Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Αστραψε και βρόντηξε ο Μενέντεζ κατά Ερντογάν: Δεν θα πάρει τα F-16 η Τουρκία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σφοδρή και εμπεριστατωμένη κριτική για πλειάδα θεμάτων έκανε χθες με ομιλία-καταπέλτη στον προκλητικό, θρασύτατο, ως και έντονα πολεμοχαρή κατά της χώρας μας (και όχι μόνο) πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, ο γνωστός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που μεταξύ άλλων απαιτεί από τον εριστικό και «αρχιερέα» των προκλήσεων και απειλών, ως και αναθεωρητικό Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις και τις παράνομες ενέργειές του στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς και να προχωρήσει στην απομάκρυνση όλων των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.

Επιπρόσθετα και με σαφέστατη τοποθέτηση επεσήμανε για πολλοστή φορά ότι δεν θα εγκρίνει καμία πώληση F-16 ως και των συστημάτων εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών παρόμοιου τύπου στην Τουρκία, μέχρι να σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή, προσθέτοντας με ειρωνεία ότι πρόκειται για μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να στοχοποιήσει άλλο κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας!!«Εχουμε δει τον Ερντογάν να αμφισβητεί επανειλημμένα την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Αγκυρα στέλνει διαρκώς αεροσκάφη της πάνω από ελληνικά νησιά. Επιπλέον ζήτησε να σταματήσει η δράση της τουρκικής αεροπορίας πάνω από τη Βόρεια Συρία.

Στενοί… δεσμοί

Ο γερουσιαστής της Πολιτείας Νιου Τζέρσι σε Tweet του νωρίτερα είχε αναφερθεί στην απειλούμενη πυραυλική επίθεση του Ερντογάν με τον πύραυλο Ταϊφούν στην Αθήνα, καθώς και στους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς του Τούρκου προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγω για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου τις οποίες χαρακτήρισε εκτός από ανησυχητικές και εντελώς απαράδεκτες.

Χαρακτηριστικά και εμφατικά τόνισε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ενέργειες του Ερντογάν. Οσοι πιστεύουν ότι απλώς πουλά νταηλίκι ας δούνε ότι τα ίδια έλεγαν και για τον Πούτιν και τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη με απρόβλεπτες επιπτώσεις».

Μιλώντας στην Επιτροπή, τόνισε στους συναδέλφους του να μη διστάσουν να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία να λογοδοτήσει για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Και δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς της, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην ηγεσία της Τουρκίας.

Αναφορικά με τη χιλιοειπωμένη ερντογανική απειλή ότι «θα έρθουμε ένα βράδυ», ο Μενέντεζ εκτίμησε ότι η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής του συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και φαίνεται να ενισχύει τα ποσοστά του μέσα από την παράνομη, αυταρχική συμπεριφορά του εν όψει των εκλογών του 2023.

Δεν παρέλειψε να κάνει μνεία και άλλων τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων.

Και εσωτερικά ζητήματα

Η έντονη και πολυδιάστατη κριτική του γερουσιαστή δεν περιορίστηκε μόνο σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, αλλά κάλυψε και σειρά εσωτερικών ζητημάτων της Τουρκίας που αφορούν στη δημοκρατική διολίσθηση σε συνδυασμό με τη συνεχή παραβίαση θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως επεσήμανε, «έχει τάσεις εκδίκησης και στο εσωτερικό (της χώρας)». Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν -ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης- καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών. Ο λόγος; Προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου(!).

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

 «Απειλεί με πυραυλική επίθεση την Ελλάδα»

  • Ο Ερντογάν απείλησε με πυραυλική επίθεση την Ελλάδα. Και είπε στους Ελληνες επί λέξει: «Θα γίνει, αν δεν μείνετε ήσυχοι». Δηλαδή κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί ευθέως να στοχεύσει την Αθήνα, μία πόλη 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια εσκεμμένη επίθεση σε αμάχους συνιστά έγκλημα πολέμου.
  • Επί χρόνια ο Ερντογάν εφαρμόζει καταπιεστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στο εξωτερικό κατά αντιφρονούντων. Εχει φυλακίσει και φιμώσει ακτιβιστές που μάχονται υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία είναι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
  • Η κυβέρνησή του δεν «ρίχνει» φως αναφορικά με την προ ενός και πλέον αιώνα διαπραχθείσα Γενοκτονία των Αρμενίων, διώκοντας ετσιθελικά γνωστούς και κορυφαίους ιστορικούς και συγγραφείς.
  • Δεν συνιστά έκπληξη που ο Ερντογάν συναντήθηκε το καλοκαίρι με τους προέδρους του Ιράν και της Ρωσίας, δύο από τους πλέον βίαιους δικτάτορες του κόσμου. Δείτε απλά τους ηγέτες με τους οποίους συνεργάζεται. Είναι επειδή έχει τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο με αυτούς. Μοιράζεται την κοσμοθεωρία τους.
  • Στην Κύπρο, σχεδόν μισό αιώνα μετά την τουρκική παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου, ο Ερντογάν εξακολουθεί να διευρύνει τις διαιρέσεις στο νησί. Πέρυσι προχώρησε στο άνοιγμα των Βαρωσίων για να αυξήσει την τουρκική επιρροή. Και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να ενισχύσει τον δυναμικότητας ήδη 40.000 τουρκικό στρατό κατοχής στην Κύπρο. Σίγουρα ο Ερντογάν «παρακολουθεί» τον Πούτιν στις παράνομες προσαρτήσεις ανατολικών και νότιων τμημάτων της Ουκρανίας.

Συστάσεις προς Τουρκία, έκκληση προς συμμάχους

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ζήτησε την πραγματοποίηση μέσα στο 2023 δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στην Τουρκία, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους των ΗΠΑ:

  • Να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο Ερντογάν θα λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του και την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.
  • Να καταδικάσουν την ενδεχόμενη φυλάκιση του πολιτικού αντιπάλου του, Εκρέμ Ιμάμογλου.
  • Να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του στρατού, της αεροπορίας και της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία.
  • Στους πολίτες που ζουν στη σκιά των πυραύλων Tαϊφούν του Ερντογάν θα πω: μην ξεχνάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό σας.
  • Να μη φοβάστε να υπερασπιστείτε τις αμερικανικές αξίες μπροστά στην επιθετικότητα του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου