Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

16 Σεπτεμβρίου 1977… Μαρία Κάλλας – Η απόλυτη ντίβα σίγησε

Η Μαρία Κάλλας (Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου) (Νέα Υόρκη, 2 Δεκεμβρίου 1923 – Παρίσι 16 Σεπτεμβρίου 1977) υπήρξε κορυφαία υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.

Η αρχή της μεγάλης πορείας

Εντούτοις η ακρόασή της από τον Έντουαρντ Τζόνσον, διευθυντή της Όπερας, φέρνει την προσφορά δύο ρόλων στα έργα «Φιντέλιο» του Μπετόβεν και Μαντάμ Μπατερφλάι του Πουτσίνι. Η Κάλλας απορρίπτει τους ρόλους. Δε θέλει να τραγουδήσει τον «Φιντέλιο» στα αγγλικά, ενώ αισθάνεται πολύ εύσωμη ώστε να ερμηνεύσει την αιθέρια «Μπάτερφλάι».

Η μισή περίπου θαλάσσια ζωή έχει εξαφανιστεί!

Η μισή περίπου θαλάσσια ζωή έχει εξαφανιστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα παγκοσμίως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.


Σύμφωνα με την ειδική έκδοση της έκθεσης Ζωντανός Πλανήτης για την κατάσταση των θαλασσών, οι πληθυσμοί αλλά και η υγεία ψαριών, θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων απειλούνται και υποβαθμίζονται με πιο έντονο ρυθμό από ποτέ. Οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να αντιληφθούν τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, τόσο στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ όσο και ενόψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.

Όταν δεν έχεις ενεργειακό πρόγραμμα

Του Ν.Λυγερού

Όταν δεν έχεις ενεργειακό πρόγραμμα, δεν είναι ανάγκη να το ανακοινώσεις επίσημα, γιατί το βλέπουν ειδικοί και ξέρουν πόσο κενό είναι. Βέβαια όταν από την αρχή φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν επενδύεις καν στην ιδέα της ελληνικής ΑΟΖ, γίνεται άμεσα κατανοητό ότι δεν πρόκειται να προτείνεις τίποτα το καινοτόμο. Σε κάθε περίπτωση η απουσία της λέξης υδρογονάνθρακες είναι απόλυτα ενδεικτική, ειδικά όταν γίνεται κυριολεκτικά χαμός στην Ανατολική Μεσόγειο με τα κοιτάσματα Ταμάρ, Αφροδίτη, Λεβιάθαν, Ζορ.

Η επιλογή της επιλογής

Του Ν.Λυγερού

Πολλοί είχαν την εντύπωση ότι πάλι έχουμε να κάνουμε μία επιλογή που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες και θεωρούν ότι είναι το πλαίσιο μιας νέας ευκαιρίας, δίχως να εξετάζουν όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν ως έθνος. Με άλλα λόγια τα εθνικά θέματα φαίνεται να είναι απλώς εξαρτήματα για μερικούς πολιτικούς κι ανάλογα με τις ανάγκες να βάζουν στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, ενώ αυτά υπάρχουν διαχρονικά. Επίσης δεν μιλούμε για νέα δεδομένα, αλλά για μία κατάσταση συνέχειας και μπορούμε να αξιολογήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο όλα όσα έγιναν, όλα όσα έκαναν και βέβαια όλα όσα δεν έκαναν κι αν μερικοί θα έχουν κόστος από αυτά δεν μας απασχολεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην υπάρξει άλλο κόστος για τον ελληνικό λαό.

Σκίουροι πλάι στην... Αφροδίτη


Μια έκταση 1.500 στρεμμάτων καλύπτει ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου

Μοβ κυκλάμινα αγκαλιάζουν την Αφροδίτη και καταπράσινος κισσός στεφανώνει τα κουρεμένα αγάλματα (εικόνα μοναδική στον ελλαδικό χώρο, καθώς τα αγάλματα ξανασμιλεύτηκαν τον 1ο-3ο μ.Χ. αιώνα και αφέθηκε σκόλλυ -τούφα- στην κορυφή της κεφαλής).

Στη βάση τους λαγόγεροι τρέχουν αμέριμνοι και νεροχελώνες ξαποσταίνουν στα αρχαία τείχη, θαυμάζοντας τις αγριόπαπιες που στήνουν τρελό χορό μέσα στο νερό.

«Πράσινο φως» για να μείνουν τα αρχαία επί της Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη

Μια ιδέα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου κατά κάποιον τρόπο, επί της Εγνατίας και στο ύψος της Βενιζέλου, υιοθέτησε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στόχος, να προστατευθεί κατά χώραν το βυζαντινό σταυροδρόμι που εντοπίσθηκε στις ανασκαφές και να είναι επισκέψιμο.

Μέχρι τώρα το Συμβούλιο σε διάφορες συνεδριάσεις του είχε εγκρίνει πρόταση του δήμου και της Αττικό Μετρό για αποξήλωση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτηση. Με τη νέα γνωμοδότηση ανακαλείται η υφιστάμενη υπουργική απόφαση που προέβλεπε τα ανωτέρω.

Διάθεση για χιούμορ μέσα στον "εφιάλτη": 11 "αστείες" φωτογραφίες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Φωτό)

Πόσο "χιούμορ" ή... "αστεϊσμός" χωράει στην παγκόσμια τραγωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου; Μάλλον καθόλου.
 
Ωστόσο, έντεκα φωτογραφίες υπενθυμίζουν πως παρά τον πόλεμο και τη "φωτιά" στα πεδία των μαχών, οι στρατιώτες δεν έχασαν ολότελα την ανθρώπινη πλευρά τους.
 
Μάλιστα, σε κάποιες, σπάνιες, περιπτώσεις, φωτογραφήθηκαν έχοντας διάθεση για χιούμορ, ξεχνώντας για λίγα λεπτά τον εφιάλτη.

Τεράστιος υπόγειος ωκεανός στον δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου Πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό επιστήμονες

Ένας τεράστιος ωκεανός, πιθανώς φιλόξενος για ζωή, βρίσκεται κάτω από την παγωμένη κρούστα του γεωλογικά ενεργού δορυφόρου Εγκέλαδου του Κρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη νέων στοιχείων που συνέλεξε η αποστολή «Κασίνι».

Ο Εγκέλαδος και ο δορυφόρος Ευρώπη του Δία είναι οι μόνοι στο ηλιακό μας σύστημα που πιστεύεται ότι διαθέτουν έναν εξωγήινο ωκεανό, ο οποίος επικοινωνεί με την επιφάνειά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πίτερ Τόμας του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διαστήματος "Icarus", εκτιμούν ότι το ελαφρό «τραμπάλισμα» του Εγκέλαδου, καθώς περιφέρεται γύρω από τον μητρικό πλανήτη του Κρόνο, δεν μπορεί να εξηγηθεί βαρυτικά παρά με την παρουσία ενός ωκεανού τεραστίων διαστάσεων.

Με κλειστά σχολεία η Φολέγανδρος: Κανένας δάσκαλος στο Δημοτικό, τα παιδιά στο σπίτι!

Με μία νηπιαγωγό που διαμένει μόνιμα στο νησί έγινε άρον-άρον ο Αγιασμός - Με δύο καθηγήτριες, Εικαστικών και Γυμναστικής- είναι στελεχωμένο το Γυμνάσιο-Λύκειο
Η σχολική χρονιά δεν έχει ξεκινήσει στη Φολέγανδρο, παρόλο που τα παιδιά θα έπρεπε σήμερα να βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο σχολείο και να έχουν ξεκινήσει κανονικά οι παραδόσεις.

Τα μεγάλα κενά που έχουν καταγραφεί στα σχολεία ολόκληρης της χώρας, έπληξαν και το μικρό νησί των Κυκλάδων που μέχρι σήμερα δεν έχει δει κανέναν δάσκαλο στο δημοτικό του σχολείο...

Αμέσως μετά τις εκλογές Έρχονται ραβασάκια με έως και διπλάσιο φόρο για αγρότες, ιδιώτες και επιχειρήσεις

Νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος με έως διπλάσια προκαταβολή και αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης λόγω του νέου μνημονίου
Δεν θα περάσει μεγάλο διάστημα, μόνο λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, όταν περίπου 500.000 αγρότες, επιχειρηματίες και έχοντες περιουσιακά στοιχεία που πιάνονται στην τσιμπίδα του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, θα παραλάβουν «ραβασάκια» τα οποία θα τους πληροφορούν ότι στο Taxisnet έχουν αναρτηθεί νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2014, με έως και διπλάσια προκαταβολή φόρου και αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης έως και κατά 1.146 ευρώ για τους έχοντες ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ. (Βίντεο)

Η γερμανική κοινωνία εξοργίστηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έχει κάνει αρκετές υποκλοπές πολιτών στη χώρα τους.
 Οι ανησυχίες για την ασφάλεια της ιδιωτικής τους ζωής είναι τέτοια που ορισμένοι Γερμανοί έχουν ανεβάσει βίντεο στο YouTube που εξηγούν πώς να καταστρέψουν το μικροτσίπ που βρίσκεται μέσα στις ταυτότητες χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων.

Παρά το γεγονός ότι οι δημιουργοί του βίντεο προειδοποιούν για την μη νομιμότητα της διαδικασίας.