Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ανασκαφή στη Θουρία: Αποκαλύφθηκε μεγάλο μέρος του αρχαίου θεάτρου

Μεγάλο μέρος του κοίλου του αρχαίου θεάτρου αποκαλύφθηκε στην Αρχαία Θουρία, στο φετινό ανασκαφικό πρόγραμμα, ύστερα από δύο μήνες κοπιώδους εργασίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υπό τη διεύθυνση της δρος Ξένης Αραπογιάννη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κ. Αραπογιάννη, διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας, “το θέαμα είναι συγκλονιστικό, δεδομένου ότι παρέχεται πλέον ολοκληρωμένη η εικόνα ενός μεγάλου αρχαίου θεάτρου, καθώς και το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το μνημείο κατά τους μεταγενέστερους χρόνους. Επίσης, αποκαλύφθηκε σε όλο του το μήκος και το ύψος, το νότιο ανάλημμα του θεάτρου που εντυπωσιάζει με την εξαιρετική τοιχοδομία του”.

Όταν η Ελλάδα έστελνε φυλακή τον Κολοκοτρώνη για εσχάτη προδοσία! – 7 Σεπ 1833


Σαν σήμερα, στις 7 Σεπτεμβρίου 1833, συνελήφθη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και φυλακίστηκε στο Παλαμήδι από τη Βαυαρική Ανιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αν και πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την εκλογή του Όθωνα, με την έλευση του τελευταίου(1832), ο Κολοκοτρώνης έγινε στόχος συκοφαντιών εκ μέρους των πολιτικών του αντιπάλων(Κωλέττης). Η βαυαρική αντιβασιλεία (ο Όθων ήταν ανήλικος) δυσανασχετούσε έντονα εξαιτίας της φιλοκαποδιστριακής και φιλορωσικής του τοποθέτησης.

Δεν ξεχνάμε: 68 χρόνια από το φονικό πογκρόμ στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης - Το χρονικό ενός αδίστακτου, οργανωμένου και φονικού πογκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Πόλης

«Μονιμοκρίση» και πολιτικές της φροντίδας


Η συγκυρία της «μονιμοκρίσης» πιέζει το οικονομικό μοντέλο σε συνολικές αλλαγές…Ύψιστη κοινωνική ανάγκη: η φροντίδα του ”ανθρώπινου κεφαλαίου”

Του Γιώργου Ρακκά

Υπάρχει η μεγάλη εικόνα με τις πυρκαγιές στη Ρόδο και τον Έβρο, και τώρα, τις πλημμύρες στη Μαγνησία.

Πέραν των κενών του κράτους στην προετοιμασία, την πρόληψη, τις υποδομές, την αβελτηρία της κυβέρνησης, και πέραν από μια αναντίστοιχη των περιστάσεων αντιπολίτευση, που αναλώνει κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε έναν διαπαραταξιακό χαρτοπόλεμο, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα:

Η κτηνωδία και τα εγκλήματα


Πάνος Αμυράς  

Η κοινωνία μετατρέπεται σταδιακά σε ζούγκλα, η ατιμωρησία και η ανοχή στην παραβατικότητα δεν μπορoύν να συνεχισθούν άλλο

Η κοινωνία έχει μείνει άναυδη από την εγκληματική συμπεριφορά μελών του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon», που προκάλεσε τον φρικτό θάνατο 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά.

Το βίντεο, όπου εμφανίζονται δύο μέλη του πληρώματος να πετούν στη θάλασσα από τον καταπέλτη του πλοίου τον 36χρονο, είναι σοκαριστικό, πρόκειται για μια κτηνωδία που ξεπερνά κάθε όριο.

Ήθελε το σχέδιο Ανάν ο Ροζάκης… Προσέγγιση με Τουρκία, κι άσε την Κύπρο

«Η Κύπρος έχει χάσει ευκαιρίες να λύσει το πρόβλημα και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε χιλιάδες χρόνια προτού εμείς, χωρίς την Κύπρο, λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία». Τα παραπάνω απαράδεκτα που φτάνουν στα όρια εγκατάλειψης ελληνικού εδάφους, ανέφερε ο Oμότιμος Kαθηγητής, πρώην Υφυπουργός, Χρήστος Ροζάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή για την ατζέντα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εν λόγω απαράδεκτος καθηγητής, είπε συγκεκριμένα στην εξαιρετική συνάδελφο: «Μοιραία, αυτό

Παρέμβαση Τζακ Στρο για λύση δυο κρατών – «Δεν έπρεπε ποτέ να αφήσουμε την Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ»

Νικολέττα Κουρούσιη 

Δριμύ «κατηγορώ» στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το διαχρονικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξαπέλυσε ο Τζακ Στρο, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, από το 2001 έως το 2006.

Με προκλητικές αναφορές στο περιοδικό Politico, σε άρθρο που υπογράφει υπό τον τίτλο «Δεν έπρεπε ποτέ να αφήσουμε την Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ», υποστηρίζει ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε χωρίς λύση του Κυπριακού ζητήματος. Εκφράζει, μάλιστα την θέση ότι η Βρετανία πρέπει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη, για να θέσει τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι, επιδιώκοντας να πείσει εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσει αυτή η σύγκρουση».

Βόμβα μεγατόνων το μεταναστευτικό στα θεμέλια της Κύπρου


Σάββας Ιακωβίδης – Η Σημερινή

Η εικόνα ήταν πρωτοφανής και όσα λέχθηκαν ανατριχιαστικά: Ένας Σύριος μετανάστης, μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς, έστειλε ιταμό τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και διατύπωσε αδίστακτα ωμές απειλές.

Με αφορμή επεισόδια, την περ. Κυριακή μεταξύ Ελλήνων της Κύπρου και μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύριων, στην κοινότητα Χλώρακας στην επαρχία Πάφου, ο Μοχάμεντ Χατζηχουσεΐν,, ωρυόμενος, προειδοποίησε: «Αν δεν κάνει κάτι η Κυβέρνηση μέχρι το απόγευμα, θα φέρουμε την Πάφο ανάποδα, όπως μπήκαν σπίτι μας θα μπούμε σπίτι τους». Θα ανέμενε κανείς πως, μετά από αυτήν την αφόρητη πρόκληση και εκβιασμό προς το κυπριακό κράτος, ο Σύριος αμέσως θα συλλαμβανόταν, θα δικαζόταν και θα απελαύνετο.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν παίζει ένα άσχημο παιγνίδι εναντίον της Κύπρου: Υποδέχθηκε τον παράνομο ψευτο-“υπουργό Εσωτερικών” του κατοχικού καθεστώτος

 


Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο πλαίσιο συνάντησης του με τους Υπουργούς για τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης των κρατών μελών και παρατηρητών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και της διεθνούς άσκησης «Baku-2023».. Φωτογραφία Ilham Aliyev, Facebook

Προκαλεί ασύστολα, για ακόμη φορά, ο φιλότουρκος πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ο οποίος συναντήθηκε με τον λεγόμενο παράνομο ψευτο-“Υπουργό Εσωτερικών” των κατεχομένων, Ντουρσούν Ογκούζ.

Οι αυριανοί ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού στη φρεγάτα «Κίμων» FDI – Belharra – ΦΩΤΟ


Ολοκληρώθηκε ο εκπαιδευτικός πλους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με τους αυριανούς ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού να επισκέπτονται και το ναυπηγείο όπου χτίζεται η φρεγάτα «Κίμων» FDI – Belharra. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας FDI – BELHARRA του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ήδη στο νερό έχει πέσει η πρώτη φρεγάτα της κλάσης, η FS Amiral Ronarch και ως τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να βρεθεί δίπλα της και η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI που φέρει το όνομα ΚΙΜΩΝ.

Κακοκαιρία Daniel: Το Λιμενικό στέλνει ομάδες βατραχανθρώπων και ειδικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία [pics]


Το Λιμενικό Σώμα ενισχύει με εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της κακοκαιρίας Daniel, καθώς σύμφωνα με εντολή του Αρχηγού Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. στον επιχειρησιακό έλεγχο του οποίου υπάγονται η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) και η Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων Πειραιά (ΕΟΕΠ) κατόπιν προφορικού αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) αναχωρούν οδικώς προς τις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας προκειμένου συνδράμουν στις προσπάθειες αρμόδιας αρχής:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr: «Colpo Grosso» της Μελόνι με πρόταση προς την Αθήνα για τα ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης


Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές προδιαγραφές των ελικοπτέρων ενώ θα ακολουθήσει νέον ΑΑΣ για την τελική εισήγηση.

Κώστας Σαρικάς

“Συνομιλούμε ήδη με το Ισραήλ” για λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης (όχι όμως για ελληνικές)


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κατά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στις 4 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε για ενίσχυση κι εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στην άμυνα, την οικονομία, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Πλην τουρισμού, η Ελλάδα δεν έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι της φίλης χώρας, σε όλα τα υπόλοιπα πεδία συνεργασίας.

ΔΕΘ: Η ΕΑΒ θα παρουσιάσει ελληνικό ομοίωμα δορυφορικής πλατφόρμας και το εθνικό ραντάρ «Τηλέμαχος» ραντάρ εντοπισμού μικρών drones


Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO. Η ΕΑΒ θα παρουσιάσει μία σειρά από σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία εκτείνονται από την κατασκευή και συντήρηση αεροσκαφών έως και τις δορυφορικές εφαρμογές.

Πέρασαν ΚΥΣΕΑ οι RAMPAGE και ακολουθούν SPICE εν… αναμονή των τόσο “δυσκοίλιων” Αμερικανών


Αναστάτωση και ποικίλα σχόλια έχουν προκληθεί στα κοινωνικά δίκτυα από τη συνειδητοποίηση ότι η εξοπλιστική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ φαίνεται πλέον καθαρά ότι είναι όμηρος της γεωπολιτικής, δηλαδή από την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ασχέτως του τι υποστηρίζεται από τους εκάστοτε χειροκροτητές κάθε πολιτικής εξουσίας και τους εθισμένους στην ιδεολογική προσέγγιση με όρους άσπρο-μαύρο, “καλοί”-“κακοί”.

Του Ζαχαρία Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη «μάχη» με τα ακραία φυσικά φαινόμενα - Ανοίγουν στρατόπεδα για τους πολίτες


Ανακοινώνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, κατόπιν διαταγών και οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, συνδράμουν από την πρώτη στιγμή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ευρισκόμενες δίπλα στην κοινωνία, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Στη Λάρισα επειγόντως αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Με πρωθυπουργική απόφαση δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων με έδρα την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Στη Λάρισα αναμένεται αύριο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί από το Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την -ιστορικών διαστάσεων- κακοκαιρία Daniel.

Ο Στρατός επιχειρεί σε Βόλο και Θεσσαλία – Σε ετοιμότητα ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών (φωτο - video)


Ενισχύεται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.

Κακοκαιρία: επιστρέφει εσπευσμένα ο Νίκος Δένδιας - Θα επιβλέψει τη συνδρομή του στρατού


Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να επιβλέψει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Η πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας δεν είναι καθόλου αθώα: Το σχέδιο του Πεκίνου πίσω από την αγορά του λιμανιού του Πειραιά ήταν η άσκηση πολιτικής επιρροής


epa10842319 Chinese President Xi Jinping (R) meets with President of the International Committee of the Red Cross Mirjana Spoljaric Egger at the Great Hall of the People in Beijing, China, 05 September 2023. EPA, XINHUA, Zhai Jianlan CHINA OUT, UK AND IRELAND OU

Εκτενές άρθρο στο περιοδικό Economist σημειώνει ότι η Κίνα πρόκειται να γιορτάσει τη δέκατη επέτειο του Belt and Road (“Ζώνη και Δρόμος”) με τυμπανοκρουσίες, διαφημίζοντάς το ως δώρο στον κόσμο που έχει προσφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Το Αιγαίο, η Αλεξανδρούπολη και οι τερματικοί σταθμοί LNG «προσκάλεσαν» την Ελλάδα στην «Πρωτοβουλία Three Seas»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

Η Πρωτοβουλία Three Seas είναι μια πολιτική πλατφόρμα που συγκεντρώνει 12 κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μεταξύ της Βαλτικής , της Μαύρης και της Αδριατικής Θάλασσας. Στη φετινή σύνοδο κορυφής Three Seas στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα θα γίνει το 13ο μέλος της πρωτοβουλίας μαζί με την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Είμαστε έτοιμοι για το ΝΑΤΟ, περιμένουμε το "ΟΚ" της Τουρκίας


Η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και περιμένει την Τουρκία να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επικύρωση της αίτησης, δήλωσε την Πέμπτη ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Γαλλία: Ο Μακρόν δεν αποκλείει ακόμα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό


O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υπό προϋποθέσεις, για το μεταναστευτικό.

Πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία - Τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι


Με αντιαρματικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου «συνδράμουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες την Ουκρανία όπως ανακοίνωσε επίσημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακολουθεί τα βήματα της Βρετανίας που έστειλε πρώτη τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά στο Κίεβο για να ανακόψει ο στρατός του την πορεία των ρωσικών τεθωρακισμένων.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία – Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο η Μόσχα


«Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ξεγράψει τις επόμενες γενιές»

G20: Δεν θα παραστεί ο Πούτιν ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης


Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα του στη σύνοδο της Ομάδας των 20. Όλη η εργασία θα γίνει από τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύνοδος Κορυφής ανατολικής Ασίας: Ευκαιρία για διπλωματικές επαφές ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας

Η Σύνοδος των 18 χωρών, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, φέρνει γύρω από το ίδιο τραπέζι υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πεκίνου, της Ουάσιγκτον και της Μόσχας  EPA/YASUYOSHI CHIBA

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντώνται σήμερα, Πέμπτη 07/09 στη Τζακάρτα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ανατολικής Ασίας, μια σπάνια ευκαιρία για τα αντίπαλα κράτη να έχουν διπλωματικές επαφές.