχίας, διαδικασίας για τη λύση του κυπριακού.

Ανακοινώθηκε η ώρα του άτυπου δείπνου στη Ν. Υόρκη


Το άτυπο δείπνο μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες, θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 19.00μμ (ώρα Νέας Υόρκης), δηλαδή στις 02:00 τα ξημερώματα Τετάρτης ώρα Κύπρου,  ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το θέμα.

Ο Α/ΓΕΝ στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (ΦΩΤΟ)


Από την Τρίτη 08 έως και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, συμμετείχε στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (Trans-Regional Seapower Symposium / Τ-RSS 2024), στη Βενετία, με μεγάλη συμμετοχή Αρχηγών Ναυτικού, καθώς και εκπροσώπων Διεθνών Οργανισμών, Ακαδημαϊκής Κοινότητας και Αμυντικής Βιομηχανίας.

FDI: Στο «μικροσκόπιο» του Πολεμικού Ναυτικού τα Sea Trials της πρώτης φρεγάτας Belharra


*Του Κώστα Σαρικά

Η έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών για την πρώτη φρεγάτα Belharra «Amiral Ronarc’h» αποτελεί γεγονός, με τους Γάλλους κατασκευαστές της Naval Group και το Marine Nationale να δίνουν τις πρώτες εικόνες του πλοίου στην ανοιχτή θάλασσα της Βρετάνης, ανοιχτά του Λοριάν, να κινείται αυτοδύναμο.

Πολεμικό Ναυτικό: Η εξέλιξη του ναυτικού πολέμου – τεχνολογικές εξελίξεις με ενδιαφέρον για το Π.Ν.

Αναστάσιος Παπανδρέου

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα των υπολογιστών και της ρομποτικής αναμένεται να είναι η επόμενη επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις (Revolution in Military Affairs). Σ’ αυτό συμβάλουν τα μέγιστα η διαρκής εξέλιξη της υπολογιστικής ισχύος των υπολογιστών, η ανάπτυξη των νευρονικών δικτύων και η συνεχής βελτίωση του ΑΙ (Artificial Intelligence). 

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, κοινό μήνυμα με Αίγυπτο


Ξεκινά η μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-13» που συνδιοργανώνουν Ελλάδα και Αίγυπτος. Η άσκηση ματαιώθηκε το 2023 εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και επιστρέφει φέτος με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όχι» Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Δεν είναι στις προθέσεις μου»

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι στις προθέσεις μου», δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής. 

Η Γερμανία μάς παρασύρει στον γκρεμό

Του Κώστα Στούπα 

Ας υποθέσουμε πως στην Ελλάδα ο Άκης Τσοχατζόπουλος πριν λίγα χρόνια αντί της φυλακής λόγω διαφθοράς,  μετά την αποστράτευσή του από κυβερνητικές θέσεις και αξιώματα, είχε διοριστεί στέλεχος κάποιας εγχώριας κατασκευαστικής ή κάποιας ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Με το δίκιο τους όλοι θα μας αντιμετώπιζαν σαν τη χώρα-παρία και θα είμασταν ο περίγελος του θεσμικά ανεπτυγμένου κόσμου.

Πολωνία: Κλείνει τα σύνορα στους μετανάστες χωρίς έγγραφα ο Ντ. Τουσκ


Η Πολωνία σχεδιάζει να αναστείλει προσωρινά τα δικαιώματα που συνδέονται με την παροχή ασύλου στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που αποσκοπεί στη μείωση της μετανάστευσης χωρίς έγγραφα στο ελάχιστο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ.

Άνοιξε και περιμένει τo “Γκουαντάναμο της Ιταλίας”: Το… offshore κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αλβανία προκαλεί ανησυχίες και πολλή κριτική [video]


Άποψη από το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αλβανία/ Φωτογραφία: Screenshot via YouTube

Έντονες αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολιτικούς έχουν προκαλέσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών που λειτουργούν πλέον στην Αλβανία, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με την Ιταλία.

Το ΝΑΤΟ βλέπει κινδύνους αναζωπύρωσης της βίας στο Κοσσυφοπέδιο


Οι συνεχιζόμενες εθνοτικές εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επανάληψη της βίας στην περιοχή, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της στρατιωτικής συμμαχίας στο πρακτορείο  Reuters.

Παίρνει η Τουρκία τα Eurofighter από τη Γερμανία; Το Βερολίνο “προδίδει” Ελλάδα και Κύπρο, αίρει τα εμπόδια, ενέκρινε «την έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία

FILE PHOTO: Eurofighter Typhoon της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. EPA, AARON BUNCH

Με τίτλο «Πράσινο φως από τη Γερμανία στην αγορά Eurofighter», το τουρκικό δίκτυο NTV μεταδίδει ότι «αίρεται το εμπόδιο της Γερμανίας» στην αγορά από την Τουρκία 40 ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς ενέκρινε «την έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων».

Η τουρκική επιρροή στα αδύναμα Βαλκάνια – τεράστιες επενδύσεις σε Αλβανία, Σερβία


Η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία και τη Σερβία επιβεβαιώνει την επιρροή που θέλει να επεκτείνει η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τουρκία: Θα μαζέψει 2 δισ. ευρώ υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας με τέλη σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις και συμβολαιογραφικές πράξεις


Τουρκικά άρματα μάχης στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας)

Ποια ποσά θα εισπράττονται για το ταμείο ειδικού καθεστώτος

Bayraktar: Ετοιμάζονται τα drone που θα γεμίσουν το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο

Έμεινε στον αέρα για 32 ώρες και ταξίδεψε 5.700 χιλιόμετρα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ερντογάν: Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο


Ηπιότεροι τόνοι από τον Τούρκο Πρόεδρο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά με μία δήλωση γεμάτη ασαφή μηνύματα - Στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα ο Χακάν Φιντάν

Ισραήλ - Τουρκία: Πώς έφτασαν στη ρήξη


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ανέτρεψαν τις σχέσεις της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ, και οποιαδήποτε πιθανή αναβίωσή τους δεν θα περιλαμβάνει πλέον στρατηγική συνεργασία.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν κράτος και το κατέστρεψαν

Σάκης Μουμτζής

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη Γάζα οι Παλαιστίνιοι επί 17 χρόνια είχαν ένα κράτος με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά. Υπήρχε έδαφος, υπήρχε λαός και υπήρχε κυβέρνηση πουν ασκούσε εξουσία. Οι ελάχιστοι Ισραηλινοί έποικοι, περίπου 5000, εγκατέλειψαν τους οικισμούς τους και αποχώρησαν το 2006 μαζί με τα ισραηλινά στρατεύματα.

Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ για την επόμενη κίνηση του Νετανιάχου


Όπως όλα δείχνουν το Ισραήλ θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δικό του δρόμο αγνοώντας όλους όσους του ζητάνε να τερματίσει τις συγκρούσεις για τρεις λόγους

Χεζμπολάχ: Ομοβροντία πυραύλων σε ισραηλινή βάση στη Χάιφα


H Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «πυραύλους» σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Χάιφα, τη μεγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Ισραήλ: Έδωσε διαταγή εκκένωσης για 22 χωριά στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά τανκς AP Photo/Baz Ratner

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) διέταξε τους κατοίκους 22 ακόμη χωριών του νότιου Λιβάνου να εκκενώσουν τις περιοχές βόρεια του ποταμού Αουάλι.

Δηλητήριο σε aftershave, οι 8200, μια αποτυχημένη δολοφονία – Η πραγματική Μοσάντ


«Σελιδες» με τα έργα και τις ημέρες της εφευρετικής, τολμηρής αλλά και αδίστακτης ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών

Μεγάλη νευρικότητα στο Ιράν για τα ισραηλινά αντίποινα - Πυρετός επαφών με τις χώρες του Κόλπου


Διυλιστήριο πετρελαίου στον Ιράν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Vahid Salemi

Επιμέλεια - Μαρία Κολώνα - CNN Greece

Η κυβέρνηση του Ιράν είναι εξαιρετικά νευρική και έχει εμπλακεί σε κατεπείγουσες διπλωματικές επαφές με χώρες της Μέσης Ανατολής για να διαπιστώσει αν μπορεί να μειωθεί η κλίμακα της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και - αν αυτό αποτύχει - να βοηθήσουν στην προστασία της Τεχεράνης.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το μακρύ χέρι του Ιράν

Αναστάσιος Καράμπαμπας

Λίγο μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, ο σάχης του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί αναπτύσσει διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το νέο κράτος. Επίσης, το Ιράν διαθέτει μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Μέσης Ανατολής, με περίπου 100.000 μέλη. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είναι ο κατάλληλος στόχος για το Ισραήλ

Του Marc Champion

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση των αντιποίνων με το Ιράν, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να μην πλήξει το πυρηνικό πρόγραμμα ή τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Τεχεράνης και να επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC). Μια τέτοια επιλογή θα άξιζε υποστήριξη. Αλλά πολλά εξαρτώνται από το πώς και πού θα διεξαχθούν οι επιθέσεις.

Κωστής Κωνσταντίνου/ Παιγνίδια κατασκοπείας στην ιρανική ηγεσία

Κωστής Κωνσταντίνου

Ο δημοσιογράφος Κωστής Κωνσταντίνου, από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει όλες τις εξελίξεις για το philenews.

Πολωνός στρατηγός: Η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια επίθεση στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής θα σήμαινε επίσης το τέλος της


ΗΠολωνία και οι σύμμαχοί της θα εξαπολύσουν άμεσα πλήγμα μεγάλης εμβέλειας στην Αγία Πετρούπολη, εάν η Ρωσία επιτεθεί σε οποιοδήποτε συνοριακό κράτος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ράιμουντ Αντρέιτσακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας.

Ουκρανία-Ρωσία: Το Κίεβο κατέρριψε 24 ρωσικά drones - Η Μόσχα κατέρριψε 47 ουκρανικά drones


Η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε επιθέσεις του αντίπαλου στρατοπέδου με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) που είχαν στόχο τα εδάφη τους, με το Κίεβο να δηλώνει ότι κατέρριψε 24 ρωσικά drones και τη Μόσχα να δηλώνει ότι κατέστρεψε 47 ουκρανικά.

Το μυστήριο γύρω από το μυστικό όπλο της Ρωσίας που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία


Οι Ουκρανοί στρατιώτες σύντομα συνειδητοποίησαν από τα πεσμένα απομεινάρια, ότι είχαν γίνει μάρτυρες της καταστροφής του νεότερου όπλου της Ρωσίας

Οι Ρώσοι μιλούν για το αμερικανικό «θηρίο» που παρακάμπτει τη ρωσική αεράμυνα στην Ουκρανία


Τα αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη PD-2 που μεταφέρθηκαν στον ουκρανικό στρατό είναι ικανά να παρακάμψουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Su-34: Ρώσοι bloggers μεταδίδουν ότι ρωσικό βομβαρδιστικό κατερρίφθη από ουκρανικό F-16


Ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegram αναφέρουν πως ένα βομβαρδιστικό Su-34 καταρρίφθηκε, ενώ αργότερα απέδωσαν την κατάρριψη σε ουκρανικό F-16.

Χαστούκι Πούτιν στη Γερμανία του Σολτς


Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι καν διατεθειμένος να μιλήσει στον καγκελάριο στο τηλέφωνο, αποκάλυψε η Γερμανίδα ΥΠΟΙΚ Αναλένα Μπέρμποκ. «Στέλνει σήμα υπέρ του πολέμου».

Δημοσκόπηση WSJ: Καταλληλότερος ο Τραμπ για τη διαχείριση των πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή


Προβάδισμα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κάμαλα Χάρις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να καθοδηγήσει τις ΗΠΑ στη διαχείριση των πολέμων της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.