Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

1821-2021: ΤΙΜΗΣΑΜΕ Ή ΥΠΟΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ;

Κωνσταντίνος Χολέβας
Από το konstantinosholevas

Διανύουμε ήδη τον Δεκέμβριο του 2021 και θέλω να μοιραστώ μαζί σας, φίλες και φίλοι, ένα μικρό απολογισμό της επετειακής χρονιάς. Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς πιστεύω ότι έγιναν αξιολογες εκδηλώσεις, ακούσθηκαν σημαντικά συμπεράσματα, καλλιεργήθηκε γόνιμος προβληματισμός, αποφεύχθηκε η πόλωση μεταξύ αντιθέτων απόψεων.

Στα θετικά του απολογισμού καταγράφω την πανελλήνια διάσταση των εορτασμών. Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ομογένεια έγιναν φιλότιμες προσπάθειες για να τιμηθεί η επέτειος των 200 ετών από τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Άλλωστε το 1821 υπήρξε υπόθεση όλων των Ελλήνων. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν Πόντιος, ο Εμμανουήλ Παππάς ξεσήκωσε τη Μακεδονία και πέθανε από τη λύπη του για την ατυχή έκβαση στις 5 Δεκεμβρίου 1821 (ακριβώς πριν από 200 χρόνια). Το πλοίο που τον μετέφερε ανήκε σε Θρακιώτες, στο ζεύγος Βισβιζη. Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης ήλθε από τη Βόρειο Ήπειρο και σκοτώθηκε ηρωικά στο Φραγκοκάστελλο της Κρήτης. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανος και εκατοντάδες κληρικοί και πρόκριτοι της Κύπρου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στις 9 Ιουλίου 1821.

Προς επέκταση της κοινής διακήρυξης των τριών ηγετών της τριμερούς Συνόδου στην Ιερουσαλήμ

Σκέψεις για ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και στο αμυντικό στρατιωτικό-βιομηχανικό τομέα.

Η σκέψη για ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία είναι ίσως το σημαντικότερο νέο στοιχείο από την κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου κορυφής της Ιερουσαλήμ, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ναφτάλι Μπένετ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η κοινή διακήρυξη των τριών ηγετών στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, με την αναφορά στον

Κυρ. Μητσοτάκης: "Στρατηγική η συμμαχία Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας"(Βίντεο - Φωτο)

"Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ, στο πλαίσιο της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των τριών χωρών, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία είπε με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της κλιματικής

Διπλωματικές απόψεις και προτροπές ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι

Νικόλαος Δ. Κανέλλος Πρέσβης επί τιμή - Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν - Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ
Από το huffingtonpost

Θέματα που αφορούν από την ενέργεια και το ουκρανικό ζήτημα, μέχρι το εμπόριο και τον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, στα Ιεροσόλυμα, θα συναντήσει την Τετάρτη 8/12/2021 στο Σότσι τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν 

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει  καλύτερα από τον καθένα τι μπορεί να πει και τι όχι. Με τη δική μου εμπειρία στα διπλωματικά ζητήματα θα κάνω τις εξής ταπεινές αναφορές και εισηγήσεις:

“Κύριε πρώην πρόεδρε της Δημοκρατίας… σφάλετε για τον ορισμό της ΑΟΖ”!

Από το defence-point

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο τελευταίο άρθρο του συνεχίζει να κάνει ένα μεγάλο λάθος. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Τέλος, πρέπει να διευκρινισθεί ότι επειδή η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ συνδέεται ευθέως με τα όρια της Αιγιαλίτιδας Ζώνης -όχι ως προς την αρχή μέτρησής τους, δηλαδή ως προς την ακτογραμμή, αλλά ως προς την αφετηρία του πεδίου τους, που είναι το τέλος της Αιγιαλίτιδας Ζώνης– η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει την οδό της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της στα 12 ν.μ. πριν από κάθε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Ας πάρουν παράδειγμα οι Κούρδοι. Το Ισραήλ το ίδρυσε η εβραϊκή διασπορά»

Ερμπίλ.

Συνέδριο της Κουρδικής Διασποράς πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Ερμπίλ με τη συμμετοχή του Προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, του πρωθυπουργού Μασρούρ Μπαρζανί, εκπροσώπων του κόμματος και της κυβέρνησης της περιοχής του Κουρδιστάν, γράφει η κουρδική Rûdaw.

Το συνέδριο, το οποίο φιλοξένησε πολλούς συμμετέχοντες από την Τουρκία και το εξωτερικό, συνεχίζεται σήμερα.

Προς ΗΠΑ: Ιδού “η ρόδος” με την Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, διότι οι “εμπρηστικές” ιδεοληψίες των Δημοκρατικών…

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και όποιος στην Ελλάδα δεν το κατανοεί είναι ακατάλληλος να καταλαμβάνει θέσεις εξουσίας. Στον γεωπολιτικό περίγυρο τα “σύννεφα” διαρκώς συσσωρεύονται και προς το παρόν δεν υπάρχει ελπίδα ουσιαστικής αποκλιμάκωσης. Οι παράμετροι του προβλήματος για την ελληνική ασφάλεια περιπλέκονται διαρκώς.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point


Άλλη λύση πέραν της συστηματικής παρακολούθησης των εξελίξεων και της ανάλυσης του πως αυτές

ΤΟΥΡΚΙΑ | Η Δύση προτιμά την ανατροπή από την κατάρρευση(Βίντεο)

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Νέο πραξικόπημα οργανώνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία! Η Δύση προτιμά την ανατροπή από την κατάρρευση.

Τη στρατηγική της κατατριβής την οποία εφαρμόζει η Δύση κατά του Ερντογάν με τη λίρα αναλύει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Σκοτώνουν τον Ερντογάν με τη λίρα στη βάση της στρατηγικής της κατατριβής – Η ασπιρίνη της παρέμβασης για να σωθεί η λίρα, πώς ο Ερντογάν προσδοκά να προσελκύσει 6 εκ. ψηφοφόρους και γιατί οι Δυτικοί προτιμούν την Τουρκία στον αναπνευστήρα αντί στην κατάρρευση

ΤΟΥΡΚΙΑ | Βάρβαρο καθεστώς και ισλαμοφασιστικό ομοίωμα(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Βάρβαρο καθεστώς στην Τουρκία! Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Ευρώπη σε ομοίωμά της. Κοινός παρονομαστής ο ισλαμοφασισμός. Ποιός εξέθρεψε τα παρακλάδια του τέρατος.

Την ανάλυση της πολιτικής γεωγραφίας της Τουρκίας συνεχίζει ο Σάββας Καλεντερίδης.

Η ευθύνη της Δύσης για τη γιγάντωση του ισλαμοφασιστικού τέρατος! Και τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα διαδεχτούν, όπως φαίνεται τον Ερντογάν, έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Τον ισλαμοφασισμό.

Γιώργος Φίλης, Οι πολεμικές κραυγές Ερντογάν στην Κυπριακή ΑΟΖ και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Μόσχα(Βίντεο)

Θα τολμήσει η Τουρκία να παρενοχλήσει την Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά τις δηλώσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ ότι το τεμάχιο ανήκει στην Τουρκία διερωτάται και απαντά ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης Παράλληλα ο καθηγητής αναφέρεται στην δύσκολη περίοδο που διανύει συνολικά η περιοχή μας και όχι μόνο μιας και όπως αναφέρει έχουμε Ημι πολεμικές καταστάσεις από το Σουέζ έως την Βαλτική και το ΙΡΑΝ.

 Παράλληλα ο καθηγητής αναφέρεται στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Μόσχα και στην συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν.