Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Η Ναυμαχία του Γέροντα

Μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21, που τελείωσε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα. Διεξήχθη στις 29 Αυγούστου 1824 στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία.
Μετά την καταστροφή της Κάσου (29 Μαΐου 1824) και των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), το ηθικό του ελληνικού ναυτικού είχε καταπέσει.

Η ενσωμάτωση της Κρήτης στο Ελληνικό Κράτος το 1913 – Δείτε το σπάνιο Βίντεο-ντοκουμέντο!

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1913 όταν η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος, μετά από μεγάλες θυσίες και αγώνες.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του σουλτάνου Μεχμέτ ο 5ου από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου.
Έπειτα από από αγώνες και μεγάλες θυσίες αιώνων, το νησί μας ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος και η εφημερίδα Εστία των Αθηνών περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε στα Χανιά, όπου έλαβαν χώρα οι πανηγυρικοί εορτασμοί για το μεγάλο γεγονός:

Τ/κ δημοσιογράφοι στην περίκλειστη Αμμόχωστο (Εικ.& Βίντεο)

Επίσκεψη Τουρκοκύπριων και Τούρκων δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, υπό τη συνοδεία αξιωματικών του τουρκικού κατοχικού στρατού. Στην αποστολή συμμετείχαν περίπου 40 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές.
Εν αναμονή της άφιξης της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και μεσούσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι διοργάνωσε την επίσκεψη των δημοσιογράφων εντός της εγκαταλελειμμένης πόλης, την πρώτη (επίσκεψη) από το 1974.

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη»

«Η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριαν, λίγες μέρες πριν επισκεφτεί την Μόσχα, σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της επιθυμίας επαναπροσέγγισης που έχει εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Υπάρχουν γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές αποδείξεις που συχνά παραβλέπονται: Η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Με Μπάγερν Μονάχου, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα ο Ολυμπιακός στο Champions League - Δείτε τους οκτώ ομίλους της διοργάνωσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο «Γκριμάλντι Φόρουμ» του Μονακό η κλήρωση για τη φάση των ομίλων του Champions League, με τον Ολυμπιακό, που είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, να μαθαίνει τους τρεις αντιπάλους του. Αυτοί είναι από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας η Μπάγερν Μονάχου, από το δεύτερο η Τότεναμ και από το τέταρτο ο Ερυθρός Αστέρας.

Συνολικά 32 ομάδες μπήκαν στη διαδικασία της κλήρωσης, με τους «ερυθρόλευκους» να είχαν τοποθετηθεί στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Έτσι, ήταν δεδομένο πως θα απέφευγαν μια από τις Λυών, Μπάγερ Λεβερκούζεν,

Ενόψει του 4ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου

Του Ν. Λυγερού

Μετά από 4 χρόνια το Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο έχει ωριμάσει και αυτό που αποτελούσε μία καινοτομία στην αρχή που ήταν δύσκολα κατανοητή από το ευρύτερο κοινό λόγω έλλειψης ενημέρωσης, έγινε πια ένα σημείο αναφοράς στον τομέα διότι κατάφερε να μεταφέρει στον κόσμο και μάλιστα με απλά λόγια ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας και ποιος είναι ο ρόλος της Κρήτης σε αυτή τη νέα ενεργειακή σκακιέρα. Με την πάροδο του χρόνου, το Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο απέδειξε ότι οι Κρητικοί είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα και ότι υπήρχαν συνεχόμενες εξελίξεις, οι οποίες έπρεπε να ενσωματωθούν στις στρατηγικές αποφάσεις της Κρήτης για την ενίσχυση και την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με άλλα λόγια, αυτό το συνέδριο είναι μία συνεχής επικαιροποίηση των δεδομένων της ελληνικής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό το λόγο ενδιαφέρονται όλο και περισσότεροι φορείς αλλά και θεσμικοί να συμμετέχουν ενεργά με την ίδια τους την παρουσία και όχι μόνο με τις χορηγίες. Ζήσαμε μέσω του Συνεδρίου τις πρώτες

Απαράδεκτος ο Πρωθυπουργός

Του Ν. Λυγερού

Ό,τι και να λέει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πράξη του κλεισίματος της Βουλής. Διότι στην ουσία πρόκειται για ένα ύπουλο πραξικόπημα ενάντια στους πολίτες. Δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός σε αυτή τη φάση της διαδικασίας του Brexit να κλείσει τη Βουλή. Διότι τώρα ο καθένας ξέρει τι πρόκειται να γίνει μετά και ποια θα είναι η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να εγκλωβίσει το συντηρητικό κόμμα και να εμφανίσει τον προσωπικό του αγώνα ως ένα εθνικό, πράγμα που δεν ισχύει και ως μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων. Από την άλλη το εργατικό κόμμα