Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Δεκαπενταύγουστος: Οι Έλληνες γιορτάζουν «το Πάσχα του καλοκαιριού»

Όταν ο θάνατος γίνεται γιορτή και δεν αποκαλείται θάνατος, αλλά μετάσταση... Όταν δεν εξαντλούνται όλα στο εδώ και τώρα... Όταν υπάρχει η μετά του τάφου αιώνια ζωή, η ελπίδα της αέναης βασιλείας, οι απανταχού χριστιανοί γιορτάζουν και... σήμερα, ειδικότερα, απ' άκρη σε άκρη της γης, την αγία Μετάσταση της Θεοτόκου.
«Είσαι για τους αγγέλους και όλες τις υπερκόσμιες δυνάμεις άφατη ευφροσύνη, για τους πατριάρχες χαρά χωρίς τέλος, για τους δικαίους ανεκλάλητη ευχαρίστηση, για τους προφήτες διαρκής αγαλλίαση! Τον κόσμο ευλογείς, τα σύμπαντα αγιάζεις.

Άρθρο Eβραίων αρχαιολόγων για τους Φιλισταίους υποστηρίζει την ελληνικότητά τους

Αρθρο Eβραίων αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι οι Φιλισταίοι ήταν ελληνικής καταγωγής.
Εβραίοι, εθελοντές και αρχαιολόγοι, εργάζονται στις ανασκαφές στο Τελ ελ- Σάφι, στο νότιο Ισραήλ.
Στα ερείπια μιας αρχαίας μητρόπολης στο νότιο Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι συνθέτουν την ιστορία ενός λαού που θυμόμαστε κυρίως ως τους «ΚΑΚΟΥΣ» της εβραϊκής Βίβλου.
Η πόλη της Γαθ, όπου οι ετήσιες ανασκαφές ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, βοηθά τους μελετητές να δώσουν ένα πιο διαφοροποιημένο πορτρέτο των Φιλισταίων, οι οποίοι εμφανίζονται στην Βιβλική ιστορία ως οι εχθροί των Ισραηλιτών.

Παυλόπουλος από την Παναγία Σουμελά: «Να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» – «Χρέος ο αγώνας για αυτό το σκοπό»(Βίντεο)

Την Παναγία Σουμελά στην Βόρεια Ελλάδα επισκέφθηκε για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος προσήλθε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, που αποτελεί ιερό προσκύνημα του Ποντιακού Ελληνισμού. Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ποντιακή γενοκτονία.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Άλλα θέλουμε εμείς και άλλα ο Ακιντζί

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να είναι αυστηρός και να εμπνέεται από αρχές δικαιοσύνης, ενώ ανέφερε πως "άλλα θέλουμε εμείς και  άλλα θέλει ο Τ/κ ηγέτης".

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης που προέστη, ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε “ πιστεύω άλλα θέλουμε εμείς και  άλλα θέλει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά  Ακιντζί ο οποίος μπορεί να μην το λέει αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι πιέζεται από την Άγκυρα". Ο Μακαριότατος ανέφερε πως δεν  έχει ιδία θέληση ο κ. Ακιντζί και πως ότι θέλει η Άγκυρα εκείνο πρεσβεύει και ο Ακιντζί.

Ακαδημία Πλάτωνος: Η ιστορία της Παναγίας Μουσταπίδαινας


Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Από το taathinaika
 
Στην παλαιά και ακμαία οικογένεια των Τριδημαίων, νοικοκυραίων περιβολάρηδων της σημερινής περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, ανήκει ακόμη ο ναΐσκος της Παναγιάς της Μουσταπίδαινας. Γύρω του δεν απλώνονται πλέον περιβόλια, αλλά υψώνονται άχαρα τσιμεντένια κτίρια. Σε τίποτε δεν θυμίζει την εικόνα που συναντούσαν οι επισκέπτες της περιοχής περίπου έναν αιώνα νωρίτερα, όταν εκεί έβλεπαν ν’ ανθίζουν «μυγδαλιές, βερυκοκιές, ροδακινιές, κερασιές, βυσσινιές, ροδιές, αχλαδιές και πορτοκαλιές» και όταν αφθονούσαν «τα αηδόνια εις τας πανύψηλους και παχύκορμους λεύκας, αποτελούσας λαμπράς συστάδας»!

15 Αυγούστου: Ο Τορπιλισμός Της «Έλλης»

Οι Ιταλικές Προκλήσεις:
Η Ιταλία μετά από την είσοδό της στον πόλεμο, στο πλευρό της Γερμανίας, είχε απώτερο σκοπό να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο, αναβιώνοντας τις ένδοξες εποχές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, το μεγάλο εμπόδιο ήταν προφανώς η Ελλάδα, καθώς και η Κύπρος με τη Μάλτα που ήταν υπό βρετανική κατοχή. Γι’ αυτό το λόγο, η Ιταλία ξεκίνησε μια συστηματική σειρά προκλήσεων εις βάρος της  χώρας μας, επικεντρωμένες κυρίως στον αεροναυτικό τομέα, με απώτερο σκοπό να εξαναγκάσει την ελληνική πλευρά να αντιδράσει δυναμικά.