Κυριακή 2 Απριλίου 2023

1821: Πάτρα – Ἐπανάσταση καί σφαγές

Μετά τήν περίφημη σύσκεψη τῆς Βοστίτσας, οἱ πρόκριτοι τῆς πόλεως Δημήτριος Μελετόπουλος, Ἀνδρέας Λόντος καί Λέων Μεσσηνέζης ἄρχισαν μυστικά συστηματική στρατολογία στήν ἐπαρχία τους. Ἔτσι στίς ἀρχές Μαρτίου τό Αἴγιο διέθετε ἤδη ὀργανωμένο στρατιωτικό σῶμα πού ἔφθανε τούς 400 ἄνδρες. Οἱ Τοῦρκοι πανικόβλητοι ἀπό τά γεγονότα τῶν Καλαβρύτων, συμφώνησαν μέ τούς προκρίτους νά ἀναχωρήσουν γιά τά Σάλωνα (Ἀμφισσα) τῆς ἀντικρινῆς Φωκίδος. Μόλις ἔφυγαν, ὁ Ἀνδρέας Λόντος ὕψωσε τήν κόκκινη ἐπαναστατική σημαία μέ τόν  μαῦρο σταυρό στή μέση.

Ὁ Ἀνδρέας Λόντος εἶχε γεννηθεῖ τό 1784 καί ἦταν γιός τοῦ ἰσχυροῦ κοτζαμπάση τῆς Βοστίτσας Σωτηράκη Λόντου. Ὅταν ὁ πατέρας του ἔπεσε σέ δυσμένεια τό 1812 καί καρατομήθηκε στήν Τριπολιτσᾶ, ὁ Ἀνδρέας Λόντος κατέφυγε στήν Κωνσταντινούπολη. Στή Βοστίτσα ἐπέστρεψε τό 1818, καί πάλι ὡς κοτζάμπασης, ἐνῶ τήν ἴδια χρονιά μυήθηκε στή Φιλική Ἑταιρεία. Μετά τήν φυγή τῶν Τούρκων ὁ Λόντος ἔστησε τό στρατόπεδό του στά Σελλά, ἔξω ἀπό τήν Πάτρα, γιά νά ἐμποδίσει τήν ἄφιξη τουρκικῶν ἐνισχύσεων πρός τήν πόλη τοῦ Πατρέα, ἡ ὁποία ἤδη βρισκόταν σέ ἀναβρασμό.

Αρχαία Ίσθμια: Η αναβίωση των αγώνων από το Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο και το Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας(ΒΙΝΤΕΟ)

To ντοκιμαντέρ – ταινία μικρού μήκους «Αρχαία Ίσθμια: Η αναβίωση των αγώνων» αποτελεί μια σύμπραξη του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου και του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίων. Για πρώτη φορά, μαθητές Δημοτικού συμμετέχουν σε μια συγκροτημένη προσπάθεια αναβίωσης των αρχαίων αγώνων κι ανάδειξης της τοπικής ιστορίας. Οι μαθητές συμμετέχουν σε αγωνίσματα, όπως το παγκράτιο, ο δρόμος, το ακόντιο, η σφαίρα και το άλμα αλλά και σε μουσικούς αγώνες. Πριν την έναρξη των αγωνισμάτων, οι μαθήτριες παρουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία γύρω από το εκάστοτε αγώνισμα αλλά κι ιστορικές αναφορές για τον ναό του Ποσειδώνα, την ιστορία της περιοχής των Ισθμίων αλλά και τη συμμετοχή γνωστών αθλητών στους αγώνες αυτούς.

Η «μαφιόζικη» επίθεση στον αρχαιολόγο Μ. Ψαρρό και οι αρχαιότητες της Μυκόνου

Ανασκαφή στο μεσαιωνικό κάστρο Χώρας Μυκόνου

Από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας με παγκόσμια φήμη και «όνομα», ταυτόχρονα όμως εκτεθειμένη σε πολεοδομικές και άλλες αυθαιρεσίες, η Μύκονος είναι γνωστή για πολλά πράγματα, όχι όμως τόσο όσο θα όφειλε αναφορικά με τις αρχαιότητες και την πλούσια ιστορία της που σίγουρα δεν βρέθηκαν στην επικαιρότητα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Μολονότι το νησί διαθέτει σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις και ευρήματα που ξεκινούν από τη νεολιθική εποχή και φτάνουν ως τον Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους, αδιάψευστα δείγματα της

Μια ανατομία του γουοκισμού

Του Γιώργου Χώτου από την προσωπική του ιστοσελίδα.

Η ομίχλη που ήδη έχει απλωθεί στο κοινωνικό ενδιαίτημά μας και καλείται πολιτισμός της αφύπνισης (woke culture), μάλλον προσλαμβάνεται ως ηλιοφάνεια από τις καλούμενες πρωτοποριακές ομάδες που σταδιακά επηρεάζουν τον τόνο της καθημερινής συμπεριφοριολογίας στις δυτικές κοινωνίες. Και ομιλώ για δυτικές κοινωνίες για να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής το κυριότερο συστατικό του κινήματος αυτού και συνάμα να μην το αφήσω να συσκοτιστεί στη θεώρησή του ως δήθεν παγκόσμιο, επειδή γεννήθηκε και εξαπλώνεται στη Δύση χωρίς να βρίσκει ρίζες στον μουσουλμανικό κόσμο της Ασίας και της Αφρικής ή στους ισλαμικούς πυρήνες διαρκούς πύκνωσης σε Ευρώπη και Αμερική.

Όλο ιδέες οι σουρεαλιστές μας! Να πάει, λέει, ο Χριστοδουλίδης να δει τους Τ/κ στα μάτια

 Άριστος Μιχαηλίδης   

Όλο φαεινές ιδέες ακούμε από τότε που εκλέγηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνει για να προωθήσει τη λύση. Τελευταία, έπεσε στο τραπέζι η πιο σπουδαία εισήγηση. Του το υποβάλλουν, μάλιστα, όχι για να το κάνει αλλά για να τον επικρίνουν που δεν το κάνει.

Άρθρα σε εφημερίδες από τους φωτισμένους αναλυτές μας και αναπαραγωγή του σεφ της σουρεαλιστικής σχολής, Μιχάλη Παπαπέτρου, που λέει το εξής: «Αν ο κ. Χριστοδουλίδης είχε στο μυαλό του τη λύση» -δηλαδή, δεν έχει στο μυαλό του τη λύση, έχει τη διαιώνιση του στάτους κβο, για ανεξήγητους λόγους- θα αναμενόταν ότι θα πρότεινε «νέα δέσμη μέτρων εμπιστοσύνης, να ανακοινώσει επισκέψεις στα κατεχόμενα για να μεταφέρει το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους ότι το μέλλον και το συμφέρον τους βρίσκεται στην επανένωση και τη συμβίωση».

Το μορατόριουμ υποσκάπτει Δόγμα και φυσικό αέριο...

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Ενώ Αθήνα και Λευκωσία προσδοκούν σε αλλαγή στάσης, η Τουρκία ενισχύει τον αποβατικό της στόλο - Συνδέεται με την πολιτική του κατευνασμού και της αποφυγής κινήσεων που θα θεωρηθούν πρόκληση για την Άγκυρα και θα δυσκολέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών σε Αιγαίο και Κυπριακό

Ενώ στο Αιγαίο γίνεται λόγος, κατόπιν παρέμβασης των Αμερικανών, για μορατόριουμ ασκήσεων, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, η Τουρκία συνεχίζει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της και δη του αποβατικού στόλου με 27 αμφίβια άρματα μάχης μεταφοράς προσωπικού, καθώς και με το μικρό αεροπλανοφόρο «Ανατολού», επί του οποίου αποτυπώνεται η λογική της Γαλάζιας Πατρίδας,

Η σπουδή της Αθήνας και οι εγχώριες ελίτ

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)
 
Η τουρκική επεκτατικότητα που θεωρεί το μισό Αιγαίο υπό ελληνική κατοχή παραμένει αναλλοίωτη.

Μετά από ένα ορυμαγδό παραβιάσεων και απειλών κατά Ελλάδας και Κύπρου, πέραν από την συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, το καθεστώς Ερντογάν άλλαξε … ρητορική και τώρα δεν απειλεί να μας εξαλείψει ξαφνικά ένα βράδυ. Μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος συνέδραμαν απλόχερα τους σεισμόπληκτους και το καθεστώς Ερντογάν «ξέχασε» την εχθρική ρητορική του, ενώ οι εγχώριές μας ελίτ αναπήδησαν από ευφορία.

Τουρκία: Αντιδρά στην αμερικανοκυπριακή συμφωνία – «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κακό στους Τουρκοκύπριους»

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία προκάλεσε η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ για συμμετοχή στο πρόγραμμα κρατικής σύμπραξης των Ηνωμένων Πολιτειών (State Partnership Program).

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι καταδικάζει τη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» που «ενθαρρύνει τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Η Τουρκία έτοιμη να …”ξεχάσει” τους ρωσικούς S-400; Θα μπορούσε να ήταν μία σημαντική χειρονομία του Ερντογάν στους Αμερικανούς νομοθέτες….

Το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει ανάλυση του Sinan Ciddi ο οποίος σχολιάζει την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Haluk Gorgun, σύμφωνα με την οποία, η Τουρκία θα κατασκευάσει αεροπορικά αμυντικά συστήματα και ότι δεν χρειάζεται πια τους S-300 και S-400.

Τίτλος: Is Turkey about to ditch its Russian S-400 missile system? – Πρόκειται η Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό της σύστημα S-400;

Η παραπάνω δήλωση, κατά τον Ciddi, είναι ενδεικτική των προθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ο οποίος έχει πληροφορήσει τις ΗΠΑ ότι ενδιαφέρεται για μια επαναπροσέγγιση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Πολεμικό Ναυτικό: Οι εκλογές και οι κορβέτες – Naval Group vs Fincantieri με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

 Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη στα χέρια του δύο προτάσεις στη «ναυμαχία» για τις κορβέτες 

Ο χρόνος τρέχει ανελέητα, οι Εθνικές εκλογές είναι πλέον θέμα εβδομάδων και οι δύο κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του Στόλου που αφορούν τις καινούργιες κορβέτες αλλά και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ είναι πλέον πολύ πιθανό να μεταφερθούν εντός του καλοκαιριού στην καλύτερη περίπτωση.

Ειδικά το ενδεχόμενο διπλών εκλογών και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος παραπέμπουν τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ακόμα και στο φθινόπωρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δύο προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τόσο της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τούρκοι: Προσοχή, οι Έλληνες αντέγραψαν ακριβώς το Bayraktar TB2 και πήραν Spike-NLOS για τα τούρκικα drone

 Διονύσης Αντωνέλλος

Αυτό που έχει... πειράξει τους Τούρκους είναι η ομοιότητα του ελληνικού drone με το τουρκικό Bayraktar.  

Προσοχή, οι Έλληνες αντέγραψαν ακριβώς το Bayraktar TB2 που απογειώθηκε για δοκιμαστική πτήση.

Βαρέως φαίνεται πως φέρουν οι Τούρκοι την δοκική του ελληνικού drone της Smart Flying Machines, μία είδηση που διαβάσατε από το geostratigika.gr.

Spyder MR/LR και Barak 8 LRAD/ERΒ επί θύραις; Βάζουν το χέρι στην τσέπη οι Αμερικανοί;

Αποκλειστικές πληροφορίες του DP αναφέρουν ότι υφίσταται σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεισφέρουν οικονομικά στην “ανοικοδόμηση” της ελληνικής αεράμυνας, κατά τρόπον που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση των σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης συστημάτων (S-300, TOR M1, OSA/AK) που επιχειρούν με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις! Το σχέδιο αυτό τελεί υπό διαπραγμάτευση, όμως οι ίδιες πληροφορίες το φέρουν τόσο προχωρημένο, που πλέον η ευνοϊκή έκβαση για την Ελλάδα θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι σημαντικό, αφού και να επιθυμούσε τη διατήρησή των υφιστάμενων συστημάτων, η κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθιστά μόνο θέμα χρόνου το να τεθούν εκτός επιχειρησιακής διαθεσιμότητας.

ΝΑΤΟ: Ποιον θέλει η Ελλάδα στη θέση του Στόλτενμπεργκ

Αλεξία Τασούλη

Ποιόν θα ήθελε η Ελλάδα επόμενο γ.γ. του ΝΑΤΟ; Η Αλεξία Τασούλη αναλύει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» τη στάση των υποψηφίων στα ελληνοτουρκικά. 

Μπορεί οι σύμμαχοι να έχουν κρίνει ότι η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν πετυχημένη, λόγω των χειρισμών του στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως, η θητεία του λήγει τον Οκτώβριο και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Άλλωστε, ήδη έχει παραταθεί τρείς φορές από το 2014. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος θα τον διαδεχθεί και ποιον θα προτιμούσε η Ελλάδα αφού κανείς δεν εγγυάται ότι η στάση της νατοϊκής συμμάχου Τουρκίας, θα συνεχίσει να είναι ήπια, όπως είναι τώρα.

Η πιλότος που έσπασε το… άβατο των Σινούκ κι εντυπωσίασε τον Πρωθυπουργό

 Ποια είναι η Λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού, που πιλοτάριζε το ελικόπτερο με το οποίο πέταξε ο Πρωθυπουργός στον Έβρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στον Έβρο, προκειμένου να ανακοινώσει την επέκταση του φράχτη κατά 37,5 χιλιόμετρα, τον περίμενε μία έκπληξη. Στο πιλοτήριο του Chinook βρισκόταν μία γυναίκα. Είναι η Λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού, Παναγιώτα Τεργιαζοπούλου.

«Η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης σε ειδικό μέσο της Αεροπορίας Στρατού. Είμαι σίγουρος ότι πολλές γυναίκες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη λεζάντα της ανάρτησής του στο Instagram.

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα βαδίζει μπροστά και οι πολίτες δεν γυρίζουν το βλέμμα τους στο επαχθές παρελθόν

«Η «προοδευτική» κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μεταφράζεται σε εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών, όπως σαφώς προανήγγειλε ο κ. Δραγασάκης πριν από λίγες μόλις ημέρες. 

Μεταφράζεται στην επαναφορά του χάους στο μεταναστευτικό, όπως πιστοποιείται και από την προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη να παρεμποδίσει, μέσω ΕΕ, την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. 

Μεταφράζεται σε θεσμική ασέβεια, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του δύο αμετάκλητα καταδικασμένους από την Δικαιοσύνη πρώην υπουργούς του» τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελευσίνα. 

Οι καθαρές λύσεις και η «θολούρα»

Πάνος Αμυράς  

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με τη Νέα Δημοκρατία να έχει προβάδισμα 4-5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ κόμμα φαίνεται να ανακάμπτει μετά το σοκ που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη και να προτάσσει το συνολικό του έργο στην οικονομία, την αγορά εργασίας, την παιδεία, το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική, όπου υπερέχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις τωρινές κομματικές ισορροπίες ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου θα είναι πρακτικώς αδύνατος, τα κουκιά δεν βγαίνουν και η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου.

Μιθριδάτης: Αποκαλεί “σάτιρα” τα σεξιστικά σχόλια – Επικαλείται συμμετοχή σε διαμαρτυρία για τον Ζακ

Ο σάλος που έχει προκληθεί από τα υβριστικά, σεξιστικά και ομοφοβικά tweets  και της αναρτήσεις του οδήγησε τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιθριδάτη Χατζηχατζόγλου (κατά κόσμον Μιθριδάτη) να προχωρήσει σε ανάρτηση στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι όλα όσα έγραφε ήταν… σάτιρα. Ενώ παραθέτει τη συμμετοχή του σε βίντεο για τον Ζακ για να πείσει πως δεν είναι ομοφοβικός.

Ο Μιθριδάτης, που ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιος έχει προχωρήσει σε μια σειρά αναρτήσεων που επανήλθαν στο διαδίκτυο μετά τη συνάντηση στην Κουμουνδούρου. Και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Ο ίδιος δέ ως απάντηση βρήκε να πεί τα εξής:

Πότε θα αποκτήσουμε σοβαρή αμυντική βιομηχανία;

Κωνσταντίνος Γκίνης


Η Ελλάδα μετά από μια σχεδόν δεκαπενταετία, ιδιότυπου μονομερούς αφοπλισμού, λόγω της οικονομικής κρίσεως, αλλά πρωτίστως πολιτικών επιλογών, προ της αναβαθμισμένης και επιθετικής τουρκικής απειλής, αποφάσισε να προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες στην υλοποίηση μιας σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων (αεροσκάφη, πλοία κτλ) προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα προγράμματα αυτά η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν ήταν αξιόλογη. Έτσι εκ νέου τέθηκε το ερώτημα πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει αμυντική βιομηχανία ικανή να παραγάγει τα οπλικά συστήματα που απαιτούνται; Το ερώτημα δυστυχώς ανακύπτει κάθε φορά που η Ελλάδα, μετά από μία κρίση με την Τουρκία, προσπαθεί με έκτακτες διαδικασίες να καλύψει τα υπάρχοντα επιχειρησιακά κενά, αφήνοντας στο περιθώριο την ελληνική βιομηχανία.

Ζελένσκι: Θα απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την ουκρανική αντίσταση απέναντι «στη μεγαλύτερη δύναμη κατά της ανθρωπότητας του καιρού μας», κατά την πρώτη επέτειο της ανακάλυψης πτωμάτων αμάχων που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα, μια πόλη που έγινε σύμβολο των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται κάθε εμπλοκή και κάνει λόγο για σκηνοθετημένα εγκλήματα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

«Ουκρανικέ λαέ! Σταματήσατε τη μεγαλύτερη δύναμη κατά της ανθρωπότητας του καιρού μας. Σταματήσατε μια δύναμη που περιφρονεί και θέλει να καταστρέψει ό,τι έχει σημασία για τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η Ρωσία στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - "Άλλο ένα συμβολικό πλήγμα" για το Κίεβο

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρισκόταν στην προεδρία ήταν τον Φεβρουάριο του 2022.

Κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος έκανε λόγο για "συμβολικό πλήγμα" αναφερόμενος στην ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τη Ρωσία, όπως αναφέρει το Reuters.

"Δεν είναι απλώς μια ντροπή. Είναι άλλο ένα συμβολικό πλήγμα στο σύστημα των διεθνών σχέσεων που βασίζεται σε κανόνες", έγραψε στα αγγλικά στο Twitter ο Andriy Yermak, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου.

Η Κίνα παροτρύνει την Ιαπωνία να μην συμμετάσχει στους αμερικανικούς περιορισμούς για τους ημιαγωγούς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ κάλεσε την Ιαπωνία να απέχει από την υποστήριξη των αμερικανικών προσπαθειών για την καταστολή της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών, ενώ ο ομόλογός του πίεσε για την ταχεία επιστροφή ενός Ιάπωνα πολίτη που κρατείται από το Πεκίνο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι στο Πεκίνο την Κυριακή, ο Τσιν δήλωσε ότι οι περιορισμοί στα τσιπ θα ενισχύσουν μόνο την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να επιτύχει αυτοδυναμία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Γαλλικό δημοσίευμα βλέπει ‘κίνδυνο’ στις βουλγαρικές εκλογές για ανάδειξη φιλορωσικής κυβέρνησης

«Η ανάδειξη μιας δύναμης πιο κοντά στη Μόσχα είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος στις βουλγαρικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα σήμερα στη Βουλγαρία», γράφει η γαλλική εφημερίδα ‘Les Echos’.

Θα αποκτήσουν επιτέλους σταθερή κυβέρνηση τα 6,5 εκατομμύρια Βούλγαροι; Όλα δημιουργούν φόβους ότι οι βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή δεν θα οδηγήσουν σε διέξοδο από την πολιτική κρίση στην οποία βυθίζεται η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2021. Οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Στις κάλπες σήμερα οι Φινλανδοί: Αμφίρροπη μάχη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι ψηφοφόροι στη Φινλανδία προσέρχονται σήμερα, Κυριακή (02/04) στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τα τρία μεγαλύτερα κόμματα βρίσκονται σε στενή απόσταση μεταξύ τους, αφήνοντας την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν να παλεύει για τη θέση της.

Το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, έμοιαζε να έχει μικρό προβάδισμα πριν από την εκλογική διαδικασία — ωστόσο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται ελάχιστα έναντι του ακροδεξιού κόμματος Οι Φινλανδοί της Ριίκα Πούρα και των Σοσιαλδημοκρατών της Μάριν.

