Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

«Ηχήστε οι Σάλπιγγες»: Η Κηδεία του Κωστή Παλαμά

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 έφευγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Ήταν βαριά άρρωστος όταν τον συνάντησε ο χάρος στο σπίτι του, στην οδό Περιάνδρου 3 στην Πλάκα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1943, είχε πάρει τη γυναίκα του Μαρία.
Το νέο του θανάτου του επιφανέστερου ποιητή της γενιάς του 1880 κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στην κατοχική Αθήνα. «Χτες βράδυ μία είδηση ακατανόητη μας ήρθε. Μία είδηση ασύλληπτη. Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός» γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου.

Ουκρανικό, ευκαιρία και για Κυπριακό

 Κώστας Βενιζέλος   

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό αγγίζουν εκ των πραγμάτων και το Κυπριακό, πέραν των άλλων επιπτώσεων που θα έχει η χώρα μας από τον πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι προφανές πως για ένα διεθνές ζήτημα, που βρίσκεται για χρόνια στην ατζέντα και για μακρά περίοδο δεν καταγράφει πρόοδο, εξελίξεις όπως αυτές που συμβαίνουν ενδεχομένως να το βάλουν πιο βαθιά στο ράφι και στην ακινησία. Εκτός κι εάν διαμορφωθεί εκτελέσιμος σχεδιασμός δράσεων και πρωτοβουλιών.

Όλοι συζητούν για κυρώσεις και στη Λευκωσία έμειναν με τα ΜΟΕ στα χέρι: Οι φωνές για τα δυο μέτρα και δυο σταθμά και ο χαμηλό

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διερωτήθηκε μεγαλοφώνως τι «δίνει (στον Πούτιν) το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του;». Την απάντηση θα μπορούσε να τη δώσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν βέβαια ο κ. Μπάιντεν έκανε την ερώτηση αυτή στον ηγέτη της κατοχικής δύναμης. Στις περιπτώσεις αυτές ισχύει αυτό που με… παραλλαγή λέγεται «ο καλός, ο κακός και ο δικό μας». Η τρίτη περίπτωση είναι ο Ερντογάν, που παρά τις διαφωνίες που έχουν μαζί του, τον θέλουν κοντά τους. Εξ ου και τον αφήνουν ανενόχλητο να μοιράζει παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Eισβολή στην Ουκρανία: ένας νέος κόσμος προβάλλει-η απειλή για την Ελλάδα

Του Αντώνη Σπυρόπουλου

1. «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο ότι η Ρωσία έχει ετοιμάσει μια νέα συμφωνία για την προμήθεια της Κίνας με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την περιοχή της στην Άπω Ανατολή. Ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters, είπε επίσης ότι η ρωσική πετρελαϊκή επιχείρηση έχει “νέες λύσεις” για τις προμήθειες υδρογονανθράκων στην Κίνα» Πηγή Reuters

2. «O πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία  με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV για το ουκρανικό ζήτημα.»

ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ Η ΛΥΣΗ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΣ

Πριν την εισβολή στην Ουκρανία, πίστευα πως η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή.

Μετά την εισβολή και την διατύπωση του νέου δόγματος περι ρωσικής επιρροής στον μετασοβιετικό χώρο, περιλαμβανομένων και των χωρών που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τη εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών, η απειλή είναι σαφής. Η Ρωσία για να επιβάλλει την επιρροή της θα προβάλλει σκληρή ισχύ.

Και η προβολή σκληρής ισχύος είναι στρατιωτική απειλή.
Η επιμονή της Ρωσίας στο δόγμα αυτό θα το καθιερώσει διεθνώς, παρά τις αντιδράσεις, και θα βρει μιμητές.
Το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι οι τοπικώς ισχυροί θα επιχειρήσουν να δορυφοροποιήσουν τις γειτονικές χώρες και αν δεν το πετύχουν ή συναντήσουν αντιδράσεις, θα κλιμακώσουν και στρατιωτικά.
 
Αυτές οι μικρές, μεσαίες ή αδύναμες χώρες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντιδράσουν Και να συμπήξουν αμυντικές συμμαχίες. Συμμαχίες που θα ενεργοποιηθούν αν ο τοπικά ισχυρός τις απειλήσει.

Στόχος της Ρωσίας να εξαφανίσει την ουκρανική ΑΟΖ… Το νησί των φιδιών

Ένας από τους ανομολόγητους σκοπούς της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι για να εξαφανίσει την ΑΟΖ της. Η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να έχει θαλάσσια σύνορα και επιχειρεί να την αποκόψει από την Μαύρη Θάλασσα. Έτσι πρόσφατα η Ρωσία βομβάρδισε το Νησί των Φιδιών (Serpent Island) που είναι το μοναδικό νησί στην Μαύρη Θάλασσα. Έχει έκταση 0,17 τετραγωνικά χιλιόμετρα (σαράντα δύο στρέμματα ή δεκαεπτά εκτάρια), βρίσκεται τριάντα πέντε χιλιόμετρα (περίπου είκοσι ναυτικά μίλια) ανατολικά του Δέλτα του Δούναβη και αποτελεί τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας.

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Του λείπει το γλυκό νερό και δεν κατοικήθηκε ποτέ , αν και διέθετε έναν φάρο από το 1800

Αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν στείλουν αεροπλάνα και χερσαίες δυνάμεις η Ουκρανία θα χαθεί για τη Δύση: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

 Όσο περνούν οι ώρες οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να αντέχει η άμυνα της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει επ’ άπειρον. Αν και το Σάββατο το βράδυ,που οι Δυτικοί φοβόντουσαν ότι θα έρθει το …μοιραίο, οι Ρώσοι ταπεινώθηκαν.

Ο ρωσικός στρατός είναι πολλαπλάσιος του ουκρανικού και διαθέτει μοντέρνο πολεμικό υλικό αλλά και αεροπορία, που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις υποδομές της χώρας. Όμως, η ουκρανική αεράμυνα αποδεικνύει ότι αντέχει. Όπως και ο στρατός.

Οι Δυτικοί, αντιλήφθηκαν, φαίνεται, γρήγορα ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν δεν είναι ικανές για να αλλάξουν την κατάσταση επί του εδάφους. Και γι’ αυτό, ανακοίνωσαν την αποστολή αμυντικών στρατιωτικών μέσων στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίσει, όπως αναφέρει ο κ. Μπλίνκεν, τις τεθωρακισμένες, αερομεταφερόμενες και άλλες απειλές.

Γεράκι η Μόσχα, «Περιστερά» το Πεκίνο

Πλάμεν Τόντσεφ 

Η Κίνα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποκομίσει οφέλη και να ελαχιστοποιήσει την όποια ζημιά συνεπάγεται η ρωσική εισβολή. Εξού και η επαμφοτερίζουσα στάση του Πεκίνου που επιμένει να εμφανίζεται ως περιστερά και να τονίζει την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και διάλογο μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Στο πλαίσιο της σφοδρής σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης, οι Κινέζοι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν:

Swift: Το οικονομικό «πυρηνικό όπλο» της Δύσης και οι εναλλακτικές της Ρωσίας

 Αρτεμις Σπηλιώτη

Κάθε χώρα – οικονομία έχει διαφορετικά συμφέροντα και κυρίως διαφορετικό βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και τις ρωσικές επιχειρήσεις  

Με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT να βρίσκεται μια ανάσα πριν την εφαρμογή του, συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης, σε οικονομικό και κυρίως πολιτικό επίπεδο. 

Και είναι σαφές ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας για δύο λόγους: κατ’ αρχήν

Ὑπαρκτός νεοτσαρισμός τουρκικός καιροσκοπισμός

Εἰσβολή στήν Οὐκρανία – Ἔξω ἀπό τό Κίεβο ὁ ρωσσικός στρατός – Σέ 12 ὧρες κατέλαβαν τό Τσέρνομπυλ

ΕΙΝΑΙ ἡ μοῖρα τῶν κρατῶν, τά ὁποῖα οἱ ἠπειρωτικές δυνάμεις θέλουν νά ἔχουν ὡς προτεκτορᾶτα. Κρατῶν πού εἶναι καταδικασμένα ἀπό τήν γεωγραφία. Ἄν ποτέ θελήσουν νά ἀμφισβητήσουν αὐτό πού ἄλλοι ἔχουν προδιαγράψει, εὑρίσκονται εἰς τό στόχαστρον καί βλέπουν τίς φάλαγγες τῶν ἁρμάτων νά καταπατοῦν τά ἐδάφη, τά δικαιώματα καί τήν κυριαρχία τους. Μιά τέτοια κατάσταση βλέπουμε νά ἐκτυλίσσεται σήμερα στήν Οὐκρανία, τήν τελευταία ζώνη ἀσφαλείας (buffer zone) πού ἤθελε νά διατηρήσει ἡ Ρωσσία, γιά νά καθησυχάζονται οἱ φοβίες της. Περί αὐτοῦ πρόκειται. Ἡ Ρωσσία δέν ἀπειλεῖται. Ὅπως οὔτε ἡ Σοβιετική Ἕνωσις ἀπειλεῖτο.

Live: Τέταρτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

Επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών. Ο κ. Δένδιας τον ευχαρίστησε για τη δήλωσή του για την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.

Η στρατιωτική τακτική της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία(Βίντεο)

                                  Τη στρατηγική του Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία 

περιέγραψε αναλυτικά στην εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει 

ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Μπαλτζώης.

 Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

Λάμπρος Τζούμης, Ελέγχει το Χάρκοβο η Ρωσία. Θα κρατήσει τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία;(Βίντεο)

Ελέγχει το Χάρκοβο η Ρωσία. Θα κρατήσει τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία μετά την διαπραγμάτευση που ζητάει ο Πρόεδρος Πούτιν διερωτάται ο στρατηγός ε.α Λάμπρος Τζούμης 

Ο Στρατηγός τονίζει ότι θέλει να αποφύγει να μπει με τανκς στο κέντρο του Κιέβου η Ρωσία γιατί οι απώλειες θα είναι πλέον τεράστιες και για τις δύο πλευρές ενώ παράλληλα θα υπάρξει νέο κύμα αντιδράσεων εναντίον της Ρωσίας 

Επίσης ο Κος Τζούμης αναφέρεται και στην

Τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Γερμανία ανακοίνωσε ο Σολτς(Βίντεο)


 Στόχος μας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και όχι ο ρωσικός λαός, 

δήλωσε ο Σολτς, ενώ μάλιστα τόνισε πως η Γερμανία επανεξοπλίζεται.

                                                           Μεσημεριανό Δελτίο | OPEN TV

Γιώργος Φίλης:Η Ουκρανία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη! Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα(Βίντεο)

Γιώργος Φίλης: Η Ουκρανία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη! 

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα όπλα που του έδωσε η Δύση, όταν έκανε τα ίδια πράγματα σε Κοσσυφοπέδιο και στην Ουκρανία. 

Τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέλυσε ο Γιώργος Φίλης, ο οποίος στάθηκε στις προεκτάσεις που αφορούν τα ελληνοτουρκικά. 

«Είμαστε με την Δύση αλλά δεν πρέπει να κάνουμε εχθρούς και τους Ρώσους. 

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Το σχέδιο των Ρώσων – Μία προφητική συνέντευξη(Βίντεο)

Ο Πέτρος Σιούσιουρας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Θαλασσίων Μεταφορών μιλάει στον Λάμπρο Καλαρρύτη, και την εκπομπή Point Zero του pagenews.gr, για το χρονικό μίας προαναγγελθείσσας εισβολής. Της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τη σημασία της, για την Ελλάδα και τις ολέθριες επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, για την Τουρκία.

Ο Πέτρος Σιούσιουρας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Θαλασσίων Μεταφορών μιλάει στον Λάμπρο Καλαρρύτη και την εκπομπή Point Zero του pagenews.gr,  για το χρονικό μίας προαναγγελθείσσας εισβολής. Της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την πορεία του Πούτιν προς τις θερμές θάλασσες και τις ολέθριες επιπτώσεις για την Τουρκία. Ένα γεγονός, που για το ελληνικό στοιχείο στην Μαριούπολη και συνολικά την Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικά ευνοϊκό.