Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ταύτην την στιγμήν αγγέλλεται ότι η Θεσσαλονίκη παραδοθείσα κατελέφθη υπό του ελληνικού στρατού» (τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων).
Το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό υπογράφτηκε στο Διοικητήριο (κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας Θράκης), μετά την τηλεγραφική εντολή του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον αρχιστράτηγο του στρατού διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο «να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθητε εις ταύτην ανευ χρονοτριβής».
Το ιστορικό πρωτόκολλο υπέγραψαν, τελικά, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χασάν Ταχσίν πασάς και από πλευράς των Ελλήνων οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί του αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου Β. Δούσμανης και Ι. Μεταξάς. Ήταν το τέλος ενός αγωνιώδους σύρε - έλα των διαπραγματευτών, ανάμεσα στο τουρκικό, τότε, Διοικητήριο και το ελληνικό επιτελείο του Κωνσταντίνου που είχε εγκατασταθεί στην ιστορική βίλα Μοδιάνο, στη Γέφυρα (το παλιό Τόψιν), που στεγάζει σήμερα το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων.

Σημαντική ανακάλυψη στη Σελήνη: Ανιχνεύθηκε «παγιδευμένο» νερό σε έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Τι αναφέρουν NASA και Αμερικανοοί επιστήμονες

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και επιστήμονες στις ΗΠΑ ανίχνευσαν πέραν κάθε αμφιβολίας νερό στη φωτεινή (ορατή) πλευρά της Σελήνης. Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι στη Σελήνη υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες και μόνιμες «παγίδες νερού», δηλαδή περιοχές όπου το νερό μπορεί να παγιδευτεί σταθερά, και οι οποίες καλύπτουν μια συνολική έκταση έως 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy» και σε σχετική συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η NASA.

Ολη η Ευρώπη στηρίζει Μακρόν κατά Ερντογάν - Στο κενό οι απειλές της Αγκυρας - ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Κύμα συμπαράστασης εκδηλώνεται από τους ηγέτες της Ευρώπης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εμπλέκεται σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέρκελ, Κόντε, Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολόκληρη η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την απόφαση του Μακρόν να φωτίσει κτίρια με σκίτσα του «Charlie Hebdo», επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».

Ερντογάν: Λύση δυο κρατών στο τραπέζι- Επίσκεψη στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου

H ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξή του με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. “Άλλωστε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 15 Νοεμβρίου θα μεταβεί στα κατεχόμενα για την επέτειο του ψευδοκράτους, ενώ θα εγκαινιάσει και το νέο νοσοκομείο στη Λευκωσία. Πρότεινε ακόμη να κάνουν και πικνίκ στα Βαρώσια.

Η Τουρκία "ξεμένει" από έμπειρους πιλότους μαχητικών - Κυριαρχούν στους αιθέρες τα ελληνικά "Γεράκια"

Γιώργος Μοτσάκος
Από το pentapostagma

 Γι' αυτό χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα

Υπενθύμιση προς την τουρκική πολεμική αεροπορία κάνει γνωστή αμερικανική αμυντική ιστοσελίδα για το αξιόμαχο και κυρίως για τον αριθμό των Τούρκων έμπειρων πιλότων αυτήν την δεδομένη στιγμή, σε ένα ενδεχόμενο αεροπορικό επεισόδιο στο Ν Αιγαίο.

Οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι από το 2016 η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την μη ύπαρξη κατάλληλων πιλότων ή ακόμη την απόκτηση επαρκών εκπαιδευομένων πιλότων αφού οι διώξεις κατά των Γκιουλενιστών σάρωσαν τα πάντα.

Μητσοτάκης: Ταραξίας η Τουρκία, επικίνδυνη η επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα - Λαβρόφ: Αποκλιμάκωση τώρα στη Μεσόγειο(ΦΩΤΟ)

Συνάντηση με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ είχε στο Μαξίμου λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ πριν από την έναρξη της συνάντησής τους συμφώνησαν ότι απαιτείται αποκλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο και ότι είναι επικίνδυνη η ανάμειξη του θρησκευτικού παράγοντα στα γεωπολιτικά.

Ακολουθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Γερμανικό άδειασμα στην Τουρκία, Ελληνική ΑΟΖ το κομμάτι νότια της Κρήτης σε επίσημο γερμανικό έγγραφο

Η έρευνα του AegeanHawk έφερε στην επιφάνεια κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, για μια ακόμη φορά. 

Νότια της Κρήτης βρίσκεται το γερμανικό θαλάσσιο ερευνητικό σκάφος RV Sonne κάνει θαλάσσιες έρευνες. 

Η πορεία του σκάφους “καλύπτεται” από ελληνική ειδοποίηση του Σταθμού NAVTEX του Ηρακλείου Κρήτης