Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ηράκλειτος: ο φιλόσοφος της αέναης κίνησης και μεταβολής

Ο αινιγματικός Ηράκλειτος από την αρχαιότητα κιόλας είχε κερδίσει το τίτλο ο “σκοτεινός” και “αινικτής”. Τη φιλοσοφία του τη διατύπωσε στο σύγγραμμά του Περί φύσεως, χωρίς ακριβείς αποδείξεις, με χτυπητούς αφορισμούς, σύντομους, που να μοιάζουν σαν χρησμοί. Για το ύφος του αυτό τον ονόμασαν "σκοτεινό". Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν από τους πιο βαθυστόχαστους φιλοσόφους στην εποχή του, αλλά και σήμερα τον κατατάσσουν, μαζί με το Δημόκριτο, στους προδρόμους των σύγχρονων φυσικών επιστημών.
Αν και οι ακριβείς χρονολογίες της ζωής του είναι άγνωστες – θα πρέπει να άκμασε στο μεταίχμιο των αιώνων 60υ και 50υ π.Χ. – η θέση του στην ιστορία της φιλοσοφίας έχει σαφώς καθοριστεί από το γεγονός ότι άσκησε επώνυμη κριτική στον Πυθαγόρα και από το ότι ο Παρμενίδης τον υπαινίσσεται με τρόπο αρκετά σαφή. Είναι ο διασημότερος και βαθύτερος από τους μεγάλους προσωκρατικούς φιλοσόφους.

«Ο σερβικός στρατός θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο» λένε τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου

Αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο σερβικός στρατός προειδοποιεί ότι αν κινδυνεύσει ο σερβικός πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου θα επέμβει.
Γράφει το δημοσίευμα:

Οι Σέρβοι δεν υποχωρούν και χωρίς να χάνουν ευκαιρία θέλουν να πραγματοποιήσουν το παλιό τους όνειρο, από το οποίο δεν έχουν ξεχάσει: να επιστρέψει ο σερβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο.
Η σερβική εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι»

Απειλές Ερντογάν κατά ΕΕ: Αν ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε! - Λίγες μέρες αφού πήρε 3 δισ για την προσφυγική κρίση

«Φιλοξενούμε 3,5 εκατ πρόσφυγες από την Συρία, επί 7 χρόνια. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Εμείς δείξαμε ανθρωπιά, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε από ανθρωπιά»
Νέα επίθεση κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε πόλη της ανατολικής επαρχίας Ερζερούμ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη σκληρή κριτική του κατά της αιματηρής τουρκικής επιχείρησης με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» στην κουρδο-κρατούμενη πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας και με το συγκεντρωμένο πλήθος να γιουχάρει απείλησε την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει με νέο κύμα προσφύγων: «Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, εδώ και 7 χρόνια. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε! Εμείς δείξαμε ανθρωπιά, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε από ανθρωπιά».

Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε τη Donskoy Tabak στην Japan Tobacco για $1,6 δισ. - Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από 14 μήνες - Η πώληση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου

Για 1,6 δισ. δολάρια πουλήθηκαν οι τρεις εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη Donskoy Tabak, Pereslavl-Tabak και ΣΕΚΑΠ στον ιαπωνικό κολοσσό JTI
Στα «χέρια» του ιαπωνικού ομίλου εταιρειών Japan Tobacco θα περάσει το γ' τρίμηνο του 2018, αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση,  η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη επί 5 ολόκληρα χρόνια (από τις 29/3/2013).


Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας - "πακέτο" για την εξαγοράς της "μητρικής" ρωσικής Donskoy Tabak στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).