Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η Μάχη των Γαυγαμήλων

Φλαμανδική ταπισερί, πρώτο μισό του 18ου αιώνα
Η πλέον αποφασιστική μάχη που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον των Περσών. Συνήφθη την 1η Οκτωβρίου 331 π.Χ. στα Γαυγάμηλα, μία πεδινή περιοχή, την οποία μπορούμε να την προσδιορίσουμε σήμερα μεταξύ Μοσούλης και Αρμπίλ στο Ιράκ.
Μετά τη νίκη του επί του Δαρείου στην Ισσό (333 μ.Χ.), ο Αλέξανδρος δεν επεδίωξε να καταδιώξει τον πέρση βασιλιά. Αντ' αυτού, πορεύθηκε προς το Νότο, κατά μήκος των παραλίων της Μεσογείου, και στη συνέχεια προς τη Συρία. Τότε έστειλε τον Παρμενίωνα να καταλάβει τη Δαμασκό, όπου εφυλάσσοντο οι θησαυροί της Αυτοκρατορίας. Οι θησαυροί αυτοί ήταν απολύτως αναγκαίοι στους Μακεδόνες, καθώς θα έλυναν τα οικονομικά προβλήματα της εκστρατείας.

ΕΟΦ: Ανακαλούνται όλα τα φάρμακα για το στομάχι με ρανιτιδίνη

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εξελίξεων σχετικά με την ανίχνευση της ουσίας NDMA σε φαρμακευτικά προϊόντα με ρανιτιδίνη, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη του παραγωγού UNION QUIMICO PHARMACEUTICO (UQUIFA).


Δείτε όλα τα προϊόντα που ανακαλούνται

Ερντογάν στη Βουλή: Μας ενδιαφέρει κάθε σπιθαμή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο - ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Θράκη, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συντρόφων μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», είπε ο Ερντογάν, στην ομιλία του για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Τουρκία.

«Μας ενδιαφέρουν απευθείας οι εξελίξεις σε κάθε σπιθαμή στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ»

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες, Ελληνίδες και Έλληνες του Πόντου και της Κύπρου, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό.

Οι ιστορικές μας διαδρομές έχουν κοινή αναφορά στον τουρκικό ιμπεριαλισμό, στην καταστροφή του πολιτισμού μας, στις θανατώσεις χιλιάδων ανθρώπων, στην προσφυγοποίησή μας και τη γενοκτονία, δηλαδή, την προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού, με συστηματικό τρόπο μίας φυλής-πληθυσμιακής ομάδας από μία συγκεκριμένη περιοχή.

Με την γενοκτονία των Ποντίων αφανίστηκε από τις πατρογονικές του εστίες ένα ζωηρό κομμάτι του ελληνισμού που πάλευε για την επιβίωσή του για περίπου 3000 χρόνια.

Πιεσμένη η σκοπιανή πλευρά - Αλλαγή σκοπιανής θεώρησης - Σκόπια και Υπουργός Υποδομών

Πιεσμένη η σκοπιανή πλευρά
Του Ν. Λυγερού

Η σκοπιανή πλευρά είχε την εντύπωση ότι τα πράγματα θα ακολουθήσουν την πορεία που είχαν με την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή πίστευαν ότι θα επαρκούσε να λένε ότι είναι θετικοί χωρίς όμως να κάνουν κάποια αλλαγή που θα αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένα άρθρα. Τώρα η πίεση από την ελληνική πλευρά τους αναγκάζει να μιλήσουν για την εφαρμογή άρθρων που ήθελαν να κουκουλώσουν, επειδή αποτελούν τη συνέχεια των επιπτώσεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, την οποία δεν σεβάστηκε επί της ουσίας και δεν έκαναν τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές από τότε.

Αρχίζουν οι πιέσεις πάνω στα Σκόπια - Ελληνικές πιέσεις πάνω στο Άρθρο 8

Αρχίζουν οι πιέσεις πάνω στα Σκόπια
Του Ν. Λυγερού

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αρχίσει την πίεση πάνω στα Σκόπια λόγω του Προσυμφώνου των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά οι απαιτούμενες αλλαγές που προβλέπονται από το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο χώρες σε διμερές επίπεδο. Αλλά αν προσέξουμε καλά πώς ασκείται αυτή η διπλωματική πίεση, βλέπουμε ότι επί της ουσίας βασίζεται πάνω στην ενδιάμεση συμφωνία. Έτσι η Αθήνα κατηγορεί τα Σκόπια επειδή δεν έχουν βγάλει ακόμα τον Ήλιο της Βεργίνας και επειδή συνεχίζουν τη χρήση