Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Ναύκρατις: Η πρώτη αρχαία ελληνική αποικία στην Αίγυπτο


Η πόλη Ναύκρατις ήταν η παλαιότερη αρχαία ελληνική αποικία στην Αίγυπτο που χρησίμευσε ως συνδετικός και εμπορικός σταθμός μεταξύ του ελληνικού και του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Η Ναύκρατις (ή Ναυκράτης, σημαίνει ναυτική διοίκηση στα ελληνικά) ήταν ένας εμπορικός σταθμός στον οποίο η Ελλάδα είχε αποκλειστικά εμπορικά δικαιώματα. Ιδρύθηκε από εμπόρους από τη Μίλητο, μια αρχαία ελληνική πόλη στη δυτική ακτή της Ανατολίας. Σύντομα εγκαταστάθηκαν εκεί Έλληνες από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Πώλησαν για λίπασμα οστά των πεσόντων


Πορεία Ελλήνων στρατιωτών προς τον Σαγγάριο. Το εμπόριο οστών των πεσόντων Ελλήνων, που ακολούθησε της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι μία από τις ελάχιστα προβεβλημένες πτυχές της μικρασιατικής τραγωδίας.

Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη. Καλύπτει όλη τη δραματική περίοδο από το 1920, με την υπεγράφη της Συνθήκης των Σεβρών, έως το 1923, οπότε και υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, με την οποία κλείνει επίσημα το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

Ομοφυλοφιλία και η ατζέντα του woke αναιρετισμού: Επικαιρικοί στοχασμοί ενός «οπισθοδρομικού»


«Ὀλιγώθησαν αἱ ἀλήθειαι

 ἀπὸ τῶν υἱῶν τῶν ἀνθρώπων»

Ψαλμ. 11, 1

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…»

Από ελληνική ταινία…

Περί αναιρετικής κουλτούρας: Προοιμιακόν

του Γεώργιου Δ. Παναγόπουλου (Καθηγητής ΑΕΑ Αθηνών Prof. AHOS (CA, USA)

Το νομοσχέδιο αναγνώρισης του γάμου ομοφυλοφίλων ζευγών (από εδώ και στο εξής: Ο. Ζ.) καθώς και δυνατότητας υιοθεσίας από μέρους τους τέκνων αλλά και τεκνοποίησης μέσω «παρένθετης μητέρας» είναι μια απροκάλυπτη προσπάθεια να επιβληθεί στανικά στην Ελληνική κοινωνία ένα τμήμα της πιο ακραίας woke ατζέντας, που από ετών λυσσομανά στις ΗΠΑ και σε τμήματα της Δυτικής Ευρώπης (αν και όχι χωρίς αντίσταση, είναι αλήθεια).

Η επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας

ΠεριγραφήΕκρηκτικός μηχανισμός έξω απο το υπουργείο Εργασίας. Υλικές ζημιές. Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024
EUROKINISSI

Η ελληνική κοινωνία δεν θα μπορούσε σε καμία απολύτως περίπτωση να ξαναζήσει μία νέα περίοδο εγχώριας τρομοκρατίας που να θυμίζει εκείνη την περίοδο της 17 Νοέμβρη

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πάει Αίγυπτο ο ΥΠΕΝ και βολιδοσκοπεί προθέσεις για τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ


Στην Αίγυπτο, για σειρά επαφών, μεταβαίνει το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου με κύριο θέμα συζήτησης το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα τερματικά της Αιγύπτου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ίδιος ο κ. Παπαναστασίου.

Politico: Η Κύπρος μεταξύ των χωρών που μπλοκάρουν την αγορά όπλων για την Ουκρανία

Στέλιος Μαραθοβουνιώτης

Η Κύπρος, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο να επιτραπεί η χρήση Ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την αγορά οπλισμού εκτός Ε.Ε. ως μέτρο έκτακτης στήριξης προς την Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή το Politico επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

ΔΕΠΑ: Πρώτο φορτίο LNG στον FSRU Πλωτό Τερματικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης


Με την έλευση του πρώτου commissioning cargo που παραδίδει σήμερα ως προμηθευτής στο FSRU Αλεξανδρούπολης η ΔΕΠΑ Εμπορίας, εκκινεί η διαδικασία δοκιμαστικών ελέγχων για την ομαλή λειτουργία του έργου, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας του. 

Πρόταση για ανταλλακτικά από τα MRH90 της Αυστραλίας στην Αεροπορία Στρατού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ευκαιρία για εκμετάλλευση της οριστικής αποσύρσεως των ελικοπτέρων MRH90 Taipan από τον Αυστραλιανό Στρατό, έχει παρουσιασθεί και αξιολογεί ο Ελληνικός Στρατός, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την εξασφάλιση ποσοτήτων ανταλλακτικών.

ΥΕΘΑ: Οι επαφές του Νίκου Δένδια στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου [pics]


Με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλιντον, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ – αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων – Τζέφρι Πάιατ και τον υπουργό Εξωτερικών Αγίας Έδρας αρχιεπίσκοπο P.R. Gallagher, «με τον όποιο συνδεόμαστε με μακρά γνωριμία», συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της 60ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Τα αποκαρδιωτικά μαντάτα για την αεράμυνα της Ευρώπης φέρνουν και την Ελλάδα προ μίας νέας πρόκλησης: Τον αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό θόλο


Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο κ. Δένδιας υπέγραψε την Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) προσχώρησης της Ελλάδος στην Πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI), κατόπιν ομόφωνης απόφασης των 19 μελών της Πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής της Συμμαχίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε επίσης, από κοινού με 16 ομολόγους του, την Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent), για τη συμμετοχή στην πολυεθνική πρωτοβουλία προμήθειας πυρομαχικών και πυραύλων. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Τα συμπεράσματα για την αντιαεροπορική/ αντιβαλλιστική άμυνα της Ευρώπης, κρατών δηλαδή που στην πλειονότητά τους ανήκουν και στο ΝΑΤΟ, μετά την έναρξη του Ρωσο-Ουκρανικού μετώπου, είναι, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, «αποκαρδιωτικά».

IRIS-T για τις Ένοπλες Δυνάμεις και παραγγελία για πυρομαχικά και πυραύλους


Η χθεσινή παρουσία του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ έφερε σημαντικές εξελίξεις για την αντιπυραυλική άμυνα της χώρας αλλά και την ανανέωση του αποθέματος πυρομαχικών και πυραύλων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Sky Shield Initiative: «Ασπίδα» για τους ρωσικούς πυραύλους Ισκαντέρ - Tι περιλαμβάνει

Φωτογραφία εκτόξευσης του ρωσικού πυραύλου Iskander-K που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 19 Φεβρουαρίου, 2022 Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Γεωργία Γαραντζιώτη

Στη γερμανική πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική προστασία Sky Shield Initiative (ESSI) για την αντιπυραυλική προστασία των χωρών της Ευρώπης αποφάσισε να προσχωρήσει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την προμήθεια πυρομαχικών και πυραύλων

Ευθύμιος Λάζος

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Δένδιας, συμμετείχε χθες στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία είχε ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. 

Μητσοτάκης-Μόναχο: Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, Ελλάδα, Τουρκία


Την εμπέδωση μιας πολιτικής, που οδηγεί στην ανάπτυξη, υπέδειξε ως την καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαικά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνας τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου με τίτλο «Currency for Change: World Politics on a Budget». Ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται “ένας σαφής εξορθολογισμός της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία σήμερα είναι απίστευτα κατακερματισμένη”.

Κ. Σκρέκας: Πιστεύουμε στην καινοτομία, ο μοναδικός δρόμος προς αυτήν είναι η χρηματοδότηση της έρευνας

«Πιστεύουμε στην καινοτομία, αλλά ο μοναδικός δρόμος προς αυτήν είναι η χρηματοδότηση της έρευνας και δεν υπάρχει άλλος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2025 - Πάνω από τον μέσο όρο ΕΕ και ευρωζώνης

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει ισχυρή φέτος και του χρόνου και πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις χειμερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο προκλητικός Έντι Ράμα και η επίσκεψη Μπλίνκεν στα Τίρανα


Αλεξία Τασούλη

Η Εισαγγελία Αυλώνος «ανακάλυψε» ποινικό μητρώο του Φρέντυ Μπελέρη φωτογραφίζοντας την καταδίκη του

Ελλάδα και Τουρκία σε νατοϊκό αντιβαλλιστικό πρόγραμμα – Έρχεται συνεργασία Αθήνας – Άγκυρας και κοινές αγορές όπλων;

Να σημειωθεί πως οι απαραίτητες προσκλήσεις στις δύο χώρες έγιναν από την Γερμανία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η τουρκική δικαιοσύνη ακύρωσε το σχέδιο για τον «δεύτερο Βόσπορο» που θα καταργούσε τη συνθήκη του Μοντρέ: Κόλαφος ή διέξοδος για τον Ερντογάν; Δεν είχε κεφάλαια να το κάνει


FILE PHOTO: A cargo ship sails under the Fatih Sultan Mehmet Bridge on the Bosphorus in Istanbul, Turkey, EPA, ERDEM SAHIN

«Πολιτική νίκη για την τουρκική αντιπολίτευση» θεωρεί ο δημοσιογράφος της Les Echos Killian Cogan, την ακύρωση, χθες, από διοικητικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη των χωροταξικών σχεδίων του yπουργείου Περιβάλλοντος για το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», ένα «τιτάνιο», όπως σημειώνει, έργο του Προέδρου Ερντογάν, το οποίο, υπενθυμίζεται, ο ίδιος είχε περιγράψει ως «τρελό».

Aπειλεί o εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας: Ο χάρτης της Ανατολικής Μεσογείου θα αλλάξει


«Ιδού ο χάρτης που φοβίζει την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Türkiye, όπου ο αρθρογράφος ακολουθεί τα λεγόμενα του εμπνευστή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, πρώην ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, o οποίος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να συσπειρώσει τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τα κατεχόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο,  υπερτονίζοντας ότι «μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αλλάξει τον γεωπολιτικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι πρώτοι καρποί της επίσκεψης Ερντογάν στο Κάιρο: Τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο…


Φεβρουάριος 16, 2024. Ελλάδα.

Η τουρκική ενεργειακή εταιρεία «Botaş» συμφώνησε με την Αιγυπτιακή Εταιρεία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου (EGAS) για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Η Αίγυπτος αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου για ΑΟΖ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ποιες οι συνέπειες της αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο για την Ελλάδα

Ιταλία: Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Αλβανία για δημιουργία δυο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες - Διαφωνεί η Καθολική Εκκλησία


Τα κέντρα θα δημιουργηθούν σε περιοχή της βόρειας Αλβανίας, με χωρητικότητα μέχρι 3.000 ανθρώπων

BRICS: Η Αίγυπτος εγκαταλείπει επίσημα το δολάριο ΗΠΑ στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις


Φεβρουάριος 16, 2024. Ελλάδα.

Η Αίγυπτος εγκατέλειψε επίσημα το αμερικανικό δολάριο στο εμπόριο, μία ακόμη ένδειξη του εκτυλισσόμενου σχεδίου αποδολαριοποίησης των  χωρών BRICS.

WSJ: Η Αίγυπτος οικοδομεί πελώριο καταυλισμό στην έρημο του Σινά -Αναμένει μαζική έξοδο Παλαιστινίων


Οι αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, ανέφερε χθες Πέμπτη η Wall Street Journal.

Απέρριψε o Νετανιάχου οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε χθες Πέμπτη το βράδυ οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα «προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία».

Ρωσία καλεί παλαιστινιακές οργανώσεις για συνομιλίες


Διεξαγωγή «διαπαλαιστινιακών» συνομιλιών από τις 29 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, κυρίως με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και με τη Χαμάς, που το Ισραήλ θεωρεί «τρομοκρατικές» οργανώσεις, ανακοίνωσε ο υφ. Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο Βλαδίμηρος μας λέει, ετοιμαστείτε

Του Κώστα Στούπα 

Τι μας λέει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέπληξε τους πάντες προχθές, αναφέροντας πως προτιμά για πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν γιατί είναι προβλέψιμος.

Αμερικανικές πιέσεις στην Ουγγαρία για τη Σουηδία - Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στη Βουδαπέστη

To κοινοβούλιο της Ουγγαρίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Denes Erdos

Δικομματική αντιπροσωπεία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Ουγγαρία την Κυριακή (18/2), στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης στη Βουδαπέστη να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Γερμανία και Ουκρανία υπέγραψαν σύμφωνο ασφάλειας 10ετούς διάρκειας - Τι προβλέπει


Η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία να αμυνθεί για όσο χρειαστεί και στοχεύει να παρέχει μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη για την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Παρασκευή.

Αβντιίβκα: Η μάχη είναι πιο δύσκολη από το Μπαχμούτ – Οι Ρώσοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και οι Ουκρανοί ενισχύονται


Η μάχη της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται σε «κρίσιμη» φάση και είναι πιο δύσκολη από εκείνη στο Μπαχμούτ, που είχε διαρκέσει μήνες μέχρι ο ρωσικός στρατός να καταλάβει αυτή την ουκρανική πόλη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος ουκρανικής ταξιαρχίας που μάχεται στην περιοχή.