Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ίδια εικόνα: Ο Θεσσαλικός κάμπος σήμερα, όπως πριν από 10.000 χρόνια

                                                                                   Η λίμνη Κάρλα

«Η εικόνα της πλημμυρισμένης σήμερα Θεσσαλίας είναι αποκαλυπτική για τη βούληση της φύσης. Είναι όμοια με το χάρτη της περιοχής στην Παλαιολιθική εποχή, 10.000 χρόνια πριν».

Η δρ Νίνα Κυπαρίσση – Αποστολίκα με ειδίκευση την Προϊστορική Αρχαιολογία και έχοντας εργαστεί επί χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, μιλώντας στο mononews παρατηρεί με σκεπτικισμό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλική πεδιάδα, καθώς «η φύση που διαταράχθηκε με την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας επιδιώκει να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση», όπως λέει.

Το ολοκαύτωμα του Βρονταμά – Πώς κάηκαν ζωντανοί μέσα στη σπηλιά οι 300 κάτοικοι


Σαν σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1825, οι κάτοικοι του χωριού Βρoνταμάς θανατώνονται σε ένα σπήλαιο το οποίο είναι Ιερός Ναός από το 1100 μ.Χ.

Ο Βρονταμάς είναι πεδινός οικισμός σε απόσταση 38 χιλ. από την Σπάρτη, της επαρχίας Λακεδαίμονος, Ν. Λακωνίας. Το Ολοκαύτωμα των Βρονταμιτών κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών (1821 – 1829) αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Η έκρηξη του RF-84 της Π.Α. πάνω από τη Λάρισα – σαν σήμερα το 1982


Σαν σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1982, ένα αεροσκάφος RF-84 της Πολεμικής Αεροπορίας εξερράγη πάνω από τη Λάρισα.

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 1982 όταν ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας F-84 ανεφλέγη στον αέρα στην περιοχή του Ιπποκράτη στο στάδιο Αλκαζάρ και στη συνέχεια εξερράγη με αποτέλεσμα αμέτρητα κομμάτια να πέσουν σαν πύρινη βροχή στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν τραυματισμοί 14 ατόμων, ορισμένων θανάσιμα.  Οι περισσότεροι έπαθαν εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο.

Η Αθήνα τιμά τους ξεριζωμένους και τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας - Η ημέρα μνήμης αναγνωρίστηκε το 1998 από την ελληνική Βουλή


Μέλη προσφυγικών σωματείων στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αναγνωρισμένη από το 1998 ημέρα μνήμης από την ελληνική Βουλή είναι η 14η Σεπτεμβρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στα θύματα και τους ξεριζωμένους της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, την Κυριακή δήμοι και περιφέρειες καλούνται να οργανώσουν εκδηλώσεις.

Ο Σουν Τσου και ο Ρετζέπ Ταγiπ Ερντογάν


 Του Γεώργιου Εμ. Δημητράκη* 

Ο Σουν Τσου (544-496 π.Χ.) ήταν Κινέζος στρατηγός, ειδικός εις την στρατιωτική στρατηγική, συγγραφέας και φιλόσοφος. Μεταξύ των πολλών ικανοτήτων του θεωρείται Συγγραφέας της πραγματείας: «Η τέχνη του Πολέμου». Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο στρατιωτικής στρατηγικής, το οποίο έχει επηρεάσει τόσο την δυτική, όσο και την ανατολική-ασιατική φιλοσοφία, καθώς και την στρατιωτική – πολιτική σκέψη και δράση.

Ένα από τα πολλά και πολύ σημαντικά γνωμικά του Σουν Τσου που αναφέρονται εις την πολιτική και στρατιωτική δράση είναι: «Το να κερδίσεις εκατό νίκες σε εκατό μάχες δεν είναι η κορυφή της ικανότητας. Το να υποτάξεις όμως τον εχθρό χωρίς να πολεμήσεις είναι η κορυφή της ικανότητας». 

Ελληνοτουρκική φιλία και Τουρκοκρητικοί


Του Μανώλη Εγγλέζου-Δεληγιαννάκη
, metotoufekikaitilyra.wordpress.com

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μουσουλμανικοί πληθυσμοί, Ελληνόφωνοι κυρίως, και Χριστιανικοί πληθυσμοί ανταλλάχτηκαν και πέρασαν στην άλλη όχθη του Αιγαίου μετά την Καταστροφή. Ήταν η τελευταία πράξη μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, με τις συνθήκες κάθε πληθυσμού να έχουν  κοινά σημεία αλλά και διαφορές.

Στην περίπτωση των Τουρκοκρητικών, οι οποίοι είχαν φτάσει, μέσα από αθρόους εξισλαμισμούς οφειλόμενους στην έντονη καταπίεση των χριστιανών, να είναι το 50% του πληθυσμού, όταν έφτασε η ώρα της ανταλλαγής εκπροσωπούσαν το ένα τέταρτο των κατοίκων της Κρήτης.

ΥΠΕΣ: Να επαναξιολογηθεί καθεστώς Συρίας για να είναι δυνατές επιστροφές μεταναστών


Η Κύπρος θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται επιστροφές και απελάσεις στη χώρα αυτή, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έπειτα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, για το μεταναστευτικό, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση στο θέμα αυτό.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, έθεσε επισταμένα την ανάγκη όπως τύχει βοήθειας ο Λίβανος όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι. «Ο Λίβανος είναι ανάχωμα. Αν καταρρεύσει ο Λίβανος, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», επεσήμανε.

NTCC: Στην Αθήνα κορυφαίο συνέδριο του ΝΑΤΟ – Για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ


Τo NATO Training Technology Conference (NTTC) διεξήχθη για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ, με το ΓΕΕΘΑ να αναλαμβάνει τον ρόλο του συνδιοργανωτή, υπό την αιγίδα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (NATO Allied Command Transformation – ACT).

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από την Τρίτη 12 έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στην Αθήνα το Συνέδριο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ 2023 – NATO Training Technology Conference (NTTC) 2023 με θέμα «Training for a Complex World: Innovation, Resilience and Interoperability».

«BRIGHT STAR 23»: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ στην πολυεθνική άσκηση στην Αίγυπτο [vid]


Από την Πέμπτη 31 Αυγούστου έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση «BRIGHT STAR 23» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ στην UTM–MΟΖ: Οι Έλληνες κομάντος σε άσκηση στην Αφρική (ΦΩΤΟ)


Την Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναχώρησε για την Μοζαμβίκη το τέταρτο κατά σειρά τμήμα δυνάμεως 8 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. 

Rafale vs F-16 πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο: Ολο και πιο μακριά από τη «φωλιά» τους οι «ριπές» της 332 Πολεμικής Μοίρας


Όλο και πιο μακριά από τη ‘’φωλιά’’ τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και σε ακόμη πιο σύνθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες λαμβάνουν πλέον μέρος τα Ελληνικά Rafale.

Κώστας Σαρικάς

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την επικείμενη εμφάνιση βορειοκορεατικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις


Η Βόρεια Κορέα θα προμηθεύσει τη Ρωσία με τα απαραίτητα όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν συνάψει συμφωνία. Αυτές οι πληροφορίες παρασχέθηκαν στο Κίεβο από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Εν αναμονή απάντησης το ΓΕΣ σε αίτημα για κατευθυνόμενα βλήματα Excalibur


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα από τα όπλα που από νωρίς κέντρισαν το ενδιαφέρον των επιτελών του ΓΕΣ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, είναι το κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού M982 Excalibur των 155 mm. 

Γερμανία και Νορβηγία υπέγραψαν τη συμφωνία έναρξης ναυπήγησης των υποβρυχίων T-212CD


Οι Υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Νορβηγίας, Boris Pistorius και Bjørn Arild Gram, υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης των υποβρυχίων T-212CD (Common Design). 

Ο Στρατός θα βγάλει όλο το φίδι από τον… θεσσαλικό βάλτο: Καθώς κρατικός μηχανισμός και τοπική αυτοδιοίκηση απλώς δεν υπάρχουν, οι Ε.Δ. σκίζουν…


Δεκάδες ώρες έχουν γράψει τα ελικόπτερα Chinook μεταφέροντας οτιδήποτε χρειάζεται στους κατοίκους των αποκομμένων περιοχών. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Ως πρώτο βήμα εμπλοκής του Στρατού Ξηράς στην περισυλλογή νεκρών ζώων που πνίγηκαν από την βιβλική καταστροφή, είναι τα στελέχη του να οδηγηθούν σε πτηνοτροφικές μονάδες ώστε να γίνει η συλλογή των νεκρών πουλερικών. Και αφού έχουν ληφθεί τα άκρως απαραίτητα μέτρα προστασίας για όλους όσοι βρίσκονται επί τόπου, μόνο τότε θα ξεκινά η διαδικασία της περισυλλογής.

Υποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Λάρισα – Αρνητικός ο πρώτος έλεγχος στο ΓΝΛ – Συνεχίζονται οι εργαστηριακές αναλύσεις


Με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία και υπαρκτό τον κίνδυνο για ξέσπασμα επιδημιών, δύο ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης καταγράφηκαν στη Λάρισα. 

Στη Νέα Υόρκη για την 78η Συνέλευση του ΟΗΕ ο Γεραπετρίτης – Με ποιους θα συναντηθεί


Στη Νέα Υόρκη πρόκειται να μεταβεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει από τις 18 ως τις 23 Σεπτεμβρίου στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παύλος Μαρινάκης: Σημαντικές εξαγγελίες για την Πολιτική Προστασία στη ΔΕΘ


Του κυβερνητικού έργου, που έχει συντελεστεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, υπεραμύνθηκε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

Οι κάμερες δεν «παρακολουθούν», εξιχνιάζουν εγκλήματα


Γιάννης Τσαπρούνης

Τα όσα ακούμε από τις συνομιλίες του πληρώματος του «Blue Horizon» είναι σοκαριστικά. Υπάρχει, όμως, μεγάλη πιθανότητα να μην είχαμε μάθει τίποτα από όλα αυτά, αν κάποιος πολίτης δεν βιντεοσκοπούσε με το κινητό του την εν ψυχρώ δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη. Μπορεί αυτό που θα μαθαίναμε να ήταν πως κάποιος άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε, ενώ επιχειρούσε να μπει σε πλοίο που αναχωρούσε.

Ιταλία-Μεταναστευτικό: «Βουλιάζει» η Λαμπεντούζα, νέο ρεκόρ αφίξεων


Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έφτασαν στο νησί ανάμεσα σε Δευτέρα και Πέμπτη, ξεπερνώντας σε αριθμό τους κατοίκους της περιοχής! Δεν χωρούν στο κέντρο υποδοχής. Ασφυκτικές οι συνθήκες.

Τουρκία: Ο εμπνευστής του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» μήνυσε τον Πατριάρχη


Μήνυση κατά του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίου κατέθεσε στην εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ο απόστρατος ναύαρχος και εμπνευστής του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας»Τζιχάτ Γιαϊτζί, κατηγορώντας ότι «ενήργησε εκτός των ορίων της εξουσίας του», επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο του «Οικουμενικού Πατριάρχη»

Προκαλούν και πάλι στην Τουρκία – «Να κηρύξουμε υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο»


Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Επανέρχονται οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας

Βαγγέλης Λάσκαρης

Όρμπαν όπως Ερντογάν: Η Ουγγαρία ανακάλυψε προσβλητικό βίντεο και απειλεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Η Ουγγαρία απειλεί τώρα να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ εν καιρώ πολέμου λόγω ενός σουηδικού βίντεο διάρκειας 10 λεπτών που δεν της αρέσει.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν θα επηρεάσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πέντε τουρκικές εταιρίες και σε ένα Τούρκο υπήκοο για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων δεν πρόκειται να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Τουρκία και Κίνα κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη


Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη προχωρούν και η συμφωνία θα είναι δυνατή σε λίγους μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε δημοσιογράφους. 

Δυσαρέσκεια Ιράν για την στρατιωτική άσκηση Αρμενίων – Αμερικανών


Σεπτέμβριος 14, 2023. Ελλάδα.

Η Τεχεράνη εκφράζει απροκάλυπτα τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις κοινές αρμενιο-αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν στην Αρμενία στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την καταστροφή ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας στην Κριμαία


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την καταστροφή ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Triumf στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Κρεμλίνο: Η Μόσχα δεν υπέγραψε καμία συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ κατά τη συνάντηση Πούτιν-Κιμ


«Η Κορέα είναι ο γείτονάς μας και πρέπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να θεμελιώσουμε καλές σχέσεις γειτονίας» είπε ο Πούτιν