Ο γερμανικός Τύπος γράφει για την πιθανή ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ελλάδα ως πόλο έλξης για ξένους συνταξιούχους και την επαναπροσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας.
Την Τρίτη (16 Απριλίου) η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στον οργανισμό. Η Ολομέλεια ενέκρινε έτσι τη γνωμοδοτική έκθεση που συντάχθηκε υπό την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είναι και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.
"Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος ένταξης του Κοσσυφοπεδίου […] – και θα μπορούσε να υποτεθεί πως αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον αδερφό της, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη", σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Μετά από περισσότερες από 300 ημέρες εργασιών, δύο ενημερωτικά ταξίδια στο Κόσοβο και δεκάδες συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη η Μπακογιάννη είναι σίγουρη πως διερεύνησε τα πάντα εξονυχιστικά, προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της, όπως δήλωσε στο Στρασβούργο.
Το πόρισμά της: "Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών”. Επιπλέον, καθώς το Κόσοβο θα υπαχθεί και στη δικαιοδοσία του ΕΔΔΑ σε περίπτωση που ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Μπακογιάννη εκτιμά πως αυτό θα συμβάλει "σημαντικά και στον μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”".
Ως αναμενόταν, η Σερβία εκδήλωσε άμεσα τη δυσαρέσκειά της. "Ένας Σέρβος βουλευτής της Συνέλευσης κατηγόρησε τη Μπακογιάννη πως, τασσόμενη στο πλευρό "του λεγόμενου Κοσόβου”, παραβίασε "με τον πιο βάναυσο τρόπο” το διεθνές δίκαιο και όλες τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης".
Όπως επισημαίνει και η F.A.Z., "τα σερβικά μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση παρουσιάζουν την Ελληνίδα εδώ και εβδομάδες ως προδότρια της υποτιθέμενα αγαστής ελληνοσερβικής φιλίας, προσβάλλοντάς την με τον χειρότερο τρόπο. Η Μπακογιάννη από την πλευρά της κάλεσε το Βελιγράδι να είναι ειλικρινές, αναφέροντας πως οι επικρίσεις από τη Σερβία "δεν σχετίζονται καθόλου” με τα κριτήρια ένταξης που εξέτασε στην έκθεσή της. Οι επικριτές είναι κατ’ αρχήν αντίθετοι με την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Κοσσυφοπεδίου".
Πάντως ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς ελπίζει ακόμη πως μπορεί να αποτρέψει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό. "Τον Μάιο αναμένεται η ετήσια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 46 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βάσει ωστόσο των όσων διαφαίνονται σήμερα, το Κόσοβο έχει καλές πιθανότητες να συμπληρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 για την ένταξή του", καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους
Η Ελλάδα είναι μία χώρα "με 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, γραφικές παραλίες, αρχαία μνημεία και ήπιους χειμώνες". Και όλα αυτά την καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό "όχι μόνο για αυτούς που λατρεύουν τα ταξίδια, αλλά και για διαρκώς περισσότερους αγοραστές ακινήτων. Γι’ αυτό και η χώρα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και ως καταφύγιο για όσους συνταξιοδοτούνται", γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
"Για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που […] έχει φέρει την οικονομία και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης, αυτό αποτελεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Με την παροχή φορολογικών κινήτρων ο Μητσοτάκης θέλει να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερους συνταξιούχους από το εξωτερικό να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Και το σχέδιο λειτουργεί. […] Εξάλλου, μεταξύ των κινήτρων που προσφέρει η κυβέρνηση, είναι και ένας φόρος εισοδήματος ύψους μόλις 7% για όποιον αποφασίσει να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα".
Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι λόγοι να έρθει ένας συνταξιούχος στην Ελλάδα. "Όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Ζέιρερ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Global Immobilien-Service που ειδικεύεται στην Ελλάδα, "μετά την πανδημία η ανάγκη για ηρεμία και ιδιωτικότητα μεγαλώνει συνεχώς”. […] Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης, το οποίο είναι σημαντικό για όσους ηλικιωμένους αποφασίζουν να μεταναστεύσουν. Όποιος παίρνει σύνταξη στη Γερμανία, είναι μέλος του υποχρεωτικού συστήματος ασφάλισης και έχει Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης, μπορεί να εξυπηρετηθεί από το ελληνικό σύστημα υγείας. Αντιθέτως, όποιος είναι εργαζόμενος στην Ελλάδα πρέπει να ασφαλιστεί εκεί. Και το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας έχει καλή φήμη. Όμως όταν πρόκειται για περίπλοκες εξετάσεις ή ορισμένα χειρουργεία, οι χρόνοι αναμονής ενδέχεται να είναι μεγάλοι".
Η Handelsblatt διηγείται και την ιστορία ενός ζευγαριού Γερμανών από το Μόναχο, οι οποίοι "το 2012, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους, αγόρασαν ένα εξοχικό στην Αίγινα – το οποίο λίγο αργότερα έγινε η μόνιμη κατοικία τους". Κάποια στιγμή διαπιστώθηκε πως κάτω από τα θεμέλια του σπιτιού "υπήρχε ένας χώρος ταφής. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων επρόκειτο για ένα νεκροταφείο από τη βυζαντινή περίοδο".
Το σπίτι ωστόσο έχει χτιστεί νομίμως. "Πώς είναι λοιπόν να κοιμάσαι με τη σκέψη πως κάτω από τα θεμέλια του σπιτιού σου βρίσκονται οστά από τη βυζαντινή εποχή; "Πολύ καλά”, απαντάει ο σύζυγος. "Απ’ όταν το μάθαμε, νιώθουμε μία ακόμη πιο έντονη σχέση με τη γη στην οποία ζούμε. Αισθανόμαστε μία σύνδεση με τους ανθρώπους που βρήκαν εδώ την αιώνια γαλήνη και νιώθουμε έτσι πως έχουμε και μία ευθύνη”".
Το κυπριακό είναι κρίσιμο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται πως επιδιώκουν μία επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. "Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και μίας αμοιβαία επωφελούς σχέσης, όπως αναφέρει και η κοινή δήλωση των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων", γράφει η ZEIT Online. "Καθοριστικό για μία αποδοτική αναβίωση των σχέσεων όμως είναι το κατά πόσο η Τουρκία θα θελήσει να συνδιαλλαγεί με τρόπο εποικοδομητικό".
Κομβικό για την εξέλιξη των συνομιλιών είναι φυσικά και το κυπριακό ζήτημα. "Η Κύπρος πέτυχε να διασφαλίσει πως η διαμάχη της με την Τουρκία θα τεθεί επί τάπητος κατά τις διαπραγματεύσεις. […] Στη δήλωσή τους οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων τάσσονται υπέρ μίας ευρύτερης επίλυσης του ζητήματος. Και αυτή θα πρέπει να τελεί σε αρμονία με τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ".
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου