Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Η Κίνα παροτρύνει την Ιαπωνία να μην συμμετάσχει στους αμερικανικούς περιορισμούς για τους ημιαγωγούς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ κάλεσε την Ιαπωνία να απέχει από την υποστήριξη των αμερικανικών προσπαθειών για την καταστολή της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών, ενώ ο ομόλογός του πίεσε για την ταχεία επιστροφή ενός Ιάπωνα πολίτη που κρατείται από το Πεκίνο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι στο Πεκίνο την Κυριακή, ο Τσιν δήλωσε ότι οι περιορισμοί στα τσιπ θα ενισχύσουν μόνο την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να επιτύχει αυτοδυναμία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

"Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ κατέστειλαν αδίστακτα την ιαπωνική βιομηχανία ημιαγωγών, αλλά τώρα επαναλαμβάνουν την παλιά τους τακτική απέναντι στην Κίνα", δήλωσε. "Μην κάνετε στους άλλους αυτό που δεν θέλετε να κάνουν οι άλλοι σε εσάς".

Πρόσθεσε ότι η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία για καλύτερες διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Χαγιάσι στην πρωτεύουσα της Κίνας αποτελεί το πρώτο ταξίδι κορυφαίου διπλωμάτη του Τόκιο εδώ και τρία και πλέον χρόνια. Έρχεται μετά την καταδίκη για τον περιορισμό στις εξαγωγές 23 τύπων τεχνολογιών αιχμής για την παραγωγή τσιπ από μεριά της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία αυστηροποίησε τους εμπορικούς ελέγχους καθώς οι ΗΠΑ, εντείνουν τις προσπάθειες να περιορίσουν την κινεζική πρόσβαση σε βασική τεχνογνωσία ημιαγωγών. 

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο έχουν φθαρεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ιαπωνία προσχώρησε στις κινήσεις -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- για την αντιμετώπιση της περιφερειακής επιρροής της Κίνας μέσω θεσμών όπως η ομάδα Quad, η οποία περιλαμβάνει την Αυστραλία και την Ινδία. Παρ' όλα αυτά, η Ιαπωνία προσπάθησε να διατηρήσει σταθερές σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η ανησυχία στο Τόκιο για την κράτηση ενός υπαλλήλου της Astellas Pharma Inc. στην Κίνα. Ο Χαγιάσι διαμαρτυρήθηκε για την κράτηση και προέτρεψε να απελευθερωθεί στη συνάντησή του με τον Τσιν, καθώς και στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ και τον κορυφαίο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με δηλώσεις του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου