Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ελένη Παπαδάκη Μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου.- Υπήρξε το πλέον «επώνυμο» θύμα των «Δεκεμβριανών».

Μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου. Υπήρξε το πλέον «επώνυμο» θύμα των Δεκεμβριανών.
Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας της, Νικόλαος Παπαδάκης, ήταν ανώτερος υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας και η μητέρα της Αικατερίνη Κωνσταντινίδη ήταν κόρη του πανεπιστημιακού καθηγητή Στυλιανού Κωνσταντινίδη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια Παπαδάκη είχε και ένα γιo, τον Μιχάλη, δύο χρόνια μικρότερο από την Ελένη.

Έτυχε εξαιρετικής μόρφωσης και από νεαρή ηλικία έτρεφε μεγάλο πάθος για το θέατρο. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε ως ακροάτρια μαθήματα φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: Σαν σήμερα το 1828, δημοσιεύεται το Διάταγμα της ίδρυσής της

21 Δεκεμβρίου 1828. Σαν σήμερα μπήκαν τα «θεμέλια» ώστε το όνειρο του Ιωάννη Καποδίστρια για την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων να γίνει πράξη.

Σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου 1828 δημοσιεύεται το διάταγμα, με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας θα ιδρύσει την 1η Ιουλίου 1828 στο Ναύπλιο τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Το Δεκέμβριου του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας θέλοντας να πλαισιώσει το Τακτικό Σώμα Στρατού με ικανά στελέχη, προχωρησε με διάταγμα στην ίδρυση στρατιωτικής σχολής την οποία και ονόμασε Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Υποβρύχιο “Παπανικολής Ι”: Το ενδοξότερο Ελληνικό υποβρύχιο του Β’ Π.Π. καθελκύεται – σαν σήμερα το 1927

Σαν σήμερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1927, Καθελκύεται το υποβρύχιο Παπανικολής Ι στα ναυπηγεία της Τουλώνης στη Γαλλία.

Το υποβρύχιο Παπανικολής Ι (Υ2) ήταν τύπου Schneider-Leubeut (τύπου Κατσώνης) του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας, το πρώτο στη σειρά, από τα συνολικά τρία έως τώρα.

Θεωρείται το ενδοξότερο Ελληνικό υποβρύχιο που έδρασε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έλαβε το όνομά του προς τιμήν του Ψαριανού πυρπολητή του 1821 Δημήτριου Παπανικολή. Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκτέλεσε 14 πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική και στο Αιγαίο, βυθίζοντας αντίπαλα σκάφη συνολικού εκτοπίσματος 13.000 τόνων.

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Τι προβλέπεται

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – ΗΑΕ» (Military Cooperation Program) για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα και τον Director of the Directorate of Education Brigadier General Staff Eng. Nasir Rashid AlNaqbi των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ.

Το εν λόγω Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Έφτασε στην Τανάγρα το δέκατο Rafale

 

Τo νέο μαχητικό αεροσκάφος Rafale θα υπηρετεί στην 332 μοίρα της 114 πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Τανάγρας, μαζί με τα υπόλοιπα αντίστοιχου τύπου αεροπλάνα.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα προσγειώθηκε σήμερα στις 13:04 το 10ο ολοκαίνουριο Rafale της Πoλεμικής Αεροπορίας.

Ο αρχηγός ΓΕΑ – Αντιπτέραρχος, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς μιλώντας στο πλαίσιο της απόσυρσης του Cessna T-41D που έγινε την Τρίτη, είχε δηλώσει σχετικά με τη νέα προσθήκη ότι «η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται. Είναι δυνατή, είναι πάντα παρούσα».

