Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Η Μικρά Ασία νεκροταφείο ελληνικών πόλεων

Ο Τζωρτζ Χόρτον (George Horton, 11 Οκτωβρίου 1859 – 1942) ήταν Αμερικανός διπλωμάτης, ποιητής και φιλέλληνας· εργάστηκε στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ως πρόξενος, αρχικά στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. 

Διορίστηκε στο προξενείο της Σμύρνης, από το 1911 μέχρι το 1917, και στην περίοδο 1919-1922, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. 

Το επόμενο απόσπασμα είναι από το βιβλίο του «Η Μάστιγα της Ασίας» (The Blight of Asia).

Η συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας και η γεωπολιτική πανουργία της ιστορίας - Στην Ελλάδα διακυβεύεται η ίδια η ενότητα της Ευρώπης.

Η σύναψη Συμμαχίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας εξέπληξε τελικώς μόνον όσους δεν έχουν τηn αίσθηση της ευρύτερης γεωπολιτικής και ιστορικής διάστασης των πραγμάτων. Διότι οι πραγματικές αντιθέσεις και εξελίξεις στην περιοχή οδηγούσαν όλο και πιο πολύ σε μια τέτοια εξέλιξη. 

Τον πρωταρχικό ρόλο έπαιξε η επεκτατική φρενίτιδα της Τουρκίας.

 Ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, o Ερντογάν «ξέφυγε» προς όλες τις κατευθύνσεις: Με τη συμμαχία με τη Ρωσία έβαλε πόδι στη Συρία και το Ιράκ εναντίον των Κούρδων,

Οι φρεγάτες, και… ο «beggar» που έγινε «chooser»

Του Νικόλα Δημητριάδη
Από το ardin-rixi

Η χθεσινή ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ανανέωση του πολύπαθου στόλου της χώρας, μια διαδικασία πολύχρονη και κοστοβόρα. Στην πορεία αυτή η Ελλάδα θα έχει πλέον πρόσβαση και στη γαλλική τεχνολογία, καθώς η επιλογή των φρεγατών Μπελαρά σηματοδοτεί την προνομιακή πλέον είσοδο της γαλλικής βιομηχανίας στο Πολεμικό Ναυτικό. Ως τώρα το Ναυτικό βασιζόταν σε ευρωπαϊκά μεν πλοία, με αμερικανικό όμως οπλισμό. Τώρα θα αποκτήσει και δεύτερη πηγή οπλισμού, όπως συμβαίνει και με την Αεροπορία.

Αμοιβαία Αμυντική Συνδρομή: Πως κάποιοι έβλεπαν τη Γαλλία ως “μισθοφόρο”

Οι υπογραφές της περασμένης Τρίτης για την προμήθεια νέων φρεγατών και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ήταν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας σύγκλισης με πολλά όμως σκαμπανεβάσματα. Για μια στιγμή: Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής; Εσείς εκεί στην ΠΤΗΣΗ δεν μας λέγατε πως “αυτό δεν γίνεται κι ας είχαμε τόσους και τόσους “επιφανείς” που έλεγαν το αντίθετο”. Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η γαλλική Naval Group, μετά το φιάσκο που είχε γίνει με τη γνωστή “εξαγγελία” από ελληνικής

Μυθομανείς και ψεύτες! Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προσπάθησε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας

Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ‘ε/κ διοίκησης’ (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία) σε χώρο θαλάσσιας δικαιοδοσίας και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο”.

Νέα παράνομη τουρκική NAVTEX στην περιοχή ερευνών του Nautical Geo - Η δέσμευση περιοχής με παράνομη NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου(Βίντεο)

Η Τουρκία προκειμένου να παρεμποδίσει τον πλου και τις μετρήσεις από το NAUTICAL GEO προχωρά σε δέσμευση περιοχής και ναυτικές ασκήσεις. Η δέσμευση περιοχής με παράνομη NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου.

Επιρρίπτει εκ των προτέρων την ευθύνη σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Τουρκία απειλεί ευθέως με θερμό επεισόδιο όπως σαφώς προκύπτει από την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που… προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ,