Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Σαν σήμερα το 1878 υπεγράφη η Συνθήκη του Βερολίνου που άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Η Συνθήκη του Βερολίνου ήταν η τελευταία πράξη του Συνεδρίου του Βερολίνου (13 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 1878) (ν. ημερολ), που συνήλθε υπό την προεδρία του Γερμανού καγκελάριου Βίσμαρκ κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστροουγγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία (επί Τσάρου Αλέξανδρου Β΄) καθώς και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄), αναθεώρησαν τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που είχε προ-συνομολογηθεί βεβιασμένα στις 3 Μαρτίου του ίδιου έτους μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βασικό δημιούργημα της οποίας ήταν η "Μεγάλη Βουλγαρία".

Deutschlandfunk: Νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης, η Κύπρος

"Η Κύπρος είναι η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης, επειδή οι περισσότερες άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ.

Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο. Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από ό,τι την προπερασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και φθάνουν την Κύπρο είτε με σκάφη είτε μέσω των κατεχομένων", γράφει στην ιστοσελίδα του το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF). Σημειώνει, επίσης, ότι η μεγαλόνησος "δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί τον νέο της ρόλο ως χώρα υποδοχής.

Σκόπια: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη σημαία του ήλιου της Βεργίνας

Σκόπια:Αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από την πρόθεση της  κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, που αποτέλεσε και η πρώτη σημαία της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος επικρίνει την πρόθεση αυτής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων,  Σλόμποντεν Πέτσατ,  τα  κυβερνητικά όργανα θα απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του συμβόλου του εμβλήματος των αρχαίων Μακεδόνων που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα της Μακεδονίας, ωστόσο δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.
Η σημαία της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, όπως επισημαίνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφει το δημοσίευμα.

Οι S-400 στην Τουρκία θα φέρουν «Νατοϊκούς» Patriot στα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από αναλυτές για την επιλογή της Τουρκίας να αποκτήσει τους S-400 και να έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχουν βάση.  Από το θέμα της απόκτησης τεχνολογίας του F-35 (η πιο απλοϊκή) μέχρι την εξαργύρωση της κατάρριψης του Ρωσικού μαχητικού, οι αναλυτές παρουσιάζουν στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν
Υπάρχει όμως κάτι το οποίο, σκοπίμως, δεν συζητείται από καμία πλευρά, πλην της Τουρκίας που το θέτει έμμεσα στην ατζέντα, και το έκανε ξανά την Παρασκευή ο Ακάρ στην επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό άμυνας.

Süddeutsche Zeitung: Μεγάλα σχέδια, λίγος χρόνος για τον Μητσοτάκη

«Ο νέος πρωθυπουργός επέβαλε σε υπουργούς, υφυπουργός και γενικούς γραμματείς κώδικα συμπεριφοράς»
«Οι φόροι και η ανεργία θα πρέπει να μειωθούν και η Ελλάδα να γίνει ελκυστικότερη για επενδύσεις από το εξωτερικό. Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλα σχέδια αλλά λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να τα πραγματοποιήσει γράφει η Süddeutsche Zeitung επιγράφοντας άρθρο της «Μεγάλα σχέδια, λίγος χρόνος».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός πρέπει να

Τι αναφέρει η γνωμοδότηση της Bundestag για τις γερμανικές επανορθώσεις

Στη Συμφωνία του Λονδίνου περί εξωτερικών γερμανικών χρεών (1953), ορίσθηκε σαφώς ότι το ζήτημα των επανορθώσεων χρήζει ρύθμισης και ως εκ τούτου, παρέμενε εκκρεμές, επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ως προς το ενδεχόμενο της ρητής παραίτησης ή της σιωπηρής αποδοχής η Γνωμοδότηση αναγνωρίζει ότι η χώρα μας δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις της.
 Βασίλης Σκουρής
Ένα ισχυρό όπλο για την Ελλάδα και μια προσωπική δικαίωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,