Σταϊκούρας: πάμε και για δεύτερο τύπο UAV

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε σημερινή δήλωσή του αναφορικώς με την εξέλιξη του προγράμματος “Αρχύτας”, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε την απόφαση χρηματοδοτήσεως και δευτέρου αναπτυξιακού προγράμματος «πιο σύνθετου» συστήματος UAV. Αν και δεν διευκρινίστηκε, προφανώς η εξέλιξη αφορά την ίδια ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα “Αρχύτας”. Η δήλωση του υπουργού, είχε ως εξής:

«Εδώ και περίπου 2 χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στα 2 έως 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ: Επίσημες ανακοινώσεις

FILE PHOTO: Πλατφόρμα γεώτρησης: Photo by Zukiman Mohamad from Pexels

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Βάσει της ανακοίνωσης, οι ποσότητες σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

TILTROTORS: Ας μιλήσουμε λοιπόν για το μέλλον των ελικοπτέρων… απ’ το Bell XV-3 στο V-280 Valor

Αεροσκάφη κλίνοντος στροφείου. Η μέχρι σήμερα εξέλιξη και το μέλλον στον Στρατό των ΗΠΑ και τον κόσμο. Η αναφορά γίνεται φυσικά με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της επιλογής του V-280 Valor της Bell ως το μελλοντικό μέσο μεταφορικό αεροσκάφος του Αμερικανικού Στρατού, που θα αντικαταστήσει το Blackhawk. Πρόκειται για ένα (το πρώτο) από τα στάδια του προγράμματος FLRAA (Future Long Range Assault Aircraft) που ξεκίνησε επισήμως την Άνοιξη του 2019. Πριν αναφερθούμε στο πρόγραμμα και τις προοπτικές του θα κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη των αεροσκαφών κλίνοντος στροφείου που πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 70 περίπου χρόνια με τη μορφή του αεροσκάφους κλίνουσας πτέρυγας. Και από ότι όλα δείχνουν έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Με δεδομένο ότι η τεχνολογία των ελικοπτέρων έχει πλέον αγγίξει τα απώτερα όρια του φάσματος

Meeting Point - Παναγιωτόπουλος: «Μεγάλο το κόστος για την Τουρκία αν επιχειρήσει εχθρική ενέργεια»(Βίντεο)

Όλγα Τρέμη 

Μήνυμα στην Άγκυρα με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο στέλνει ο υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη – Τι αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα εξοπλιστικά, τις Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τις εξελίξεις στο μισθολόγιο του προσωπικού. 

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρεται στο τεταμένο κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, τις συμμαχίες με χώρες - «κλειδιά», τα προγράμματα που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις εξελίξεις στην στρατιωτική ηγεσία, με δεδομένο ότι λήγει η θητεία ορισμένων Αρχηγών.

Αστραψε και βρόντηξε ο Μενέντεζ κατά Ερντογάν: Δεν θα πάρει τα F-16 η Τουρκία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σφοδρή και εμπεριστατωμένη κριτική για πλειάδα θεμάτων έκανε χθες με ομιλία-καταπέλτη στον προκλητικό, θρασύτατο, ως και έντονα πολεμοχαρή κατά της χώρας μας (και όχι μόνο) πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, ο γνωστός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που μεταξύ άλλων απαιτεί από τον εριστικό και «αρχιερέα» των προκλήσεων και απειλών, ως και αναθεωρητικό Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις και τις παράνομες ενέργειές του στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς και να προχωρήσει στην απομάκρυνση όλων των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.

Αποκάλυψη Μπερίσα: Η Τουρκία «παρενέβη» στη θαλάσσια συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας το 2009

 

Μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση έκανε ο Σαλί Μπερίσα για τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας το 2009.

Σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο Σαλί Μπερίσα τόνισε ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας κι έκανε μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» όταν υπογράφηκε.

Όπως είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Αλβανίας, «το 2009 τα Τίρανα και η Αθήνα συμφώνησαν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από την τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα για την υπογραφή της συμφωνίας.

Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: Ο Παππάς που ζήτησε να βοηθήσω τον Καλογρίτσα για να αποκτήσει σταθμό ο ΣΥΡΙΖΑ

Με την κατάθεση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο κ. Μαρινάκης περιέγραψε στο δικαστήριο τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Χρ.Καλογρίτσα, η οποία όπως είπε έγινε καθ'υπόδειξη του Νίκου Παππά. Σκοπός ήταν να δανείσει τα χρήματα της πρώτης δόσης για την απόκτηση άδειας τα οποία δεν διέθετε ο κ.Καλογρίτσας.

