Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Η έννοια του Έθνους στην Αρχαία Ελλάδα

Επειδή έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις και για τα πλέον αυτονόητα, κι επειδή η προπαγάνδα όταν μένει αναπάντητη, ισχυροποιείται στον μέσο νου ως η απόλυτη αλήθεια, καλό θα είναι να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτόν τον στείρο «αντιαρχαιοελληνισμό» (το άλλο άκρο της προγονολατρείας) που έρπει, καιρό τώρα στα διάφορα μονοπάτια του διαδικτύου και όχι μόνο.

Πολλοί είναι λοιπόν αυτοί -κι ανάμεσά τους και αρκετοί «μορφωμένοι»- που υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε το έθνος ως έννοια στους αρχαίους Έλληνες. Ένα ακλόνητο «επιχείρημα» είναι πως ο χώρος της Ελλάδος ήταν χωρισμένος σε πόλεις-κράτη που ενίοτε πολεμούσαν το ένα το άλλο.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, τους διαψεύδει η ίδια η ιστορία…

Παρ’ ότι η έννοια «εθνικό κράτος» και όχι απλά έθνος άρχισε να σχηματοποιείται, έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα, κυρίως από τον 18ο αιώνα, εντούτοις ο όρος «έθνος» (αλλά και «γένος»),

Μάζης Ι.: Ο Ερντογάν αναμένει το χρόνο για να εκδηλώσει τις αναθεωρητικές του ενέργειες.(Βίντεο)

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης, μίλησε στο MEGA για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία (06-03-2022). 

Ο κ. Μάζης είπε ότι η Άγκυρα εδώ και χρόνια δημιουργεί ένα αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι προκλητική, επιθετική, διεκδικεί εδάφη που ανήκουν στην Τουρκία και το κάνει για μια διεθνή ζύμωση, που έχει στόχους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτή η ζύμωση έχει σαν σκοπό την εκπαίδευση του λαού της Τουρκίας σε ενέργειες αναθεωρητικές που ο Ερντογάν αναμένει το χρόνο να τις εκδηλώσει. 

Φίλης Ι.: Τα δύσκολα θα έρθουν για τον Ερντογάν όταν πρέπει να αποφασίσει αν θα ανοίξει τα στενά ...(Βίντεο)

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, μίλησε στην τηλεόραση του Alpha για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τη στάση της Τουρκίας (06-03-2022). 

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε αρχικά για την προσπάθεια που κάνει το Ισραήλ για να πετύχει την λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι δεν συμφέρει το Ισραήλ η συνέχιση του πολέμου διότι αυτό έχει ανοικτά μέτωπα με την Συρία και το Ιράν, την περίοδο αυτή όπου το Ιράν στρέφεται προς τη Δύση έχοντας και οικονομικά οφέλη πουλώντας της αέριο. 

Καλαρρύτης Λ.: Για ποιες στρατηγικές αλλαγές πληρώνει το τίμημα η Ουκρανία(Βίντεο)

Ο γνωστός δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης μίλησε στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (06-03-2022). 

Ο κ. Καλαρρύτης είπε ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν εκπληρώσει τους αντικειμενικούς στόχους της εκστρατείας του. Η Ρωσία εμφανίζεται διατεθιμένη να εμπλακεί σε έναν πλήρη πόλεμο με τη Δύση ενώ η Δύση όχι. Αυτό φαίνεται και από τη θέση του ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Ρωσία. 

ΜΟΕ και ευρωτουρκικά στην ατζέντα της Λευκωσίας

Κώστας Βενιζέλος   

Σε δύο άξονες επιχειρεί κινηθεί η Λευκωσία στην παρούσα φάση θέλοντας να «δοκιμάσει» την κατοχική Τουρκία: Στο πακέτο των ΜΟΕ, που κατέθεσε, παράλληλα με τη λεγόμενη θετική ατζέντα Τουρκίας και Ε.Ε. Πρόκειται για μια διαδικασία -σε σχέση με τα ευρωτουρκικά- που θα χρειαστεί χρόνος και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι πως η Τουρκία έχει να επωφεληθεί. 

Η προσέγγιση της Λευκωσίας είναι πως μόνο με την Άγκυρα μπορεί να γίνει παιχνίδι και ως προς τα

De facto μέλος του ΝΑΤΟ: Η «απρόκλητη» επίθεση στην Ουκρανία

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Η μάχη του Καλού με το Κακό, των Δημοκρατιών με τον νέο Χίτλερ, οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας να επανέλθει στα γεωγραφικά όρια της Σοβιετικής Ένωσης, η καταδίκη της ρωσικής επίθεσης ως απρόκλητης και αδικαιολόγητης, συνθέτουν σήμερα το κυρίαρχο πλαίσιο συζήτησης. Είναι όμως αυτή η αλήθεια ή μια ακόμα προπαγάνδα;

Η αλήθεια χωρά μερικά σημεία ακόμα.

