Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Γεννήθηκα το 1922

Του Γιώργου Καραμπελιά, πρώτη δημοσίευση slpress.gr

Πριν από αρκετά χρόνια, διάνυσα μια περίοδο της ζωής μου κατά την οποία με δυσκολία διάβαζα ο,τιδήποτε αφορούσε το 1922˙ κι αυτό σε αντίθεση με άλλες στιγμές κατά τις οποίες καταβρόχθιζα κάθε τι το σχετικό. Για αρκετό καιρό δεν μπορούσα να εντοπίσω επακριβώς την αιτία αυτής της απομάκρυνσης. Σήμερα, νομίζω πως τη γνωρίζω. Ήταν η βαθιά συνείδηση του ρήγματος, του ακρωτηριασμού του “σώματός” μου.

Ήταν η συνείδηση πως η μιζέρια μου οφείλεται πρωτίστως στο ότι η Ελλάδα έμεινε μετέωρη,

ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ

Του Παντελή Σαββίδη

Η χρονιά που πέρασε ήταν μια καλή ευκαιρία, με αφορμή τα 200 χρόνια απο την Επανάσταση του 1821, να δούμε ποιοι είμαστε, απο που ερχόμαστε και, κυρίως, που πάμε. Φοβάμαι πως αναλωθήκαμε χωρίς να εντοπίσουμε την ουσία. Η οποία, ουσία, θα μας βοηθούσε να δούμε και να ανιχνεύσουμε το μέλλον.
Ένας σύντομος απολογισμός, όπως είδα την ελληνική πορεία παρακολουθώντας όσα μπόρεσα απο τις εκδηλώσεις.
-Η Επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση δεν πέτυχε το ρόλο της, όπως, τουλάχιστον τον είχα αντιληφθεί. Η πορεία μας, η ταυτότητά μας και με βάση αυτά το μέλλον μας.

Αποκαλύπτουμε τους ενεργειακούς χάρτες με τις ρωσικές ασκήσεις στην ΑΟΖ (Βίντεο)


                                                  Αποκαλύπτουμε τους ενεργειακούς χάρτες 

με τις ρωσικές ασκήσεις στην ΑΟΖ

Η Γερμανία ενώ δεν «παγώνει» τα υποβρύχια στην Τουρκία την πιάνουν επιλεκτικές «ευαισθησίες» με την Αίγυπτο

Η Γερμανία αρνείται να σταματήσει τη ναυπήγηση υποβρυχίων για λογαριασμό της Τουρκίας, αν και είναι σαφές ότι αυτά απειλούν ευθέως την Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για την Αίγυπτο εκεί την «πιάνουν» οι «ευαισθησίες».

Η αμοιβαία κλιμάκωση μεταξύ Αιγύπτου και Γερμανίας σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και η απειλή για πάγωμα της στρατιωτικής συμφωνίας που είχε συμφωνήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία, θέτει πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδει το Al Monitor.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται - με έμπνευση τον Τσάρο και όχι τον Στάλιν

Του Niall Ferguson

O πόλεμος έρχεται - ένας όχι και τόσο μεγάλος πόλεμος του Βορρά.

Ας μην ξεγελιόμαστε από τη συνομιλία της περασμένης Πέμπτης μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την υπόσχεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο. Όταν μία πλευρά είναι προσανατολισμένη στον πόλεμο, αυτού του είδους η διπλωματική δραστηριότητα συχνά συνεχίζεται μέχρι και λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Δεν πρέπει να παραπλανηθούμε: ο Πούτιν έχει θέσει ως στόχο την διεξαγωγή πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

ΗΠΑ και το πλανητικό στρατηγικό περιβάλλον σε μετάβαση - Καθώς προχωράμε βαθύτερα στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε σε μια νέα «αφετηρία».

Κατά την διάρκεια μεγάλων μεταβατικών ιστορικών φάσεων δεν είναι αυτονόητα εύκολη η θέαση των αναρίθμητων κριτηρίων και παραγόντων που συμπλέκονται και συνδυάζονται συχνά άναρχα και αστάθμητα διαμορφώνοντας τις τάσεις που προβάλλονται στο ορατό μέλλον. Σε τέτοιες φάσεις οι μεταβλητές είναι πολλές και μεγάλες κύμανσης, εξ ου και προβλέψεις δεν ενδείκνυνται, παρά μόνο σωστή διάγνωση των προσανατολισμών και των προϋποθέσεων εντός αυτών των προσανατολισμών. Αυτό είχαμε το 1989-92 όταν εισήλθαμε στην πρώτη Μεταψυχροπολεμική φάση.

Το πλανητικό στρατηγικό περιβάλλον αυτής της φάσης ωρίμασε και εδώ και αρκετά χρόνια

Βαλκάνια: «Αφρικανοποίηση Σερβίας, Μέτωπο Ελλάδας κατά Τουρκίας, Κατάρρευση Σκοπίων, Κλιμάκωση στη Βοσνία»…

«Όσον αφορά την έννοια ‘Βαλκάνια’, σε αντίθεση με πολλούς άλλους πολιτικούς επιστήμονες και αναλυτές που κατά κανόνα μιλούν μόνο για τον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πιστεύω ότι τα Βαλκάνια είναι μια πολύ ευρύτερη έννοια», επισημαίνει ο Σέρβος πολιτικός επιστήμονας, μέλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών (Βελιγράδι)  Στέβαν Γκάγιτς σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Regnum.

Σοβαρή η αμυντική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας

  Πιστεύω ότι μια από τις πιο σοβαρές διαδικασίες στην περιοχή είναι η υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. 

Ελλάδα – Τουρκία: Γιατί δεν μπορεί να γίνει κατανοητή επαρκώς η απειλή στην Αθήνα…

Στην αυγή του 2022, το ζήτημα της ελληνικής άμυνας απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό προβάλει ως μια από τις κυριότερες προκλήσεις που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά το πρόβλημα παραμένει για μερικά ακόμα χρόνια.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Το πολιτικό σύστημα δεν έχει αντιληφθεί σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα. Το ελληνικό κράτος, στερούμενο θεσμικά των μηχανισμών, εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται την τουρκική απειλή στο περίπου, όπως αποκαλύπτεται από τις πράξεις, όχι από τις διακηρύξεις του.

Εδώ φτάσαμε… Η κατοχική Τουρκία θέτει όρους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο ισλαμιστής Ιμπραίμ Καλίν, που χαρακτηρίζεται και ο άνθρωπος “για όλες τις δουλειές” του Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο.

Είχε την ευκαιρία για επαφές, αν και δεν ανακοινώθηκε, ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους Αμερικανούς, με ποιους συναντήθηκε κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

 Και αυτό είναι περίεργο για τον λαλίστατο Καλίν, αλλά και γιατην παρούσα αμερικανική κυβέρνηση που εκδίδει ανακοινώσεις για τα πάντα.

Σάββας Καλεντερίδης: Αποκάλυψη! Να γιατί “χαιδεύει” η Γερμανία την Τουρκία

Σάββας Καλεντερίδης: Νέα στοιχεία για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις! Αποκάλυψη! Να γιατί “χαϊδεύει” η Γερμανία την Τουρκία

Τις γερμανοτουρκικές σχέσεις ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης φέρνοντας στο φως δημοσίευμα στην Deutsche Welle με τίτλο «Γερμανοτουρκικές σχέσεις: Η ηρεμία πριν την φουρτούνα».


Γι’αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει ευήκοα ωτα στις Βρυξέλλες! Φόβος για πολιτική ανατροπή στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Οι συμπαραγωγές μπορούν να εκτοξεύσουν την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Τι κάνουμε σήμερα(Βίντεο)

Οι συμπαραγωγές μπορούν να εκτοξεύσουν την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. 

Περίπου 300 εκατομμύρια € βιομηχανικές επιστροφές σε πάνω από 50 Ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα των Φρεγατών δηλώνει ο Τάσος Ροζολής. Πρόεδρος του ΔΣ Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) 

Ο κος Ροζολής αντιπαρατεθεί την Ελληνική στρατηγική με αυτή της Τουρκίας, αναφέρεται στα έργα που είναι σε ισχύ και πώς η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει, με συνεργασίες και σωστό προγραμματισμό στον κλάδο αυτό