Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Ερρίκος Δεριγνύ(1782 - 1835)

Γάλλος ναύαρχος και πολιτικός. Συμμετείχε ως αρχηγός της γαλλικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Ερρίκος Δανιήλ Γωτιέρος, κόμης Δεριγνύ, όπως είναι η καθιερωμένη γραφή στα ελληνικά του ονόματος Marie Henri Daniel Gauthier, Comte de Rigny (Μαρί Ανρί Γκοτιέ, Κοντ ντε Ρινί) γεννήθηκε στην Τουλ της Λορένης στις 2 Φεβρουαρίου 1782. Σε ηλικία 10 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και μεγάλωσε με μία θεία του.


Κατατάχθηκε νεώτατος στο Ναυτικό κι έλαβε μέρος στη ναπολεόντεια εκστρατεία της Αιγύπτου

Για επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Γλαύκος» πάει η ExxonMobil

Την επικείμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος», του τεμαχίου 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ), συζήτησε ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil για Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Ντον Μπάγκλεϊ με τον Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κ. Μπάγκλεϊ ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για το 15ο Συνέδριο του Economist στο οποίο ήταν ομιλητής, είχε συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τους οποίους ενημέρωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Μέδουσα 9»: Εικόνες από τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση - Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης(Βίντεο - Φωτο)

Από το neakriti

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9», με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Η άσκηση ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών των χωρών, σχετικά με τη στρατηγική συνεργασία τους, και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου.

Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου, ενώ σκοπός της είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πούτιν: Η Ρωσία διαθέτει μοναδικά όπλα, αλλά όχι για να απειλεί - «Ο στρατός μας και ο στόλος μας έχουν αποδείξει την υψηλή ετοιμότητά τους»

Η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμυντική της ικανότητα, αλλά είναι έτοιμη να κάνει το παν για να ενισχύσει την «διαδικασία του αφοπλισμού», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με ανώτατους αξιωματικούς και εισαγγελείς που διορίσθηκαν σε υψηλόβαθμες θέσεις και στους οποίους απονεμήθηκαν ανώτατες στρατιωτικές διακρίσεις.
«Ο στρατός μας και ο στόλος μας έχουν αποδείξει την υψηλή ετοιμότητά τους και εμείς προτιθέμεθα να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα, να θέσουμε σε μαχητική ετοιμότητα τα υπερηχητικά, λέιζερ και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα, τα οποία προς το παρόν δεν διαθέτουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Πούτιν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ελληνικός ηλεκτρονικός παρεμβολέας UAV είναι εδώ και χρησιμοποιείται…

“Από 1 έως 2 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της εκπαίδευσης και βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας των στελεχών του ∆’ ΣΣ, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση χειριστών παρεµβολέα ΣΜΗΕΑ ΚΕΤΕΣ στο Στρατόπεδο ΑΠΟΣΤΟΛΙ∆Η». Αυτή η είδηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Στρατός και Ενημέρωση» του ΓΕΣ, στο τεύχος 53.
 
Τι σηματοδοτεί όμως η εξέλιξη αυτή; Είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών UAV.

Στρατηγός Κωσταράκος: Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι μεγάλο πλεονέκτημα

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέρεται στην ενίσχυση του στόλου, αντιπαραθέτοντας στο «τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»… ένα νέο δικό μας αφήγημα και να πορευτούμε πλέον μ αυτό: «Το Μέγα Κράτος της Θάλασσας»».
Αναλυτικά ο Στρατηγός Κωσταράκος αναφέρει:
«Νομίζω ότι η κατάσταση έχει πια ξεκαθαρίσει. Έχουμε συμφωνήσει την απόκτηση δυο φρεγατών Bell@ra από τη Γαλλία, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν με