Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Μεγάλη Παρασκευή - «Η ζωή εν τάφω…» (Βίντεο)

Μεγάλη Παρασκευή - «Η ζωή εν τάφω…»
Ημέρα πένθους είναι για όλη την ορθοδοξία η σημερινή μέρα. Στις εκκλησίες όλης της επικράτειας χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες καθώς η Μεγάλη Παρασκευή σηματοδοτεί την κορύφωση του θείου Δράματος.
Το πρωί στους ιερούς ναούς ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που είναι ύμνοι οι όποιοι περιέχουν, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές.
Αμέσως μετά ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής όπου γίνεται και η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Εκεί ο ιερέας αφαιρεί από το σταυρό το σώμα του Ιησού και το τοποθετεί στο Ιερό Κουβούκλιο, ένα ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Χριστός νεκρός.
Οι εκκλησίες την σημερινή μέρα είναι ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να υποδεχτούν τους πιστούς οι οποίοι θα πάνε να προσκυνήσουν το νεκρό σώμα του Ιησού.

Αφιέρωμα: Πάσχα στην Ελλάδα Ήθη και έθιμα από την Κρήτη ως τον Έβρο

Για όσους αποφάσισαν, κυρίως, λόγω της οικονομικής κρίσης να μείνουν στο σπίτι ή εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, μπορούν έστω και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους να δουν πώς αυτές οι άγιες ημέρες του Πάσχα τιμούνται με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι η μοναδικότητα του ελληνικού Πάσχα έγκειται στο γεγονός ότι τα διαφορετικά ήθη και έθιμα ανά τόπους δημιουργούν μια πολύχρωμη παλέτα στην πολιτιστική μας παράδοση της οποίας τα χρώματα παρά τα χρόνια, διατηρούνται ζωηρά και αναλλοίωτα. Αν λοιπόν, ψάχνετε για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής ή θέλετε να «ονειρευτείτε» τις διακοπές του 2013, μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση παρακάτω.

Wall Street: Η ανάκαμψη καλά κρατεί

Dow12.986,58181,19 1,41%  



  Nasdaq3.055,5539,09 1,30%  

Η Wall Street χθες
Μίνι ράλι αποτυπώθηκε στο διάγραμμα των συναλλαγών του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να καλωσορίζουν τα σχόλια αξιωματούχων που κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες για νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να ανακουφίζονται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη.

Η επενδυτική ψυχολογία βρήκε παράλληλα στήριξη στις θετικές προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου. Αναλυτές εκτιμούν πως ποσοστό 70-75% των εταιρειών του S&P 500 θα ανακοινώσουν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, χάρη στις δραματικά χαμηλότερες εκτιμήσεις.

Η δυσάρεστη έκπληξη της αύξησης των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα, με την Wall να εμμένει και σήμερα στην προσπάθεια ανάκαμψης από το πτωτικό σερί πέντε ημερών.


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 181,10 μονάδες (1,41%) κλείνοντας στις 12.986,50 μονάδες. Ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 39,00 μονάδων (1,30%) και έκλεισε στις 3.055,50 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 18,80 μονάδων (1,38%) κλείνοντας στις 1.387,50 μονάδες.