Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

«ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ»

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες, Ελληνίδες και Έλληνες του Πόντου και της Κύπρου, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό.

Οι ιστορικές μας διαδρομές έχουν κοινή αναφορά στον τουρκικό ιμπεριαλισμό, στην καταστροφή του πολιτισμού μας, στις θανατώσεις χιλιάδων ανθρώπων, στην προσφυγοποίησή μας και τη γενοκτονία, δηλαδή, την προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού, με συστηματικό τρόπο μίας φυλής-πληθυσμιακής ομάδας από μία συγκεκριμένη περιοχή.

Με την γενοκτονία των Ποντίων αφανίστηκε από τις πατρογονικές του εστίες ένα ζωηρό κομμάτι του ελληνισμού που πάλευε για την επιβίωσή του για περίπου 3000 χρόνια.


Στις 19 Μαΐου του 1919 όταν ο Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων) αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, προκειμένου να ξεκινήσει την δεύτερη φάση της εξόντωσης των Ελλήνων της βόρειας Μικράς Ασίας. Προσπάθησε επίσης να συντονίσει την αντίσταση των Τούρκων κατά της ελληνικής στρατιάς, που είχε καταλάβει πριν από μερικές εβδομάδες την Σμύρνη.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, οι Πόντιοι έγιναν ένα κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, με συνέπεια πάντα να αποτελούν για του Οθωμανούς Τούρκους έναν «πονοκέφαλο» για την συγκεκριμένη περιοχή.

Από το 1908 οι νεότουρκοι έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως τους χριστιανικούς πληθυσμούς προκειμένου μεγάλες εκτάσεις της Ανατολίας να εκτουρκιστούν. Μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, περίπου 200.000 Πόντιοι είχαν χάσει την ζωή τους, ενώ σύμφωνα με άλλους ιστορικούς ο αριθμός μπορεί να ξεπερνά και τις 350.000!

Η μητέρα Ελλάδα με μία σημαντική καθυστέρηση αναγνώρισε τελικά την μαύρη αυτή στιγμή της Ιστορίας στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 με την Βουλή των Ελλήνων να ψηφίζει ομόφωνα για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο ελληνισμός της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι υποδουλώθηκε από διάφορους κατακτητές, Φράγκους, Ενετούς, Τούρκους και Άγγλους, ουδέποτε απώλεσε την ελληνικότητά του, την ορθόδοξη πίστη του και τη γλώσσα του.

Στις 20 Ιουλίου του 1974, μετά το προδοτικό πραξικόπημα, η ιμπεριαλιστική Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της κυπριακής δημοκρατίας. Ξεσπίτωσε και προσφυγοποίησε στην ίδια μας την πατρίδα 200.000 συμπατριώτες μας. Οι βάρβαροι εισβολείς σκότωσαν χιλιάδες Έλληνες της Κύπρου, βίασαν, άφησαν εκατοντάδες αγνοούμενους, σύλησαν την πολιτιστική μας κληρονομιά και έσπειραν τη δυστυχία.

Σήμερα, ο όπου γης ελληνισμός οφείλει να γνωρίζει, να θυμάται και να μην ξεχνά, ότι η Τουρκία, απέναντι, όχι μόνο στον ελληνισμό, αλλά και απέναντι στους Αρμένιους και τώρα απέναντι στους Κούρδους, στους Σύριους και στους άλλους γειτονικούς της λαούς, ουδέποτε επέδειξε σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, ουδέποτε σεβάστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη ζωή, τον πολιτισμό, την ελευθερία, τη δημοκρατία, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφει.

Δεν ξεχνούμε τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και την παράνομη εισβολή στην Κύπρο!

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε τις εγκληματικές ενέργειες της Τουρκίας, τους συνεχείς εκβιασμούς της , τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, την παρούσα τρίτη εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις στρατιωτικές απειλές και διεκδικήσεις της στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

Αντιστεκόμαστε στις απειλές της για επανάληψη της εισβολής του 1974, οι οποίες δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, να μας καταβάλουν και να κάμψουν το ηθικό μας, ώστε να συρθούμε σε λύση , που θα εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και φυσικά τον αφανισμό του ελληνισμού της Κύπρου.

Διεκδικούμε μια Κύπρο ελεύθερη από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, δηλαδή, επιδιώκουμε μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, προσαρμοσμένη στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καλή λευτεριά.

Αθήνα, 28-9-2019

Γιώργος Συλλούρης

Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε

ΠΗΓΗ vimasaronikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου