Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ηρόδοτος: ο πατέρας της παγκόσμιας Ιστοριογραφίας

(του Gilbert Murray, καθηγητή Πανεπιστημίου Αρχαίων Ελληνικών στην Οξφόρδη, αυθεντία σε ζητήματα Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στις αρχές του 20ου αιώνα)
Από το istorikathemata
 
ΗΡΟΔΟΤΟΣ, ο «πατήρ της ιστορίας», ήτο άνθρωπος εξόριστος και εξ επαγγέλματος αφηγητής· όχι βεβαίως ως Ιταλός improvisatore, αλλά πεζογράφος αντίστοιχος προς αοιδόν, διηγούμενος πράξεις αληθινών ανθρώπων, και περιγράφων ξένους τόπους. Η εργασία του λοιπόν, καθώς ο Θουκυδίδης αυστηρώς λέγει, ήτο «αγώνισμα ες το παραχρήμα», δηλαδή απέβλεπε μάλλον εις προσωρινήν επιτυχίαν παρά μόνιμον εύρεσιν της αληθείας.

Γεωτρήσεις και από ΕΝΙ - Αρχαία στον «Ερατοσθένη» (χάρτες)

Πέτρος Θεοχαρίδης 
Από το philenews

Ξεκινά γεωτρήσεις η ιταλική ΕΝΙ τον Νοέμβριο με πρώτη τη γεώτρηση στον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» με το γεωτρύπανο «Saipem 12000», ενώ έχει καθορίσει και τους στόχους και έχει ονοματίσει και τους στόχους των επόμενων δύο γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3» και μαζί με την Total στον στόχο «Καλυψώ» στο πολύκροτο λόγω των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων τεμάχιο «6».

Σε πύρινο κλοιό χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία Κάηκαν σπίτια και απειλήθηκαν ζωές

Σε απόγνωση βρίσκονται δέκα ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία. Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.
Οι πυρκαγιές έχουν φτάσει στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι. Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα.

«Τύμπανα» πολέμου: Έτοιμος να... πατήσει το κουμπί κατά των ΗΠΑ ο Κιμ Γιονγκ Ουν

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΗΣΟ ΓΚΟΥΑΜ - TΡΑΜΠ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΑΣ
Βόρεια Κορέα | ΗΠΑ: Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται πλέον οι ισορροπίες περιμετρικά της κορεατικής χερσονήσου, με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύει απευθείας απειλές, παρουσιάζοντας σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων το σχέδιο επίθεσης εναντίον της νήσου Γκουάμ, που βρίσκεται υπό την άμεση προστασία των ΗΠΑ.

«Βέλη» ιεραρχών κατά Βούτση: Οι δηλώσεις του προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Νίκος Βούτσης: Την αντίδραση των ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι "ταλιμπάν" της Ορθοδοξίας».
Σε παρέμβασή του ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής «απαράδεκτες, κατά πάντα, και προκλητικές»

Ετοιμάστε βαλίτσες: Πιθανώς «κατοικήσιμοι» δύο εξωπλανήτες, μόλις 12 έτη φωτός από τη Γη! - Τι ανακάλυψαν οι αστρονόμοι(Βίντεο)

«Περιφέρονται» γύρω από το άστρο Tau Ceti και έχουν μέγεθος λίγο έως αρκετά μεγαλύτερο από αυτό του πλανήτη μας - Εκτιμάται ότι διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής Σε μια νέα σημαντική ανακάλυψη προχώρησε ομάδα αστρονόμων. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι, γύρω από το άστρο Ταυ Κήτους (Tau Ceti), σε απόσταση μόλις 12 ετών φωτός από τη Γη, περιφέρονται τέσσερις βραχώδεις εξωπλανήτες, με μέγεθος λίγο έως αρκετά μεγαλύτερο από αυτό του πλανήτη μας.

Από αυτούς, οι δύο φαίνεται ότι βρίσκονται στη «φιλόξενη» ζώνη πέριξ του άστρου τους και, συνεπώς, μπορεί να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.

Ο καιρός τρελάθηκε: Μετά τους 41 βαθμούς, έρχονται καταιγίδες - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία έως το Σάββατο - Θα ακολουθήσουν βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία καθώς τις υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και τους 41 βαθμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα διαδεχθούν οι καταιγίδες σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας

Συγκεκριμένα:

Η παραδειγματική κυπριακή ΑΟΖ

Tου Ν. Λυγερού

Με δεδομένο το κοίτασμα Αφροδίτη στο θαλάσσιο οικόπεδο, γεωτρήσεις της Eni- Kogas στο 9, τώρα γεώτρηση της Eni-Total στο 11 και προετοιμασία για γεώτρηση στο 8 από την Eni, η κυπριακή ΑΟΖ γίνεται όλο και περισσότερο παράδειγμα προς μίμηση. Διότι δεν σταμάτησε στο στάδιο της ανακήρυξης της ΑΟΖ το 2004 ούτε στο στάδιο των οριοθετήσεων το 2003, 2007 και 2010. Ακόμα και τώρα πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολουθεί τις δραστηριότητες του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.