Δίκη για το Μάτι: Οργή για το ανύπαρκτο κράτος – Μαρτυρία: “Νόμιζα ότι ήταν καμένη κουρτίνα, ήταν η μητέρα μου”

Σκηνές απόλυτης σύγχυσης ενώ οι φλόγες έγλειφαν σπίτια στην Ανατολική Αττική, περιέγραψαν και σήμερα οι μάρτυρες στην δίκη για το Μάτι. Ήταν τόσο μεγάλη η άγνοια που είχαν οι κάτοικοι για τις φλόγες που πλησίαζαν ταχύτατα την περιοχή που, όπως κατέθεσε μάρτυρας, τον πρώτο εγκαυματία που πήγε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης τον ρώτησαν οι γιατροί αν κάηκε από βραστό νερό. 

Οργή για την ανυπαρξία οργανωμένων κινήσεων του κρατικού μηχανισμού, αλλά και οργή για την τότε κυβέρνηση, αναδείχθηκαν και σήμερα από τις καταθέσεις όσων έχασαν οικείους τους. «Μας κορόιδευαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Στις 19.30 υπήρχε άνθρωπος που είχε δει 30 καμένους» είπε μάρτυρας.

Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στους διευθυντές των ΜΚΟ ΕΠΣΕ και Aegean Boat Report

Η εισαγγελία της Κω άσκησε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση μεταναστών σε βάρος του  διευθυντή της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, καθώς και σε βάρος του ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report Τόμι Όλσεν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα kosnews24.gr «ο κ. Δημητράς όσο και ο κ. Όλσεν  κατηγορούνται για "συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου"».

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Εχθρική η στάση της Ελλάδας»

Μανώλης Κωστίδης 

Νέες κατηγορίες στην Ελλάδα περί «προκλητικών» ενεργειών εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Νέες κατηγορίες στην Ελλάδα περί «προκλητικών» ενεργειών εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα ακολουθεί «επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές» που «τροφοδοτούν την αστάθεια».

Επεσήμανε, δε, ότι η «εχθρική» στάση της Ελλάδας «δείχνει ότι έχει γίνει αλαζονική σε βαθμό που αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ».

Γιώργος Καρακατσάνης: Νέος πολιτισμός εν όψει- Οι Αμερικανοί πέτυχαν το αδιανόητο-Ενέργεια για πάντα

 

Γιώργος Καρακατσάνης: Νέος πολιτισμός εν όψει- Οι Αμερικανοί πέτυχαν το αδιανόητο-Ενέργεια για πάντα

Θανάσης Δρούγος: Μεγάλο παιχνίδι στη σκακιέρα της Αφρικής - Οι προεκτάσεις σε Κεντρική Ασία-Ειρηνικό

 

Θανάσης Δρούγος: Μεγάλο παιχνίδι στη σκακιέρα της Αφρικής - Οι προεκτάσεις σε Κεντρική Ασία-Ειρηνικό

Στέφανος Καραβίδας Ο αεροναυτικός εξοπλισμός της Κύπρου θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην περιοχή.

 

Στέφανος Καραβίδας Ο αεροναυτικός εξοπλισμός της Κύπρου θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην περιοχή.

Γ. Αυφαντής : Νοιάζονται μόνο για προεκλογική ηρεμία στα Ελληνοτουρκικά

 

Ο Πρέσβης ε.τ.  Γιώργος  Αυφαντής μιλάει στον 98.4 για την συνάντηση με Γερμανική εποπτεία στις Βρυξέλλες Ιμπραήμ Καλίν - Αννας Μαρίας Μπούρα, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που η Τουρκία θέτει όλα τα ζητήματα των αναθεωρητικών διεκδικήσεων ακόμη και σε επίπεδο συναντήσεων μυστικής

Σάββας Καλεντερίδης: "Αρουραίος" και με τη... βούλα ο Ερντογάν (20-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: "Αρουραίος" και με τη... βούλα ο Ερντογάν (20-12-2022)

Ποιός είναι ο κίνδυνος αν φύγει ο Ερντογάν; ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 20/12/22

 

Ο κίνδυνος ο μεγάλος είναι ότι όταν φύγει ο Ερντογάν, οι δυτικοί σύμμαχοι θα μας λένε χαρούμενοι «έφυγε ο κακός ο άνθρωπος, ήρθε ο καλός». Αλλά στην πραγματικότητα η τουρκική πολιτική θα παραμένει ίδια όποιος και να είναι στα πράγματα. Ενώ με τον Ερντογάν δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι είναι κακός, το ξέρουνε.

Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία της – Τα στοιχεία που την καίνε

 

Σε λιγότερο από 24 ώρες οι βελγικές αρχές θα αποφασίσουν εάν η Εύα Καϊλή... δάγκωσε τελικά το μήλο του χρηματισμού και θα προφυλακιστεί ή αν θα αφεθεί ελεύθερη.

Προκλητικές δηλώσεις Ράμα με ευχαριστίες για τον Ερντογάν | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

 

1. Βίντεο από συνάντηση Παντσέρι - Τζόρτζι με Καταριανούς στις Βρυξέλλες
2. Επικίνδυνη κλιμάκωση από την Τουρκία με υπερπτήσεις και παραβιάσεις
3. Προκλητικές δηλώσεις Ράμα με ευχαριστίες για τον Ερντογάν
4. Αιχμές Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Κάποιοι ενοχλούνται
5. Ζελένσκι: Στις ΗΠΑ για συνάντηση με Μπάιντεν και ομιλία στο Κογκρέσο
6. Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ εντόπισε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Τι συζήτησε ο Δένδιας με την Αλβανική Κυβέρνηση στα Τίρανα | Αταίριαστοι | 21/12/2022

 
1. Άρχισε να μιλάει ο Παντσέρι για την δωροδοκία του, γράφει η Ιταλική Repubblica
2. Μητσοτάκης για Market Pass: Ενοχλήθηκαν οι αριστεροί του χαβιαριού
3. Νέο κοίτασμα υδρογονανθράκων εντοπίστηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ
4. Αποστολάκης: Ο Ερντογάν κάνει μια ανοιχτή διαπραγμάτευση, έχει ρίξει όλα τα χαρτιά του στο τραπέζι
5. Τι συζήτησε ο Δένδιας με την Αλβανική Κυβέρνηση στα Τίρανα
6. Κύμα Τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά
7. Ο σχολιασμός της επικαιρότητας από τον Άρη Πορτοσάλτε

Το «τείχος» Μενέντεζ εξοργίζει την Άγκυρα | Ώρα Ελλάδος 21/12/2022 | OPEN TV

 
1. Κεραυνοί Μενέντεζ κατά του Ταγίπ Ερντογάν
2. Το «τείχος» Μενέντεζ εξοργίζει την Άγκυρα
3. Δεσποτόπουλος και Ιατρίδης για την ομιλία Μενέντεζ και την παραγωγή πυραύλων Tayfun

Εκνευρισμός στην Τουρκία από δηλώσεις Μενέντεζ: Ο Μενέντεζ δηλώνει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα | Σήμερα | 21/12/2022

 

1. Αντιπαράθεση για τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ
2. Τάκης Θεοδωρικάκος: «Οι έρευνες δεν σταματούν ποτέ ειδικά όταν πρόκειται για δολοφονία»
3. Ο Ερντογάν αποφάσισε τη γρήγορη προμήθεια του βαλλιστικού πυραύλου
4. Εκνευρισμός στην Τουρκία από δηλώσεις Μενέντεζ: Ο Μενέντεζ δηλώνει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα
5. Αποκλειστική δήλωση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου στον ΣΚΑΪ για τη Εύα Καϊλή
6. Ντ. Μπακογιάννη: «Ο Καμμένος κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του»