Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Ναυτικό μουσείο: Ταξιδεύοντας στην Ιστορία με πλοίο μυκηναϊκό

Τι μπορεί να συνδέει τη «σχεδία» του Οδυσσέα που ταξίδεψε σε άγνωστες θάλασσες με τα πλοία της Μυκηναϊκής και Γεωμετρικής Εποχής;

Το μισθολογικό χάσμα και άλλα παραμύθια


Το μισθολογικό χάσμα συνεχίζεται να παρουσιάζεται ως κάτι υπαρκτό. Παρά το γεγονός του ότι έχει απομυθοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά ο φεμινισμός συνεχίζει να το προπαγανδίζει με περισσότερα ψέματα, και περισσότερες ψευδοεπιστημονικές έρευνες

Go woke, go broke


Go woke, go broke

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η φιλοσοφία του woke» (ΙΑΝΟΣ Θεσσαλονίκης – 1/11/24)


Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Η φιλοσοφία του woke» σε επιμέλεια του Γιώργου Καραμπελιά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Η Κύπρος στήν Κόψη τού Ξυραφιού


Οκτώβριος 10, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

τού Φοίβου Κλόκκαρη*

Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), ημικατεχόμενη από την Τουρκία επί μισό αιώνα, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο επιβίωσης λόγω μεγάλης τρωτότητας της εθνικής ασφάλειας της, που οφείλεται στήν Τουρκική επιθετική στρατηγική, την αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύ της, τήν υιοθέτηση λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό και την δημογραφική αλλοίωση της.

Τι λένε τα σχολικά βιβλία στα κατεχόμενα για την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)


Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που έκανε το κανάλι στο Youtube  Ιστορικοί Περίπατοι - Historical Walks για το πώς παρουσιάζεται η Ελλάδα στα Ιρανικά σχολικά βιβλία.

Οι μεταναστευτικές ροές στο τραπέζι συζήτησης των ΠτΔ-Ούρσουλα-Μελόνι και Abdullah II


Τις μεταναστευτικές ροές συζήτησε ο ΠτΔ, με Πρόεδρος Κομισιόν, Πρωθυπουργό Ιταλίας και Βασιλιά Ιορδανίας – Συζήτησαν τρόπους στήριξης των εθελοντικών επιστροφών Σύρων στη Συρία

LIVE: Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό απασχολούν τους ηγέτες στην MED9 (εικόνες & βίντεο)


Καυτά θέματα όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η άμβλυνση του μεταναστευτικού, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στη συνόδου MED 9 που είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι στην Πάφο. Βαρυσήμαντο για τον τόπο μας το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως σημείο συνάντησης ηγετών της ΕΕ αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

EURAC: Στην Σαντορίνη διεξήχθη η Σύνοδος των Ευρωπαίων Α/ΓΕΑ για το μέλλον της αεροπορικής ισχύος


Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώθηκε η ετήσια σύνοδος των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών (ΠΑ) των Χωρών της Ευρώπης (European Air Chiefs’ Conference – EURAC), η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ το “shopping list” του ΓΕΕΘΑ για τα συστήματα αεράμυνας από το Ισραήλ

 

Την υποβολή προσφοράς για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ, ζήτησε με επιστολή που απέστειλε στις 7 Οκτωβρίου 2024 το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) προς τη SIBAT, τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

RAMSTEIN FLAG 24: Στην Ανδραβίδα ο Νίκος Δένδιας – «Το παρόν και το μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας» [pics]


Την πολυεθνική αεροπορική άσκηση του NATO «RAMSTEIN FLAG 24» που διεξάγεται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας παρακολούθησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό και ανταγωνιστικότητα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά της Ιορδανίας: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της συνάντησης


Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σκόπια: «Θα σβήσουμε ως χώρα αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού


Οκτώβριος 11, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μια μια συγκλονιστική δήλωση έκανε χθες ο βουλευτής του κόμματος VLEN που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό,  Ριγιάντ Σακίρι, σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις και την ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα.

Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί λένε πως δεν έχουν καμία σχέση με τη Μακεδονία

Όταν οι ίδιοι Σκοπιανοί ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αλέξανδρος Κωτάκης

Τεμένη, προπαγάνδα … και ντρόουν καμικάζι τα «δώρα» Ερντογάν στον Ράμα!


Είχε από  όλα η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία.. Τεμένη, εγκαίνια, προπαγάνδα και μη επανδρωμένα καμικάζι για τον.. εξωτερικό κίνδυνο!

Εντεκα μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν Ερντογάν-Βούτιτς στο Βελιγράδι


Τους δύο ηγέτες απασχόλησαν οικονομικά ζητήματα, θέματα περιφερειακής σταθερότητας, με επίκεντρο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίας στην στρατιωτική βιομηχανία. Τι άλλο συζητήθηκε.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ - Γιατί η Άγκυρα δεν υποχωρεί βήμα


Αλεξία Τασούλη

Η ενέργεια στην Ανατολική Μέσογειο ως μείζονα προτεραιότητα στην ασφάλεια της περιοχής βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρέσβης  στην ελληνική πρωτεύουσα Τζέφρι Πάιατ που είναι σήμερα υφυπουργός εξωτερικών για τους Ενεργειακούς πόρους.

Τουρκία - Δημοσίευμα Hurriyet: «Οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας παραμένουν αμετάβλητες»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Όπως αναφέρεται στην πρωτοσέλιδη αναφορά της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, «η Άγκυρα έχει θέσει στην ατζέντα της την προσφυγή των διαφορών στη διεθνή δικαιοσύνη»

Με «απαγόρευση πτήσεων στο Αιγαίο» η Γερμανία θέτει όρο στην Τουρκία για τα Eurofihgter


Οκτώβριος 11, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία έγιναν εμπόδιο για την Τουρκία. Το σύστημα αεράμυνας, που δεν έχει ανοίξει από το 2019, εμπόδισε τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών μας αεροσκαφών και χάσαμε την υπεροχή στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας. 

Στην Τουρκία ο Όλαφ Σολτς - Μεταναστευτικό, Ουκρανία και Μ. Ανατολή στην ατζέντα

Από προηγούμενη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Εισβολή Χαμάς: Πόσα παιδιά σκοτώθηκαν κατά την φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου


Τρομοκράτες της Χαμάς εισβάλουν στο Ισραήλ – Qassam Bridges media office/Handout via REUTERS

Έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ στον καταυλισμό Νουρ Σαμς


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Νουρ Σαμς.

Jerusalem Post O διοικητής της Δύναμης Quds είναι ζωντανός και ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ


Οταξίαρχος Εσμαΐλ Καάνι, διοικητής της δύναμης Quds Force των Φρουρών της Επανάστασης, είναι ζωντανός και βρίσκεται υπό έρευνα στο Ιράν, ανέφερε την Πέμπτη το Middle East Eye, επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Αραβικά ΜΜΕ: «Σε κρίσιμη κατάσταση ο γαμπρός του Νασράλα μετά από την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό»


Ο Γουαφίκ Σάφα έχει παντρευτεί την αδερφή του Χασάν Νασράλα και ήταν εκ των πιο στενών συνεργατών του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανασυγκροτεί τη διοίκησή της και ετοιμάζεται για «πόλεμο φθοράς»

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης από μια EOD (εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών) ποζάρει με ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων στον Λίβανο (Φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Μετά την εξάλειψη της ανώτατης ηγεσίας της από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για έναν πόλεμο φθοράς μακράς διάρκειας στο νότιο Λίβανο, σφυρηλατώντας τη νέα στρατιωτική διοίκηση.

Ισραήλ: Συνάντηση των επικεφαλής του στρατού και της Σιν Μπετ για αξιολόγηση της κατάστασης στον Λίβανο


χαλΣυνάντηση με αντικείμενο της αξιολόγηση της επιχείρησης στον νότιο Λίβανο είχαν σήμερα ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF).

Η προειδοποίηση του Ιράν στα κράτη του Κόλπου: Αν βοηθήσετε το Ισραήλ είστε οι επόμενοι

Τα κράτη του Κόλπου πιέζουν την Ουάσινγκτον να σταματήσει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκφράζοντας την ανησυχία ότι και οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχθούν πυρά από τους υποστηρικτές της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, δήλωσαν τρεις πηγές του Κόλπου στο Reuters.

Axios: ΗΠΑ και Ισραήλ κοντά σε συμφωνία για τον περιορισμό των αντιποίνων στο Ιράν - Τι φοβούνται στoν Λευκό Οίκο


Έκρυθμη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, εν αναμονή της απάντησης του Τελ Αβίβ στο Ιράν.

Νέα επιστράτευση κήρυξε το Ισραήλ – Απειλές από το Ιράν για «σκληρή απάντηση» αν δεχθεί επίθεση


«Οι ενισχύσεις θα επιτρέψουν την ενίσχυση της άμυνας των κοινοτήτων της περιοχής» - Το παρασκήνιο της (μη) απόφασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

Ισραήλ-Ιράν: Η αγωνία και ο πόλεμος του πετρελαίου


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Την ώρα που αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για το αν θα στοχεύσει τα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες τιμές του μαύρου χρυσού.

Ρωσία - Ιράν: Οι πρόεδροι Πούτιν και Πεζεσκιάν χαιρετίζουν τις "κοντινές" τους θέσεις πάνω στα διεθνή ζητήματα


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για τις "κοντινές" τους θέσεις πάνω στα διεθνή ζητήματα, εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή και πολέμου στην Ουκρανία για περίπου δυόμιση χρόνια μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα.

ΝΑΤΟ: Ανακοίνωσε πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη


Με τη συμμετοχή 60 αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή πυρηνικών ασκήσεων, αναμένεται να διεξαχθεί το πρόγραμμα «Steadfast Noon», τη Δευτέρα (14/10), σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο. 

Μπελούσοφ: Η Ρωσία ρίχνει στη μάχη ακόμη περισσότερα drones με τεχνητή νοημοσύνη


Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε σήμερα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελεγχόμενα από τεχνητή νοημοσύνη (AI-drones) διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Su-57: Πλήρης “εξουδετέρωση”, ελάχιστα πετούν


Η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει αριθμό μαχητικών Su-57 την ώρα που οι παραδόσεις νέων μαχητικών F-35 «Lightning» στις ΗΠΑ και τους συμμαχικούς στρατούς ξεκίνησαν ξανά μετά από παύση ενός έτους.

Στη διάσκεψη στο Τουρκμενιστάν ο Πούτιν, μίλησε για μία μια νέα παγκόσμια τάξη


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν, τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Μόσχα: «Πέντε πυρηνικές» δυνάμεις θα συναντηθούν σύντομα στη Νέα Υόρκη


Μια ομάδα πέντε πυρηνικών χωρών θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Νέα Υόρκη στο εγγύς μέλλον, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.