Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Νέα στοιχεία για τη Χαλκολιθική Περίοδο από τις ανασκαφές στη βορειοδυτική Κύπρο


H λίθινη βάση μιας κυκλικής κατοικίας της Χαλκολιθικής περιόδου, από την οποία διασώζεται το ήμισυ περίπου της περιφέρειάς της, ήρθε στο φως κατά την τελευταία ανασκαφή στην προϊστορική θέση Μακούντα-Βούλες- Μερσινούδκια, στα βορειοανατολικά της Πόλης Χρυσοχούς. 

109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Πολιτικές εκδηλώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Από την εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Παράλληλα για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στη βόρεια Ελλάδα ποδηλατικός μαραθώνιος 600 χλμ

Το κοριτσάκι, λάβαρο της τρανς υπόθεσης


Των Καρολίν Ελιασέφ και Σελίν Μασσόν από το Άρδην τ. 128

Απόσπασμα από το βιβλίο Η κατασκευή του διεμφυλικού παιδιού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα, σε μετάφραση της Μαρίνας Κουνεζή.

Εξωτερική πολιτική και outsourcing


Το πρόβλημα του τουρκικού αναθεωρητισμού και η υπαρξιακά αναγκαίες στρατηγικές επιλογές.

Δρ. Χρήστος Ζιώγας, Αρθρογράφος
Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Παν/μιου Αιγαίου και εντεταλμένος Λέκτορας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

ΥΠΕΣ: Τα σκάφη με μετανάστες κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο


Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο περιθώριο συνάντησης με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο (ΠΣΣ) του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού. 

Ανάρπαστα τα εισιτήρια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας: 4.800 κρατήσεις σε μία μέρα


Ιωάννα Μάντζιηπα


Τεράστια ζήτηση καταγράφει από την πρώτη ήμερα που τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων και αγοράς εισιτηρίων της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Μέσα σε μια ήμερα έγιναν 4.800 κρατήσεις εισιτηρίων με τα 22 δρομολόγια του οχηματαγωγού επιβατικού πλοίου Daleela να έχουν γίνει ανάρπαστα.

Ποιοι δεν θέλουν ανταλλαγή των υπολοίπων BMP-1 για Ουκρανία με κάτι καλύτερο εντελώς δωρεάν;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις αρχές Απριλίου, έγινε γνωστό ότι η 153η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού του Ουκρανικού Στρατού αναδιοργανώθηκε, μεταπίπτοντας σε Ταξιαρχία Πεζικού. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ίδια τύχη αναμένεται να έχει και η 152α Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού.

H Diehl εργάζεται για την ενσωμάτωση των πυραύλων των IRIS-T SLM στους κάθετους εκτοξευτές Mk.41 VLS


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας «Hurtpunkt» η Diehl εργάζεται για την ενσωμάτωση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, του αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T SLM, στους κάθετους εκτοξευτές Mk.41 VLS. 

Φρεγάτες: Το πρώτο πράγμα που σημείωσαν στο μπλοκάκι τους οι ναύαρχοι μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 drone και πυραύλους

Oι νέες φρεγάτες της Ελλάδα θα προσφέρουν τον δικό τους «αντιαεροπορικό» θόλο στην Ελλάδα, με φόντο την όποια τουρκική παραβατικότητα ή επιθετικότητα προκύψει.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δένδιας: Σε ένα δυσοίωνο περιβάλλον χτίζουμε ένα σύγχρονο Ναυτικό

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στο 1ο Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας ΥΕΘΑ

Στο γεωπολιτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται με τους δύο εν εξελίξει πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ, τη θέση της Ελλάδας σε αυτό, στον τουρκικό αναθεωρητισμό τα εξοπλιστικά προγράμματα για το Ναυτικό και τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας με αιχμή την υπόθεση Μπελέρη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο 1ο Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Γεωπολιτική η βασική ανησυχία για τις επιχειρήσεις


Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι η βασική πηγή ανησυχίας αυτή την περίοδο επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS και πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωπαϊκή οργάνωση εν όψει των ευρωεκλογών, με θέμα τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την ΕΕ. Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για συνεργασία της πολιτικής τάξης με τον επιχειρηματικό κόσμο σημειώνοντας ότι το συμφέρον είναι κοινό.

Reuters: Το 2024 η ελληνική οικονομία "θα εκτοξευθεί" - Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί


Στα εντυπωσιακά της Ελλάδας στην οικονομία τα τελευταία χρόνια αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σε σημερινό άρθρο του.

Γιώργος Τσίπρας: Σοκαριστική η αναφορά Κασσελάκη σε θαύματα - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει «κόμμα του Τσίπρα»

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σφοδρές αντιδράσεις φαίνεται να έχει πυροδοτήσει η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα της κολυμβήθρας», καθώς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας δήλωσε σοκαρισμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. 

ΜεΡΑ25: Αγάπη για Αλβανία… τα χειρότερα για τον Μπελέρη


“Η ΝΔ αισθανόμενη τον κίνδυνο από την Ακροδεξιά αποφάσισε να την ακολουθήσει ψαρεύοντας σε θολά εθνικιστικά νερά. 

«Κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει στις 13 Μαΐου.

Αθήνα – Άγκυρα: «Χακί» επαφές παρά τους «τσαμπουκάδες» για τα θαλάσσια πάρκα


Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας παρά την διαφαινόμενη νέα κρίση στο Αιγαίο

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: Ρητορική γκρίζων ζωνών για «μονομερή ενέργεια» της Ελλάδας * Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απαντά η Αθήνα


FILE PHOTO: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό, Turkish Navy

Συνεχίζει τη ρητορική της έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, πυροδοτώντας συστηματικά το πρόσφατο κλίμα “νηνεμίας”.

Απειλές Τσελίκ σε Ελλάδα: Δεν θα επιτρέψουμε την ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο


Προειδοποιητικό μήνυμα προς την Ελλάδα να μην προχωρήσει στη δημιουργία θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο, διότι «σαμποτάρει την εξομάλυνση» των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και να «μην εκμεταλλευτεί την τρέχουσα περιφερειακή ένταση», έστειλε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Δεν δεχόμαστε το Κυπριακό να καθορίζει την πρόοδο στις σχέσεις μας με την ΕΕ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Απογοήτευση εκφράζει η Άγκυρα για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Γερμανικός Τύπος: Το Κόσοβο, η Σερβία και η Ντόρα Μπακογιάννη


Ο γερμανικός Τύπος γράφει για την πιθανή ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ελλάδα ως πόλο έλξης για ξένους συνταξιούχους και την επαναπροσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί θα εκσυγχρονίσουν τον στρατό της Αρμενίας


Απρίλιος 17, 2024. Ελλάδα.

Η Ουάσιγκτον και το Ερεβάν θέλουν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα.

Οργή στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τη Χαμάς με τους Τούρκους εθνικιστές στη Μικρά Ασία, προκαλώντας χαμό!

Βαγγέλης Λάσκαρης

Τρομακτικό βίντεο: Ισραηλινός απαχθέντας στα χέρια Παλαιστινίων- Σκληρές εικόνες


Το τρομακτικό βίντεο δείχνει τον αγνοούμενο Ισραηλινό πατέρα του «νεότερου ομήρου της Χαμάς» αιμόφυρτο και ξυλοκοπημένο από Παλαιστίνιους πολίτες που ποζάρουν για selfie ενώ τον απήγαγαν στις 7 Οκτωβρίου

Ανταπόκριση από Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ ο νέος μεγάλος στόχος του Ισραήλ – Βίντεο


Η χθεσινή πρωτοφανής επίθεση με drones από την Χεζμπολάχ κατά δυο περιοχών του βόρειου Ισραήλ έφερε ένα βήμα πιο κοντά την μεγάλης κλίμακας επέμβαση του IDF στον βόρειο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ πλέον είναι ο νέος μεγάλος στόχος του Ισραήλ.

Ανταπόκριση από Τελ Αβίβ: Χρήστος Μαζανίτης

Ιράν: Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης απειλεί -Μιλά για «πυρηνικό δόγμα» της Τεχεράνης


«Το Ιράν μπορεί να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα του, έπειτα από τις ισραηλινές απειλές», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο διοικητής του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης Αχμαντ Χαγταλάμπ.