Γρίβας Κ.: Η μεγάλη "επίθεση" στην ελληνική κοινή γνώμη / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κων/νος Γρίβας, μίλησε για την πλύση εγκεφάλου που δέχεται το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινή γνώμη για την Τουρκία (28-03-2023).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Αφού σχολιάσει την επικαιρότητα το πάνελ της εκπομπής "Πρωϊνός Καφές" της διαδικτυακής τηεόρασης "Ανιχνεύσεις web tv" (Νίκος Κανέλλος π. Πρέσβης, Θράσος Ευτυχίδης, Διεθνολόγος-Οικονομολόγος, Δημήτρης Αγάδης, Δημοσιογράφος και Στέλιος Μπερμπεράκης, Δημοσιογράφος), θα μιλήσουν για την διαμορφούμενη γεωπολιτική και τον ρόλο της Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη απο μια σειρά εκπομπών για το θέμα αυτό.

Το έγγραφο του ΜέΡΑ25 στα τουρκικά και η υπονόμευση της Θράκης - Δημ. Φιλιππίδης

 

Το έγγραφο του ΜέΡΑ25 στα τουρκικά και η υπονόμευση της Θράκης - Δημ. Φιλιππίδης

Ζήτω το Έπος της ΕΟΚΑ

 


1. Ζήτω το Έπος της ΕΟΚΑ
2.

Σάββας Καλεντερίδης: Τιμή και δόξα στα παιδιά της ΕΟΚΑ | Zoom powered by XAK (1-4-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τιμή και δόξα στα παιδιά της ΕΟΚΑ

Η Κύπρος τίμησε το έπος της ΕΟΚΑ

1. Υποδοχή ήρωα επεφύλαξαν στον Τατάρ στο ψευδοκράτος
2. Η Κύπρος τίμησε το έπος της ΕΟΚΑ

Μηταράκης στον ΣΚΑΪ: Ο φράχτης επεκτείνεται και θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του | Καλημέρα | 02/04/2023

 

1. Μηταράκης στον ΣΚΑΪ: Ο φράχτης επεκτείνεται και θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του 
2. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Στόχος η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ
3. Ο φράκτης στον Έβρο έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Γιώργος Φίλης, γυρνάμε σε ένα νεομεσαιωνικό μοντέλο όπου διαλύουμε τη μεσαία τάξη;

 

Εξεγέρσεις την Γαλλία για το συνταξιοδοτικό, οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Γερμανία για την ακρίβεια, σφοδρές συγκρούσεις στην Ολλανδία για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και μία αμφισβήτηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας μετά τα γεγονότα των Τεμπών 

Διάλογοι – σοκ του κυκλώματος που μετέφερε μετανάστες – Χρέωναν 10.000 ευρώ το κεφάλι | Τώρα μαζί 02/04/2023 | OPEN TV

 

1. Διάλογοι – σοκ του κυκλώματος που μετέφερε μετανάστες – Χρέωναν 10.000 ευρώ το κεφάλι
2. Σταθακόπουλος και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά
3. Μέλος ΔΣ σιδηροδρομικών: Ξεκινάμε και πάλι δρομολόγια με απόλυτες δικλίδες ασφαλείας

Παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Φιλαδέλφεια παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη

 

Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ η παρέλαση της 25ης Μαρτίου γιορτάζεται ακόμα.

Επιστολή στις ΗΠΑ για τα C-130 - Αγορά με διακρατική συμφωνία | Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | 01/04/2023

 


1. Φράκτης του Έβρου: Επέκταση με υπερσύγχρονο εξοπλισμό
2. Επιστολή στις ΗΠΑ για τα C-130 - Αγορά με διακρατική συμφωνία
3. Βίντεο ντοκουμέντο: Οι οδηγίες των διακινητών στους παράνομους μετανάστες
4. Τυφλό χτύπημα στην Αθήνα ετοίμαζαν οι Πακιστανοί τρομοκράτες τις ημέρες των Χριστουγέννων
5. Τέξας: Ο ΣΚΑΪ στην κατασκευή των αόρατων μαχητικών F-35