Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μεγάλες μορφές της αρχαιότητας:Έξι ένδοξοι άνδρες με άδοξο τέλος...

Πώς έφυγαν από τη ζωή Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Παυσανίας, Φειδίας, Θουκυδίδης και Πύρρος;
Μπορεί σήμερα να τους θεωρούμε ήρωες και σπουδαίους, να υποκλινόμαστε στα κατορθώματά τους και το μεγαλείο τους, μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς (Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Παυσανίας), να ηγήθηκαν των Ελλήνων στους (ελληνο)περσικούς πολέμους και να έχουν τεράστια συμβολή στις νίκες στον Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές, μπορεί ο Θουκυδίδης να θεωρείται ο μεγαλύτερος ιστορικός και ο Φειδίας, ο μεγαλύτερος γλύπτης της αρχαιότητας.

Η δολοφονία του Καποδίστρια - Το ιστορικό και οι ηθικοί αυτουργοί της

Τα βασικά μέτρα που πήρε ο Καποδίστριας – Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από ορισμένες πολιτικές του – Τα σχέδια για τη δολοφονία του – Το μοιραίο πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο – Οι αντιδράσεις και ο απόηχος της δολοφονίας του Κυβερνήτη
Μια από τις σημαντικότερες μορφές της νεοελληνικής ιστορίας, είναι αναμφίβολα ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας. Δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με τη ζωή του και τη θητεία του ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά αφού κάνουμε μια  αναφορά στη θητεία του ως Kυβερνήτη του ελληνικού κράτους, θα επικεντρωθούμε, κυρίως, στη δολοφονία του και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, τους λόγους που οδήγησαν τους Μαυρομιχαλαίους να σκοτώσουν τον Καποδίστρια. Βέβαια, όπως και σε κάθε ιστορικό γεγονός, οι σκοτεινές πτυχές θα υπάρχουν πάντα…

Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Όσοι γνωρίζουν την τουρκική πραγματικότητα δεν είχαν καμία ψευδαίσθηση ότι η διάσκεψη για το κυπριακό στην Ελβετία θα μπορούσε να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Μόνο οι αιθεροβάμονες πίστευαν πως με τις διεθνείς πιέσεις ίσως επέρχονταν μια λύση που θα στην ουσία θα ισοδυναμούσε με νέα προδοσία στο ζήτημα/ Αλλά και αυτοί για άλλη μια φορά διαψεύδονται καθώς…
«Το ουσιαστικό τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό, την τελευταία ευκαιρία όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς για μια λύση, προανήγγειλα ουσιαστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου αφού έκανε σαφές πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί να αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από τη μεγαλόνησο.

Κυπριακή NAVTEX για τουρκικές απειλές και ενόψει γεώτρησης

H κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα της για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δέσμευσε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την έναρξη της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας TOTAL στο τεμάχιο 11, την περιοχή γύρω από αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, με τη NAVTEX 240/17, η Λευκωσία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή στην οποία θα «ρίξει τρυπάνι» η TOTAL για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, ενώ αρχικά η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου.

Επιστρατεύθηκε ειδικός εξοπλισμός για να μειωθεί το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό - ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Εντατικοποιούνται αυτό το διήμερο οι προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιστρατεύθηκε ειδικός εξοπλισμός και ενισχύθηκαν τα συνεργεία που εργάζονται για τον καθαρισμό, καθώς εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μέσα στο σαββατοκύριακο.
«Με την ιδιαίτερη βοήθεια κάποιων από τους χορηγούς, βάζουμε σε χρήση επιπλέον ειδικό εξοπλισμό για τη μείωση του φυτοπλαγκτόν.

Τεχνολογία versus Τρομοκρατία

Tου Ν. Λυγερού

Όσο απίστευτο και να φαίνεται για όσους έχουν τεχνοφοβία, η τεχνολογία ήδη βοηθά τους ανθρώπους να προστατεύονται από την τρομοκρατία. Κι αν δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της ρομποτικής με όλη την σημασία της έννοιας, βλέπουμε ότι βρίσκεται ήδη σε σημαντικό βαθμό στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Έτσι, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς και για να σκοτώσουν αθώους, τώρα έχουμε συστήματα που σκανάρουν τι γίνεται μπροστά στο όχημα και δρουν ανάλογα είτε μειώνοντας σημαντικά την ταχύτητα, είτε ακινητοποιώντας το επί τόπου. Ξέρουμε τώρα ότι τέτοιου τύπου συστήματα θα είχαν σώσει ζωές και στη Γαλλία και στη Γερμανία.