Κρίσιμες επαφές σε επίπεδο G-7 για να βρεθούν πυρομαχικά και αντιαεροπορικά συστήματα που θα σταλούν στο Κίεβο. Προσδοκίες και για το πακέτο αμερικανικής βοήθειας.
Καθώς τα αποθέματα πυρομαχικών της Ουκρανίας εξαντλούνται, μερικοί από τους μεγαλύτερους συμμάχους της χώρας εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αμυνθεί για πολύ ακόμη κατά της εισβολής της Ρωσίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των G-7 που συγκεντρώνονται στο ιταλικό νησί Κάπρι θα ζητήσουν ισχυρότερη υποστήριξη, σημειώνει το Bloomberg.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη πριν συναντηθεί με τους ομολόγους της στο G-7, είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερη αεράμυνα.
Η Ουκρανία αγωνίζεται να αποκρούσει την πίεση από τη Ρωσία αντιμετωπίζοντας ελλείψεις πυρομαχικών και με το πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων να έχει κολλήσει στο Κογκρέσο (υπάρχουν κάποιες ελπίδες να ψηφιστεί το Σάββατο). Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει να σταλούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία καθώς τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εκμεταλλεύονται την αδυναμία της χώρας σε αυτόν τον τομέα για να εντείνουν τις πυραυλικές επιθέσεις σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, δίκτυα ηλεκτρισμού και κατοικημένες περιοχές σε όλη τη χώρα.
«Οι δυτικές χώρες, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, πρέπει να λάβουν πιο γρήγορες αποφάσεις για να υποστηρίξουν περισσότερο την Ουκρανία, γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε τη νίκη του Πούτιν», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, στους G-7. «Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να στείλουμε στην Ουκρανία περισσότερη αεράμυνα, διαφορετικά το ηλεκτρικό σύστημα της Ουκρανίας θα καταστραφεί και καμία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς ηλεκτρισμό».
Οι υπουργοί της G-7 θα συμφωνήσουν να εντείνουν τις αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο και θα επιβεβαιώσουν την «ακλόνητη αποφασιστικότητά τους» να υποστηρίξουν την Ουκρανία καθώς αμύνεται, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης από τη συνάντηση που είδε το Bloomberg.
«Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας ιδιαίτερα να ενισχύσουμε τις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθούν ζωές και να προστατεύσουμε κρίσιμες υποδομές», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει. «Θα εργαστούμε επίσης με τους εταίρους προς αυτόν τον σκοπό».
Αλλού στην Ευρώπη, σε μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ορισμένοι εξέφρασαν ανυπομονησία για αυτό που έβλεπαν ως διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ ρητορικής και δράσης. «Αν όλα τα λόγια που ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια εδώ στις Βρυξέλλες για κοινή άμυνα μπορούσαν να μετατραπούν σε σφαίρες και εκτοξευτές πυραύλων», ανάρτησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, «η Ευρώπη θα είχε γίνει η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο».
Ο Ζελένσκι προέτρεψε εδώ και μήνες τους εταίρους να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματα πυρομαχικών που χρειάζεται η χώρα του για να αποκρούσει επιθέσεις από τη Ρωσία, η οποία πλέον την ξεπερνάει στο πεδίο της μάχης 10-προς-ένα. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συνομιλήσουν με τον Ζελένσκι την Παρασκευή, μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου.
Η Γερμανία, η οποία δεσμεύτηκε να δωρίσει ένα επιπλέον σύστημα Patriot, έκανε έκκληση για αποστολή Patriot στην Ουκρανία καθώς και για άλλα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Samp/Ts, Nasams, Hawks και Iris-Ts.
Σε μια επιστολή που εστάλη στους συμμάχους του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα και είδε το Bloomberg, η Μπέρμποκ και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανέφεραν ότι οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από ό,τι τον χειμώνα του 2022. «Δεδομένης της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, είναι ένα θέμα εξαιρετικά επείγον», είπαν για τη βοήθεια.
«Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ σοβαρή και πρέπει να τους στείλουμε αυτό που ζητούν, που είναι πυρομαχικά και αεράμυνα», είπε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη. «Απλώς δεν μπορούμε να αντέξουμε ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο ή ότι ολόκληρη η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου