Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Η ‘χρυσή στοά του Αλεξάνδρου’

Του Γιώργου Εχέδωρου από το e-rodios
Υπάρχει ένας θρύλος. Ένας μύθος. Λένε πως η ιστορία μεταδόθηκε από πάππου προς πάππου. Από την αρχαία εποχή στο Μεσαίωνα. Από τους εντόπιους στους.... κατακτητές. Κι από αυτούς στους άλλους κατακτητές, στους περαστικούς που διανυκτέρευσαν μια νύκτα στα Κρούσια, στους πρόσφυγες. Μια ισχυρή παράδοση.

Η ιστορία της «Χρυσής στοάς του Αλεξάνδρου», έτσι την ονομάζουν.
Πρόκειται για έναν σκαμμένο χώρο σε αδιευκρίνιστο μέρος κοντά στις αρχαίες Φύσκες.
Όταν ενσωματώθηκε η Κρηστωνία στο μακεδονικό κράτος και διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια ο βασιλιάς τον ορυκτό πλούτο τα έχασε.

Αρχαιοελληνικοί τάφοι βρέθηκαν στην Μασσαλία

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον αρχαίο λιμάνι της Μασσαλίας, γνωστό και ως the Lazaretto of Arenc, εντόπισαν τα υπολείμματα μιας αρχαίας Ελληνικής νεκρόπολης που χρονολογείται από τον 4ο ή τον 5ο αιώνα π.Χ.


Σύμφωνα με τον to Lionel Guévalet, Διευθυντή της Provence de la société Bouygues Immobilier, «οι επιστήμονες βρήκαν αρχαίες Ελληνικές ταφές, κάτι που δεν αναμενόταν σε ένα τέτοιο σημείο. Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ότι ξέραμε μέχρι σήμερα για τις ελληνικές ρίζες της Μασσαλίας».

Ολόχρυσα ευρήματα στο... παζάρι

Έναν αρχαιολογικό θησαυρό, ένα στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από τάφο εξέχουσας προσωπικότητας, αλλά κι ένα χρυσό βραχιόλι, διέσωσαν από τα χέρια αρχαιοκάπηλων οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.


Ήδη συνελήφθησαν ένας 60χρονος συνταξιούχος αστυνομικός και ένας 41χρονος πομάκος ελαιοχρωματιστής. Στόχος των αστυνομικών είναι τώρα να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή του χρυσού αυτού στεφανιού από τη στιγμή της ανάσυρσής του από το έδαφος (πιθανότατα ως προϊόν λαθρανασκαφής) μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε το «παζάρι» για την πώλησή του.

Συγκλονιστική επιστολή νομπελίστα Μ.Β. Λιόσα: "Η Ευρώπη γεννήθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης"!

Ο κορυφαίος Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, μιλά για την Ελλάδα σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Με ένα λογοτεχνικό κείμενο που θυμίζει τη γνωριμία του με την «ερωμένη του Θουκυδίδη», όπως έχει χαρακτηριστεί η Ζακλίν ντε Ρομιγί, ο νομπελίστας συγγραφέας αναφέρεται με θαυμασμό και αγάπη στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
«Η Ευρώπη γεννήθηκε εκεί, στους πρόποδες της Ακρόπολης, είκοσι πέντε αιώνες πριν, και ό,τι καλύτερο έχει, ό,τι αποδέχεται και θαυμάζει περισσότερο έχει τις μακρινές ρίζες του σε αυτή τη μικρή γωνιά της γηραιάς ηπείρου, στις ακτές του Αιγαίου, όπου το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό και η θάλασσα πιο γαλάζια» λέει ο βαθύτατα κοινωνικός και πολιτικός συγγραφέας που έχει αναδείξει τις μεγάλες πολιτικές αντιθέσεις της κοινωνίας και της εποχής του.

Βουλγαρία: Τρομοκράτες έκλεψαν 103 πυραύλους αέρος-αέρος «Φήμες για διεθνές οργανωμένο κύκλωμα»

Σλίβεν.

Κατασχέθηκε Βαν με 103 πυραύλους αέρος-αέρος την Πέμπτη στην πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας. Λόγω της υπόθεσης απαγορεύτηκε η έξοδος δύο στρατιωτικών στην αεροπορική βάση «Μπεζμέρ».
Λεπτομέρειες της υπόθεσης ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και στρατιωτικός εισαγγελέας, Καλίν Γκεοργκίεφ, ο οποίος δήλωσε ότι η καθοδήγηση για την κλοπή των πυραύλων είτε είναι έργο διεθνών οργανισμών ή ομάδων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ιταλοί αρχαιολόγοι, θάβουν τις Ελληνικές αρχαιότητες στην Αλβανία!!!

Για να μην αναδείξουν τα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου... Αυτό είναι πραγματικά από τα άγραφα. Ιταλοί αρχαιολόγοι, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τα ευρήματα.... της Ρωμαϊκής περιόδου στην Αλβανία, θάβουν ή και καταστρέφουν(!!!) τις Ελληνικές αρχαιότητες.
Αποκρύπτουν τα Ελληνικά ευρήματα, προκειμένου να υποβαθμισθεί η Ελληνιστική επίδραση στην περιοχή. Ό,τι και να κάνουν, όμως, η πραγματικότητα είναι μία:
Η Αλβανία είναι γεμάτη από Ελληνικά μνημεία!
Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Aldo Bumci μιλάει για κοινή Αλβανο - Ιταλική πολιτιστική κληρονομιά, που είναι η απόδειξη των δεσμών των δύο λαών από την αρχαιότητα.

Στο ίδιο τραπέζι Φαήλος και Αμυράς

Εν μέσω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο του Ιφικράτη Αμυρά, πολλοί αναγνώστες αναφέρουν ότι πριν από μερικούς μήνες στη διαδικτυακή εκπομπή του τελευταίου ήταν καλεσμένος ο Φαηλός Κρανιδιώτης.
Ο στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά παραχώρησε συνέντευξη στον Ιφικράτη Αμυρά εφ' όλης της ύλης: για τις πολιτικές εξελίξεις,

"Φωτιά και τσεκούρι" και χοντρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Καλά κρατεί η προεκλογική κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με πεδίο αντιπαράθεσης να αποτελούν  – αυτή τη φορά – οι απόψεις του κ. Ιφικράτη Αμυρά περι αντάρτικου πόλεων, τον οποίο όμως ο κ. Γιάννης Μιχελάκης χαρακτηρίζει ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση της Κουμουνδούρου ήταν άμεση και σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Ο Ιφικράτης Αμυράς έχει τόση σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όση έχει και η ΝΔ με την πραγματικότητα και την αξιοπιστία. Δηλαδή, καμία απολύτως». Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελάκης κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ  και συγκεκριμένα ο κ. Ιφικράτης Αμυράς, παρακινεί δημόσια μέσω βίντεο ομάδες πολιτών σε αντάρτικο πόλεων.

Ν.Λυγερός "Ψηφίζω ΑΟΖ"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο:
"Ψηφίζω ΑΟΖ"
Ξενοδοχείο PARK, Ναύπλιο
07/06/2012

Διευκρινίσεις περί ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού


Η ΑΟΖ αποτελεί ένα δείγμα υψηλής στρατηγικής για την Ελλάδα και όχι μια απλή κίνηση τακτικής σε οικονομικό επίπεδο. Η εμβέλεια της ΑΟΖ προέρχεται από τη στρατηγική, ενώ το βάρος της από την οικονομία. Κι αν είναι ισχυρό χαρτί για την πατρίδα, είναι ακριβώς επειδή υπάρχει αυτός ο συνδυασμός. Απλώς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και με τις έννοιες που καθορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Υπάρχει μια σειρά στη διαδικασία της ΑΟΖ, η οποία δεν είναι μόνο ορθολογική, αλλά και αποτελεσματική. Πρώτα γίνεται η θέσπισή της, η οποία γίνεται πάντα μονομερώς. Ύστερα σε διμερείς σχέσεις γίνεται η οριοθέτηση της επαφής των δύο ΑΟΖ. Στη συνέχεια γίνεται η οικοπεδοποίηση και μετά η αδειοδότηση, όπου θα είναι υποψήφιες οι ξένες, ή μη, εταιρείες.

Επισπεύδεται η διάλυση της Ένωσης στην Ευρώπη

Επισπεύδεται η διάλυση  της Ένωσης στην Ευρώπη
Του Μενέλαου Τασιόπουλου από το  newsbomb

Η κυβέρνηση Μόντι καταρρέει. Το πιθανότερο είναι το φθινόπωρο η Ιταλία να πάει σε εκλογές, με στόχο τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης. Τα κόμματα και εκεί επιστρέφουν. Το αυτοκρατορικό σχέδιο της Γερμανίας κινδυνεύει...Που κατά βάση εγκλωβίσθηκε η κυβέρνηση Μόντι; Στο πιο απλό. Δεν διαθέτει κονδύλια, στη βάση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, για ανάπτυξη. Από το newsbomb.gr, πολύ έγκαιρα είχαμε καταγράψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στους κύκλους της Ένωσης Βιομηχάνων της Ιταλίας, της 6ης σε ισχύ οικονομίας στον κόσμο, για την κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Γιούνκερ: Ίσως να πιέσαμε την Ελλάδα...

Έκκληση απηύθυνε ο επικεφαλής της Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ταχεία εξεύρεση λύσης στην ισπανική τραπεζική κρίση. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό DeutschlandradioKultur, ο Γιούνκερ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί λύση», την ίδια ώρα που η Μαδρίτη δέχεται πιέσεις για να ζητήσει βοήθεια.

Επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μαδρίτης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Η Ισπανία έχει πρόβλημα τραπεζών, η Ελλάδα ένα πολύ γενικότερο πρόβλημα. Ίσως να πιέσαμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της».

Οι Έλληνες πήραν τα άρματα!

Οι Έλληνες πήραν τα όπλα! Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυκλοφορούν πάνω από 1.000.000 όπλα;

Φυσικά, δεν πρόκειται για κυνηγούς, καθώς οι δηλωμένοι κυνηγοί ανέρχονται σε κάτι παραπάνω από 200.000 και συνεπώς παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα γιατί το κράτος χορηγεί σε όλους άδεια κατοχής όπλου και για ποιον λόγο οι πολίτες τα αγοράζουν και τα κρατούν σπίτια τους…

Γερμανία – Γαλλία άρχισαν να πλήττονται από την κρίση στο Νότο

Η κλιμάκωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο διαχέεται πλέον  και στην καρδιά, στον «πυρήνα» της  Ευρωζώνης, την ίδια ώρα που κλιμακώνονται και οι πιέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια οριστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα που απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης και συνεπακόλουθα την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Την ίδια ώρα, οι ισπανικές τράπεζες οδεύουν στις αγκάλες του ΔΝΤ, ενώ σήμερα - Σάββατο έχει προγραμματιστεί (στις 17.00) τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με αντικείμενο την ισπανική οικονομία.

UFO στην Κύπρο

"Φωτιά" πήραν τα τηλέφωνα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όταν πολλοί Κύπριοι καλούσαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς για να αναφέρουν οτι είδαν πολλά φωτεινά αντικείμενα στον ουρανό. 'Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Espresso" τα περισσότερα τηλεφωνήματα έγιναν από κατοίκους της Λάρνακας και της Πάφου ενώ την ίδια ώρα ιπτάμενα αντικείμενα έγιναν αντιληπτά και από κατοίκους τους Ισραήλ, γεγονός που αναφέρθηκε και στην εφημερίδα"Jerusalem Post".

ΠΗΓΗ enikos.gr

Η. Κασιδιάρης: «Θα μεταβώ άμεσα στην Εισαγγελία»

Εμφανίστηκε με γραπτή ανακοίνωση ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Λ. Κανέλλη και της Ρ. Δούρου.

Ο Η. Κασιδιάρης υποστηρίζει ότι «ενεπλάκην σε μία υπόθεση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, που βασικό σκοπό είχε να πλήξει πολιτικά την Χρυσή Αυγή» ενώ ξεκαθαρίζει πως επέλεξε να παραμείνει σιωπηρός για 48 ώρες, καθώς «δεν ήθελα να δώσω την ευχαρίστηση στα κανάλια να με διαπομπεύσουν εκ νέου, παρουσιάζοντας την εικόνα της μεταφοράς του, με χειροπέδες, στον Εισαγγελέα».
 

Το ισπανικό «θρίλερ»

Κυβερνητικές πηγές χωρών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με αντικείμενο την ισπανική κρίση.

Στο δρόμο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης φαίνεται ότι βρίσκεται η Ισπανία, που είδε τον οίκο Fitch να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της κατά τρεις βαθμίδες και τις αγορές να της κλείνουν την πόρτα με την αύξηση του κόστους δανεισμού της.

Νέα ωμή «προεκλογική» παρέμβαση Σόϊμπλε

"Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκφράζει την ελπίδα "το αποτέλεσμα των νέων εκλογών να είναι μια γρήγορα λειτουργούσα κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για την εξυγίανση της χώρας". Σημειώνει πάντως ότι "η χώρα δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική για να αποκτήσει το βιοτικό επίπεδο το οποίο οι Έλληνες δικαίως περιμένουν".

Έμεινε στο 1-1, μπορούσε να κερδίσει η Εθνική


Βρέθηκε πίσω στο σκορ με το «καλημέρα». Έχασε το βασικό αμυντικό δίδυμο από τραυματισμό (Αβραάμ Παπαδόπουλος) και τραβηγμένη αποβολή (Παπασταθόπουλος) πριν καν φύγει το ημίχρονο. Κι όμως, οι Έλληνες αποδεικνύοντας πως δεν μασάνε από άγχη, έδρες και σφυρίγματα έφτασαν μια ανάσα από το έπος.

ΑΟΖ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ


Η καλύτερη εβδομάδα του 2012 για την Wall

Dow12.554,2093,24 0,75%  



  Nasdaq2.858,4227,40 0,97%  

H Wall Street χθες
Κέρδη, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας, κατέγραψαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομάδα από την αρχή του 2012.

Στην κέρδη της Παρασκευής συνέβαλε η προσδοκία εξεύρεσης λύσης για την Ισπανία καθώς σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Dow Jones Newswires, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πώς να στηρίξουν τη χώρα, σε ένα conference call που θα διεξαχθεί το Σάββατο.  Τη συζήτηση αναμένεται να ακολουθήσει ένα conference call μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barrack Obama κάλεσε για ακόμη μία φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν για την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους.  Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Charles Gasparino του Fox Business Network, επικαλούμενος στελέχη της Wall Street τα οποία βρίσκονται σε άμεση επαφή με το Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών, ο Obama ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους για τη δημιουργία ενός προγράμματος ανάλογο με το TARP των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και εγγυήσεις για καταθέσεις και δάνεια.

«Χθες, στην αγορά δεν άρεσε αυτό που άκουσε από τον Bernake. Και σήμερα ακούμε φήμες από την Ευρώπη πως η Ισπανία μπορεί να δεχθεί βοήθεια και αυτό ενισχύει την αγορά ενώ ο πρόεδρος ζήτησε δράση από το Κογκρέσο,» δήλωσε στο CNBC, ο Alan Valdes της DME Securities.