Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Πράσινη Γραμμή

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου. Λέγεται και «Γραμμή Αττίλα» μετά το 1974 και εκτείνεται σε μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων. Η «Πράσινη Γραμμή» χωρίζει τη Λευκωσία σε δύο τομείς, καθιστώντας τη σήμερα τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.
Η ιστορία της ξεκινά το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου 1963, όταν από ένα φαινομενικά ασήμαντο επεισόδιο ξέσπασαν δικοινοτικές ταραχές μεγάλης έντασης και έκτασης, με την Τουρκία να απειλεί με επέμβαση στη Μεγαλόνησο. Η σύρραξη αυτή έδωσε την αφορμή στη Μεγάλη Βρετανία να επιβάλει ένα από τα παλιά της σχέδια, τον διαχωρισμό μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών περιοχών.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Στόχος της Τουρκίας ολόκληρη η Κύπρος

Στην εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί και έχει θέσει στην τωρινή θητεία του τον στόχο να επιλύσει το εθνικό μας θέμα, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' προσθέτοντας πως αυτό δεν εξαρτάται όμως δυστυχώς από τον ίδιο, καθώς η Άγκυρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να λύσει το εθνικό θέμα. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της  του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα, ανέφερε πως επιθυμία και στόχος  της Αγκυρας είναι  κάποτε να πάρει ολόκληρη την Κύπρο. Η Τουρκία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, λέει ότι επιθυμεί να κάνει μια ομοσπονδιακή λύση αλλά “κακά τα ψέματα, λέει ομοσπονδία αλλά εννοεί συνομοσπονδία υπό την χείριστη μορφή της” .

Αυστηρό μήνυμα Αναστασιάδη προς Τσαβούσογλου «Πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο για μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό»

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, καθώς και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ανέφερε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει παραγνώριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και στο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο για «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό» και πρόσθεσε ότι αυτή η δήλωση θα έπρεπε να αφυπνίσει όσους πιστώνουν την Τουρκία με καλή θέληση και ότι στο Κραν Μοντάνα ήταν δήθεν έτοιμη να εγκαταλείψει αυτά που έλεγε και πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Η σκοπιανή κρισιμότητα - Η θέση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό - Νίκη στη Βόρεια Συρία και πλήγμα για την Τουρκία

Η σκοπιανή κρισιμότητα
Του Ν. Λυγερού


Τα Σκόπια δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα κι αποτελούν μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά θέλουν ως συνέχεια του προηγούμενου κομμουνιστικού καθεστώτος να έχουν άποψη για τα τεκταινόμενα της ευρύτερης περιοχής. Έτσι μετά την υπογραφή του Προσυμφώνου των Πρεσπών, συνεχίζουν μια πορεία αμφισβήτησης των ιστορικών δεδομένων. Αποφάσισαν λόγω της πίεσης των βουλευτών αλβανικής καταγωγής να αναγνωρίσουν επίσης ότι συνορεύουν με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία αλλά και με το Κοσσυφοπέδιο. Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση αμφισβητεί άμεσα την ακεραιότητα της Σερβίας

Βορειοηπειρώτες και Δικαιώματα Αυτόχθονων Λαών - Οι βουλευτές του Σύριζα δεν αντιπροσωπεύουν τους ψηφοφόρους - Η διαφθορά του σκοπιανού καθεστώτος

Βορειοηπειρώτες και Δικαιώματα Αυτόχθονων Λαών
Του Ν. Λυγερού

Θέλει δε θέλει η Αλβανία, η ελληνική εθνική μειονότητα έχει τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών που ψηφίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007. Έτσι οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να τα διεκδικήσουν και μάλιστα να χτίσουν το μέλλον τους πάνω σ’ αυτά. Το παράδειγμα των Αβοριγινών στην Αυστραλία είναι θεαματικό και αποτελεί σημείο αναφοράς. Το παράδειγμα της Δυτικής Αρμενίας είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα σκληρό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση η Αλβανία στήριξε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά συνέπεια είναι θέμα πρωτοβουλίας των Βορειοηπειρωτών να ενεργοποιήσουν αυτά τα Δικαιώματα σε όλη την επικράτεια κι όχι μόνο στη λεγόμενη μειονοτική ζώνη, άλλωστε και η έννοια της εθνικής μειονότητας λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο. Πρέπει λοιπόν αυτά τα Δικαιώματα να γίνουν ευρύτερα

Η ουσία ενάντια στην εξουσία - Η μικροπολιτική της κυβέρνησης

Η ουσία ενάντια στην εξουσία
Του Ν. Λυγερού

Δεν υπάρχει αποτελεσματικός αγώνας χωρίς γνώσεις. Ο μόνος τρόπος που έχει η ουσία για ν' αμυνθεί ενάντια στις επιθέσεις της εξουσίας, είναι βέβαια οι γνώσεις. Γι' αυτό η ανάγνωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών είναι τόσο σημαντική. Διότι είναι η βάση για μια σοβαρή αντίσταση ενάντια σε μια μορφή σταλινισμού, που προσπαθεί να επιβάλλει απαράδεκτες ιδέες κατά του Ελληνισμού. Ποιος Έλληνας θα ήθελε ν' αλλάξει την ιστορία του, την αρχαιολογία του, την παιδεία του μόνο και μόνο για να είναι επίσημα στο ίδιο επίπεδο με τα Σκόπια;