The New Arab: Οι ΗΠΑ ενέκριναν επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα να μην επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν


«Η συζήτηση για μια ισραηλινή απάντηση στο Ιράν έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν είναι ρεαλιστική», ανέφερε αξιωματούχος του Κατάρ

Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ ως και βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ πριν από πέντε ημέρες απέτυχαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά, αλλά οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν επισημάνει ότι θα απαντήσουν στην επίθεση της Τεχεράνης (άρα το θέμα είναι το πότε και όχι το αν), ενώ απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες(ειδικά ο αντιστράτηγος Χαλεβί στις σημαντικές -φανερές και κρυφές συναντήσεις των κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματικών- ,όπως των Μίλο, Μπαρ, Μπαράμ, Γιαντάι, Χαλίβα, Μπασιούκ κ.ά., που έλαβαν χώρα το τελευταίο τριήμερο στη νότια αεροπορική βάση Νεβατίμ).

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν από ΗΠΑ και Βρετανία μετά το χτύπημα κατά του Ισραήλ


Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις που στοχεύουν ιρανικές στρατιωτικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Ναυτικού της Φρουράς της Επανάστασης

Η Δύση φοβάται ότι η Ουκρανία δεν θα αντέξει για πολύ


Κρίσιμες επαφές σε επίπεδο G-7 για να βρεθούν πυρομαχικά και αντιαεροπορικά συστήματα που θα σταλούν στο Κίεβο. Προσδοκίες και για το πακέτο αμερικανικής βοήθειας.

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ...


Του Marc Champion

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη στάση μας στο θέμα της Ουκρανίας. Επειδή αν η προσέγγιση της Δύσης, και των ΗΠΑ ειδικότερα, δεν αλλάξει πολύ σύντομα, η χώρα κινδυνεύει να συντριβεί με τεράστιο κόστος - για τους Ουκρανούς, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα του NATO σε 5 με 8 χρόνια», λέει ο Γερμανός Α/ΓΕΕΔ


Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη στρατιωτικά να επιτεθεί σε χώρες του NATO σε πέντε έως οκτώ χρόνια, αν το επιλέξει, δήλωσε ο Αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κριμαία: Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν την αντιπυραυλική συστοιχία S-400


Απρίλιος 18, 2024. Ελλάδα.

Η ρωσική συστοιχία του συστήματος αεράμυνας S-400 που σταθμεύει στην Κριμαία καταστράφηκε μετά την επίθεση της Ουκρανίας. Ρουμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η επίθεση έγινε με πυραύλους ATACMS.

Ανάλυση Politico: Γιατί το Κίεβο οδεύει προς ήττα* Η επικίνδυνη έλλειψη της Ουκρανίας και ο νέος μεγάλος στόχος του Πούτιν


File Photo A picture taken during a visit to Luhansk organized by the Russian military shows shadow of a Russian serviceman near the Ukraine flag in the barracks of the Ukraine forces on the territory of the Luhansk Power Station in Shchastia, Luhansk region, Ukraine, 13 April 2022. EPA/SERGEI ILNITSKY

Την εκτίμηση πως το «Κίεβο οδεύει προς ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία», αναπτύσσει σε εκτενές δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Politico αποτυπώνοντας τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας στο πολεμικό μέτωπο.

Γερμανία: Δύο άτομα ρωσικής καταγωγής συνελήφθησαν για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και για σχεδιασμό επιχειρήσεων δολιοφθοράς


Δύο Γερμανοί ρωσικής καταγωγής συνελήφθησαν στην Γερμανία με την υποψία του σχεδιασμού επιχειρήσεων δολιοφθοράς για λογαριασμό της Ρωσίας. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι Ντίτερ Σ. και Αλεξάντερ Γ. από το Μπαϊρόιτ φέρονται να φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να προετοιμάσουν επιθέσεις με εκρηκτικά και να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Washington Post: Μυστικό έγγραφο του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει σχέδια για την αποδυνάμωση της Δύσης

Το Κρεμλίνο AP Photo

Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια της Μόσχας σύμφωνα με την Washington Post.