Η Ουκρανία είχε μετατραπεί σε προωθημένο φυλάκιο της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή και ακολούθως της ΕΕ, όπως εξήγησε ο βραβευμένος για την πρωτότυπη συνεισφορά του στην Πολιτική

Το Ισραήλ σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Μια δύσκολη εξίσωση

Γιώργος Μενεσιάν, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος
 
Το Ισραήλ σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Μια δύσκολη εξίσωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρέσβης στο Ισραήλ είπε ότι το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατική χώρα η οποία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία και ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο αντιμαχομένων. Το ίδιο είχε πει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι πριν από λίγες ημέρες.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

USAF: Μαχητικά F-16 μέχρι το 2048 τουλάχιστον! Εμείς αφήνουμε τα F-16 Block 30/50… να “ωριμάσουν”

Εκτενής εκσυγχρονισμός 600+ μαχητικών F-16C/D Block 40 και Block 50 της USAF – Στην Ελλάδα παίζουμε τις καθυστερήσεις… Μέσω επίσημης ανακοίνωσης της Διοίκησης Υλικού της αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF Materiel Command) έγινε γνωστή στις 28 Φεβρουαρίου η απόφαση εκσυγχρονισμού 608 συνολικά μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D των Block 40 και -50 σε διαμόρφωση ανάλογη ή ανώτερη (μένει να το δούμε στις λεπτομέρειες…) της έκδοσης Viper. Πρόκειται για ενέργεια που θα καταστήσει αξιόμαχα τα αεροσκάφη αυτά για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια στο σύγχρονο πεδίο των αεροπορικών επιχειρήσεων και σε όλους φυσικά τους ρόλους που μπορεί να αναλάβει το F-16 (αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους/επιφανείας, ISR).

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Το πρόγραμμα, την ευθύνη υλοποίησης του οποίου θα αναλάβει η Διεύθυνση Μαχητικών και

Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία: Γενική επίθεση του ρωσικού στρατού - Μήνυμα Putin ενόψει 3ου γύρου συνομιλιών (7/3)

Η πρωτεύουσα Κίεβο παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων - Ευρεία επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία - Τη Δευτέρα (7/3) πιθανότατα ο 3ος γύρος των συνομιλιών

(upd 7) Συνεχίζονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, της οποίας οι βασικές στρατιωτικές υποδομές έχουν καταστραφεί σύμφωνα με τον Vladimir Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε, πως οποιαδήποτε προσπάθεια από άλλη χώρα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί εχθρική πράξη ενώ χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις ως κήρυξη πολέμου στη Ρωσία.

Οι σύμμαχοι να δείξουν την ελάχιστη αλληλεγγύη που δείχνουν στην Ουκρανία σε Ελλάδα-Κύπρο(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Απαιτούμε από τους συμμάχους ένα κλάσμα της αλληλεγγύης που δείχνουν στην Ουκρανία σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Ρωσία δεν θα τιμωρήσει ευθέως την Τουρκία.

Τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως οι σύμμαχοι εθελοτυφλούν στα προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Τί έχει διδάξει η ιστορία για το πως εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον σε κάθε συμμαχία
Για ποιους λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπρεπε να στείλει όπλα στην Ουκρανία
Γιατί κάποιοι λένε να μην κάνετε θέμα για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο με αφορμή όλα όσα γίνονται στην Ουκρανία;

Η Ρωσία αυξάνει τις εισαγωγές λαχανικών από την Τουρκία

Άγκυρα.

Μια νέα κίνηση ήρθε από τη Ρωσία, η οποία υπέστη κυρώσεις μετά την επιχείρησή της κατά της Ουκρανίας, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 Η Ρωσία θα αυξήσει τις εισαγωγές λαχανικών από 9 χώρες, μεταξύ αυτών και από την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση στη χώρα. Η Ρωσία είχε επιβάλει ποσόστωση στις εισαγωγές λαχανικών από την Τουρκία.

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας για εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών. 

Η Τουρκία εξήγαγε συνολικά 3 δισεκατομμύρια 82 εκατομμύρια δολάρια φρέσκων λαχανικών και φρούτων πέρυσι, και πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από αυτά εξήχθησαν στη Ρωσία . Το 2021, οι εξαγωγές φρέσκων λαχανικών και φρούτων στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 7 τοις εκατό σε αξία και 10 τοις εκατό σε ποσότητα.

Η επιμονή του Ζελένσκι για αεροπορική κάλυψη από το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι βρήκε υποστήριξη στο Κογκρέσο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προσπάθησε το Σάββατο να μπει σφήνα μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας με πάθος το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και για αεροπορική ενίσχυση σε μία διαδικτυακή συνομιλία που είχε με γερουσιαστές και βουλευτές.

Ο κ. Ζελένσκι πιστεύει και το λέει ότι έχει προδοθεί από τους δυτικούς συμμάχους του και μάλιστα αμφισβητεί τις ανακοινώσεις που έγιναν για στρατιωτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο διπλωματικός αυτός πόλεμος δεν ωφελεί διότι ο μόνος που διασκεδάζει με τον καυγά που ξεκίνησε είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Κ.Λάβδας:Ρωσία-Ουκρανία: «Μόνη λύση η διαπραγμάτευση αλλά ακόμη δεν είμαστε εκεί, θα χυθεί αίμα»(Βίντεο)

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας, αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κόσμο μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκεί που όπως λέει «η αποτροπή απέτυχε». Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα για την Ελλάδα …

Ο κ.Λάβδας στην εξαιρετική του ανάλυση μεταξύ άλλων  επισημαίνει:

•Βρισκόμαστε στη τελευταία φάση της μετα-σοβιετικής περιόδου στις σχέσεις Ρωσίας με τη Δύση αλλά και την Κίνα… Διαφορετικά αφηγήματα και στην αιτιολόγηση και στη δικαιολόγηση της κατάστασης που ζούμε.

•Η σημερινή αντιπαράθεση ξεκινά από το τέλος το 2003 και από τότε θα έπρεπε να είχαμε καταλάβει ότι η Ρωσία εννοεί κάποιες κόκκινες γραμμές.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ-ΕΕ(Βίντεο)

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ -ΕΕ.

Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ -ΕΕ.

 
Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ -ΕΕ

Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας αναφορικά με τις εξελίξεις στην

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 11η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων στη Μαριούπολη. 

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, δήλωσε ο Ζελένσκι. 

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν. 

Πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία σε 10 ημέρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: