Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν σκοπίμως ναούς σε περιοχές σεισμικών ρηγμάτων

Τα σεισμικά ρήγματα είναι πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο – κλειδί στη διαμόρφωση του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, υποστηρίζει ένας Βρετανός γεωεπιστήμονας. Όπως πιστεύει, οι πρόγονοί μας πιθανώς έχτιζαν ναούς, ιερά και άλλα κτίρια μεγάλης γι' αυτούς σημασίας σκοπίμως σε περιοχές που προηγουμένως είχαν πληγεί από σεισμούς.

Ο καθηγητής γεωεπιστήμονας Ίαν Στιούαρτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Γης του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο γεωλογικό περιοδικό «Proceedings of the Geologists' Association», έχει στο παρελθόν παρουσιάσει διάφορα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με την πολιτισμική επιρροή των σεισμών.

Βεβηλώθηκε το ταφικό μνημείο του Πόντιου πρίγκηπα Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως(Βίντεο)

Η αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη (φωτ.: «Πεδίον του Άρεως – Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση»)

Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η εικόνα της σαρκοφάγου με το άγαλμα του Πόντιου πρίγκηπα και ηγέτη της Επανάστασης του 1821 Αλέξανδρου Υψηλάντη, στον προαύλιο χώρο του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως. Το σήμα των ναζιστικών SS στον μαρμάρινο γιακά του πρίγκηπα και η εγγραφή «Αρτέμης Μάτσας» με ένα βέλος προς το πρόσωπο του Υψηλάντη βεβηλώνουν, από τα τέλη Αυγούστου, το ταφικό μνημείο, εκεί που από το 1964 φυλάσσονται τα οστά του εμπνευστή της Επανάστασης για την ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Tου Ν. Λυγερού

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι απλώς ένα κλασικό όργανο του σώματος. Η εξέλιξή του και η πολυπλοκότητά του σε σχέση με τα άλλα είναι απλά ασύγκριτη. Επίσης οι δυνατότητές του σε διάφορους τομείς λόγω της πλαστικότητάς του είναι σε άλλο επίπεδο. Έτσι αν ξέραμε καλύτερα τις ιδιότητές του και τις προοπτικές του, δεν θα σπαταλούσαμε τόσο πολύ φαιά ουσία για το ανούσιο των κοινωνικών προβλημάτων, που δεν βοηθούν σε τίποτα την εξέλιξή μας, ούτε αυτή της Ανθρωπότητας. Ο εγκέφαλος λόγω της απουσίας άμεσης πρόσβασης σε αυτόν, άργησε να θεωρείται το σημαντικότερο στοιχείο του ανθρώπινου σώματος.