Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Η τριήρης- Μια παρουσίαση και οι προδιαγραφές της

Η τριήρης υπήρξε το πλοίο που πρωταγωνίστησε στις ναυμαχίες κατά την κλασσική περίοδο και υμνήθηκε τόσο για την ομορφιά όσο και για την πολεμική του ισχύ.  Ναυπηγήθηκε περί τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. από τον περίφημο Κορίνθιο ναυπηγό Αμεινοκλή. Η εμφάνιση της τριήρους σηματοδότησε την ουσιαστική εξέλιξη του πολεμικού ναυτικού στην Αρχαία Ελλάδα δημιουργώντας μια νέα κλάση πέραν της πεντηκοντόρου και της διήρους. Ο εξελιγμένος αυτός τύπος επέφερε μικρή αύξηση στις διαστάσεις (μήκος, ύψος και πλάτος) του σκάφους. Η σημαντικότερη καινοτομία σημειώθηκε στην κινητήρια δύναμη προωθήσεως (οι 50 κωπηλάτες που διέθετε η πεντηκόντορος τριπλασιάσθηκαν φθάνοντας τους 170).

Ανοιχτή επιστολή στον υπερφίαλο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Αξιότιμε Κύριε Τσαβούσογλου,
Με όλο τον σεβασμό στο αξίωμα σας, θα μου επιτρέψετε να σας υποβάλλω μερικές απορίες που έχει όχι μόνο κάθε μέσος Έλληνας, αλλά και κάθε στοιχειωδώς μορφωμένος Τούρκος, Εγγλέζος, Ρώσος ή Αμερικανός. Στην Ελλάδα κρατάμε ακόμα μέσα στη ζωντανή καθημερινότητα μας, μια φράση που είπε ο Μέγας Αλέξανδρος στον δάσκαλό του, τον φιλόσοφο Αριστοτέλη: «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Έλα μωρέ, τι θέλετε, πόλεμο; “Ας το μοιράσουμε”, κι ας μην τους ανήκει…

Κάποτε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει, «Δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν επαπειλούμενο κίνδυνο και να προσπαθείς να ξεφύγεις απ’ αυτόν. Αν το κάνεις, θα διπλασιάσεις τον κίνδυνο. Αλλά αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις στο μισό. Ποτέ μην τρέχεις να γλιτώσεις από αυτόν, Ποτέ»! Όμως εμείς στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην πολλαπλώς εκπεφρασμένη αλλά και στην πράξη δεδομένη τουρκική απειλή, για χρόνια κάναμε το αντίθετο!
ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι ευφραντικές φαντασιώσεις που καλλιεργούσαν κάποιοι «κύκλοι», άλλοτε περί «εσωτερικής κατανάλωσης», ή περί «κακών Στρατηγών και καλών Πολιτικών», και άλλοτε με αρλούμπες περί

Σύμβουλος Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης έληξε – Πλέον δεν μας δεσμεύει κανείς

Σύμβουλος και δεξί χέρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία έληξε τη σύγκρουση μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Συμμάχων και καθιέρωσε τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, «έληξε», ανοίγοντας το δρόμο για νέες διεκδικήσεις.
Μία τηλεφωνική συνομιλία από το 2013 έρχεται στο φως, με τον Maksut Serim, σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, να υποστηρίζει ότι «είναι η χρονιά που έληξε η Συνθήκη της Λωζάνης και τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης πλέον δεν μας περιορίζουν». Οι ισχυρισμοί τότε αφορούσαν την

Πόσο αντέχει ο κοροναϊός σε επιφάνειες, τρόφιμα, χερούλια, δέματα; (Βίντεο)

Της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, 
μοριακής βιολόγου,  
Από το medlabnews.gr

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που καταγράφεται σχετίζεται με το διάστημα που αυτός μπορεί να επιβιώσει σε μια επιφάνεια.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αποσύρει μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων που βρίσκονταν σε κυκλοφορία σε νοσοκομεία, αγορές ζώων και λεωφορεία κοντά στα κέντρα του ιού στην χώρα, δεν είναι τυχαία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει «ζωντανός» σε μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα.