Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Τα "Νοεμβριανά" του 1916: Οι Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν, θυσιάστηκαν και παραμένουν στη λήθη.

Γράφει ο κ. Μιχαήλ Β. Πλακογιάννης
Από το istorikathemata

Στην Ιστορία συνήθως μνημονεύονται οι νεκροί των μαχών ειδικά από την πλευρά των Νικητών. Υφίσταται όμως μια ημερομηνία όπου πραγματοποιήθηκε μια σύγκρουση που οι νεκροί της δεν αναφέρονται πουθενά. Είναι η περίπτωση των λεγόμενων Ελληνικών ή Αθηναϊκών εσπερινών ή Νοεμβριανά όπως είναι γνωστή η συγκεκριμένη συμπλοκή στην Ελλάδα.

Τα Νοεμβριανά ( αναφερόμενα και σαν «αθηναϊκοί εσπερινοί» ή «ενέδρα της Αθήνας» από την πλευρά των Γάλλων) που ξεκίνησαν την 18η Νοεμβρίου,

Κεν Λόουτς: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα, πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Eπίτιμος διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής αναγορεύτηκε ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης

«Νιώθω πανευτυχής. Οι άνθρωποι του πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι, πολύ ευγενικοί. Οι ταινίες που κάνουμε είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς και συνεπώς αυτή η διάκριση δεν ανήκει μόνο σε μένα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν για τις ταινίες μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, λίγο μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Η Συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας αλλάζει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη(Βίντεο)

Νίκος Λυγερός: Ο στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής μίλησε για τη Συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας και πως αλλάζει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Ο στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής Νίκος Λυγερός , μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στη Συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας και πως αλλάζει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

 
Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Τι σημαίνει η Συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας – Πως επηρεάζεται η Ελλάδα;

Ερωτηθείς για τη συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας και πως επηρεάζεται η Ελλάδα ο κ. Λυγερός σχολίασε

Η Τουρκία ΔΕΝ εξάγει ΑΛΛΑ σχεδιάζει μεθοδικά ΚΑΘΕ κρίση(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Μη γίνεστε θαύματα λανθασμένης θεωρίας! Η Τουρκία δεν εξάγει αλλά σχεδιάζει μεθοδικά κάθε κρίση

Τη λανθασμένη θεωρία που αναπαράγεται από ΜΜΕ και αναλυτές, ότι η Τουρκία εξάγει την εσωτερική της κρίση σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Όποια κρίση προκαλεί η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα είναι πολύ καλά σχεδιασμένη. Και μάλιστα κάθε τέτοια κρίση γίνεται με την αβάντα μίας μεγάλης δύναμης και την ανοχή μίας άλλης. Αυτό βλέπουμε σε κάθε κρίση. Με το Oruc Reis το καλοκαίρι του 2020 υπήρχε ανοχή! Οπότε ο Ερντογάν δεν εξάγει κρίση.

Πόσα γνωρίζουμε για την Τουρκία:(Βίντεο)

Ο Γιώργος Αδαλής και ο Κώστας Γρίβας αναλύουν την επικαιρότητα και απαντούν πόσα τελικά γνωρίζουμε η δεν γνωρίζουμε για την Τουρκία στην εκπομπή " Ο Εξαρχείων" του Ανδρέα Μαζαράκη στα Παραπολιτικά 90,1 FM.

Αγγλική σφήνα για.... ευελιξία στη μορφή της λύσης

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews

Σε διπλωματικές εξισώσεις, με μεγάλη δόση εποικοδομητικής ασάφειας, ασκούνται τα στελέχη του Φόρεϊν Όφις, τα οποία επιχειρούν να συμπληρώσουν το παζλ για επανάληψη της διαδικασίας στο Κυπριακό. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα φάση. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο επιχειρεί να παρακάμψει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκόμενων στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τις «λεπτομέρειες». Οι αναφορές αυτές αφορούν τις εκατέρωθεν θέσεις, κυρίως την τουρκική, η οποία επιμένει σε λύση δυο κρατών.

Η Κύπρος προνομιακό φιλέτο για την Τουρκία: Η αδιέξοδη πορεία, η έλλειψη πολιτικής για τους Τ/Κ και η απούσα Ε.Ε.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Από το apopseis 

Μιας και ξεκίνησε μια συζήτηση για το τι έγινε και τι όχι στο Κυπριακό, με αφορμή τη δημοσίευση των απόρρητων πρακτικών του Κραν Μοντάνα, θα ήταν καλό να υπάρξει μια γενικότερη θεώρηση σε σχέση με τη διαχρονική διαχείριση του εθνικού θέματος. Ποιοι ήταν οι χειρισμοί από το 1974 και εντεύθεν, ποια η τακτική και το αφήγημα που διαμορφώθηκε και πού φθάσαμε σήμερα. Και πρωτίστως πώς προχωρούμε.

Μετά από τη στρατιωτική ήττα, οι επιλογές που έγιναν ήταν σπασμωδικές, απουσίαζε ο σχεδιασμός.

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Κωνσταντίνος Χολέβας
Από το konstantinosholevas

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος  Μπαχτσελί παρουσίασαν μαζί ένα μεγάλο χάρτη των τουρκικών λαών. Πρόκειται για την ιδεολογία του Παντουρανισμού, η οποία προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας,  διότι τοποθετεί το λίκνο του τουρανικού πολιτισμού σε ρωσικό έδαφος.

Ο  Μπαχτσελί που συγκυβερνά με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος του ακραίου τουρκικού εθνικισμού και των Γκρίζων Λύκων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκυβερνά στην Τουρκία. Από το 1999 μέχρι το 2002 συμμετείχε με το κόμμα του

Ahval: Θέμα εθνικής ασφάλειας η κριτική στην οικονομική πολιτική Ερντογάν

Η πρόσφατη τοποθέτηση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) υιοθέτησε ως επίσημη κρατική θέση την δήλωση του πρόεδρου Ερντογάν για "πόλεμο οικονομικής ελευθερίας”, την ώρα που που αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, αναφέρει ο Ζουλφικάρ Ντογκάν σε άρθρο του στην Ahval.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε στις 25 Νοεμβρίου για να εξετάσει τις οικονομικές "προκλήσεις και απειλές” που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σε ανακοίνωση του το MGK ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια "οι προκλήσεις και οι απειλές που δέχεται η τουρκική οικονομία” εντάσσονται στην ατζέντα του.

Το νέο “αφήγημα” των ΗΠΑ για την Τουρκία θα οδηγήσει σε νέα οδυνηρή διάψευση;

Οι συνεργάτες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, που ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας και άμυνας, έχουν βρεθεί από την ανάληψη της εξουσίας, τον περασμένο Ιανουάριο, στη δυσάρεστη θέση να βρίσκονται αντιμέτωποι από τους Τούρκους ομολόγους τους, οι οποίοι δεν επιδεικνύουν σεβασμό, όπως άλλες εποχές.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Τους αντιμετωπίζουν ως ίσοι προς ίσους στο πλαίσιο της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία