Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Θόλος ή Θύμελη: Το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της Αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής

Η περίφημη Θόλος ή ''Θύμελη'' στο Ασκληπείο της Επιδαύρου - Το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της Αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής - Ψηφιακή αναπαράσταση

Το κυκλικό οικοδόμημα της Θόλου της Επιδαύρου ήταν ένα άρτιο αστρονομικό Μνημείο. Το παράδοξο είναι ότι βρισκόταν στο κατ' εξοχήν θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Ίσως κάποια μέρα κατανοήσουμε τους λόγους που αστρονομικό μνημείο λειτουργούσε σε χώρο ιάσεων, σε χώρο ασχολούμενο με την υγεία. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που κανείς μέχρι σήμερα δεν σκέφθηκε να συνδυάσει αρχιτεκτονικά και γλυπτά στοιχεία, εσωτερικά και εξωτερικά, δαπέδου, οροφής και τοιχογραφίας, προκειμένου να συνθέσει την αστρονομική ταυτότητα του Μνημείου.

Έξυπνη Παιδεία και Πολυκυκλικότητα

Του Ν. Λυγερού

Ενώ η έννοια της επανάληψης θεωρείται θεμελιακή στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω της αδυναμίας της πλειοψηφίας να εμπεδώσει μια νέα έννοια με την πρώτη, στην Έξυπνη Παιδεία ένα από τα θεμελιακά στοιχεία είναι η έννοια της πολυκυκλικότητας, η οποία είναι συμβατή και με την χαρά και την ανακάλυψη. Η επανάληψη έχει την ιδιότητα να προκαλεί κορεσμό στο ενδιαφέρον της νοημοσύνης. Κατά συνέπεια λειτουργεί ανασταλτικά για την εξέλιξη της εγκεφαλικής δραστηριότητας και ανάπτυξης. Καθώς το σχεδόν ίδιο δεν είναι το ίδιο, η διαφορά κάνει τη διαφορά. Το βλέπουμε και στη μουσική με την ενίσχυση ενός μοτίβου που λειτουργεί ως νοητικό σχήμα της πολυκυκλικότητας.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού(Βίντεο)


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού 
στον Dream FM 90.6fm.
 28/11/2017

Λονδίνο: Ξεκίνησε η διαδικασία για βετεράνους της ΕΟΚΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αγωγής 35 πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα.

Η διαδικασία αφορούσε το κατά πόσο στην υπόθεση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη το κυπριακό δίκαιο ή η αγωγή να εκδικαστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο.

Πέθανε ο στρατιωτικός που ήπιε δηλητήριο μέσα στο Δικαστήριο της Χάγης - Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Πέθανε ο Κροατοβόσνιος στρατιωτικός, Σλόμπονταν Πράλγιακ, ο οποίος ήπιε δηλητήριο μέσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, λίγο μετά την επιβεβαίωση της καταδίκης του σε κάθειρξη 20 ετών.
Ο 72χρονος φώναξε «ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας», προτού βγάλει από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και καταπιεί το περιεχόμενο.
Η δίκη διακόπηκε και ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο πελάτης του πήρε δηλητήριο.
Ο Κροατοβόσνιος στρατιωτικός δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, κατά τον πόλεμο του 1992 - 1995 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Νέα πρόκληση: «Μεγάλη Αλβανία» έως την Πρέβεζα θέλει και ο Μπερίσα - Προκλητικό βίντεο στο facebook

Ο πρώην πρωθυπουργός ανάρτησε χάρτη που δείχνει τη γειτονική χώρα να περιλαμβάνει τη μισή Δυτική Ελλάδα, την Καστοριά και την Κέρκυρα
Τελικά στη γειτονική Αλβανία, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που «επενδύει» στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό, αλλά και ο προκάτοχος του – και σφοδρός του πολέμιος - Σαλί Μπερίσα.


Με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, ο πρώην πρωθυπουργός ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, όπου –μεταξύ άλλων- εικονίζεται χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας», μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η μισή δυτική Ελλάδα, από την Καστοριά, έως την Κέρκυρα και την Πρέβεζα. «Χρόνια Πολλά για την απελευθέρωση των Αλβανών. Την εορτή των εορτών» σχολιάζει ο ίδιος προκλητικά, κάτω από το βίντεο.