Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Από εδώ ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία στην Ανατολή


Το ανάκτορο των Αιγών. Εργασίες ανάδειξης.

Στο μεγάλο περιστύλιό του, ο Μέγας Αλέξανδρος θα ανακηρυσσόταν το φθινόπωρο του 336 π.Χ. βασιλιάς των Μακεδόνων. Και από εδώ θα ξεκινούσε την ιστορική πορεία του προς Ανατολάς, που θα οδηγούσε εκείνον στη δόξα και όλο τον τότε γνωστό κόσμο στον μετασχηματισμό της σε οικουμένη.

Ο καθορισμός του εθνικού εναέριου χώρου στα 10 ν.μ. από τον Ελευθέριο Βενιζέλο


Σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου 1931, με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.

Τίμησαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε Πρέβεζα και Νέα Σελεύκεια


Στεφάνια στο Ηρώο Πεσόντων της Πρέβεζας (φωτ.: preveza.gr)

Επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία και κατάθεση στεφάνων μεταξύ των εκδηλώσεων στην Ήπειρο

Andreas Bikfalvi: “Η ιδεολογία του Woke απειλεί την ίδια την επιστήμη”


Από τον Andreas Bikfalvi

Δημοσιεύθηκε στις 03/05/2023

 Μια ομάδα επιστημόνων υπέγραψε ένα άρθρο σε ακαδημαϊκό περιοδικό που προειδοποιεί ότι η ιδεολογία της αποδόμησης επιδιώκει να αντικαταστήσει το κριτήριο της αξιοκρατίας με μια στρατηγική της ταυτότητας, εξηγεί ο καθηγητής κυτταρικής και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό. (άρθρο που δημοσιεύεται  στο σύνολό του στον Λόγιο Ερμή τχ. 26 που κυκλοφορεί σε δύο εβδομάδες.]

Ο Andreas Bikfalvi εργάζεται στο Ινστιτούτο Ογκολογίας του Μπορντό. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον καρκίνο και την αγγειακή βιολογία.

Η επιβράβευση του δήθεν


Η πρόσφατη ιστορία της δεκαετίας του 2010 έδειξε πόσο ακριβά πλήρωσε η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία τους διάττοντες αστέρες

Γιώργος Θεοδωρίδης, Αρθρογράφος

Πολιτικός Επιστήμονας

Ο ΣΥΡΙΖΑ νικήθηκε από τον νεοαυριανισμό του

του Γιάννη Ξένου

Ο μητρικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚ Εσωτερικού και ο Συνασπισμός μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’00 έτρεφε εχθρικές σχέσεις απέναντι στο φαινόμενο του αυριανισμού που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 προκειμένου να προφυλαχθεί το ΠΑΣΟΚ στην βάσιμη κριτική για σκάνδαλα διαφθοράς, τον λαϊκισμό του κ.λπ. 

Τουρκικό τείχος στον ΟΗΕ… σπρώχνει σε συμπληγάδες τον Πρόεδρο και σε ρίσκο τον Γκουτέρες


ΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Χωρίς απεσταλμένο των Ην. Εθνών, δύσκολα θα διοριστεί απεσταλμένος της ΕΕ - Ο «όρος ασφαλείας» που θέτει η Λευκωσία για τον απεσταλμένο στο Κυπριακό, τι λένε οι Βρυξέλλες, ο πονοκέφαλος του Μητσοτάκη και πώς σχεδιασμός των ΗΠΑ επηρεάζει Αιγαίο και Κύπρο

Τα βλέμματα στραμμένα στον Ερντογάν – Τετ α τετ αύριο με Γκουτέρες

Φρίξος Δαλίτης

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καθώς και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιμένει η Λευκωσία.

Αιγαίο: Τουρκικό ATR-72 παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποίησαν μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Συντριβή μαχητικού F-35 στις ΗΠΑ, η στρατιωτική βάση ζητά από τους ντόπιους να αναφέρουν τον τόπο της συντριβής


Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι μαχητικό stealth F-35B συνετρίβη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια τροποποίηση του F-35, που χαρακτηρίζεται από κάθετη προσγείωση.

SkyStriker Loitering Munition από την Elbit για ευρωπαϊκή χώρα


Η Elbit Systems Ltd. ανακοίνωσε ότι της κέρδισε σύμβαση 95 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια περιπλανώμενω ν πυρομαχικών SkyStriker (LM) σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η σύμβαση θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο δύο ετών. Ως μέρος της σύμβασης, η Elbit Systems θα παρέχει αρκετές εκατοντάδες μονάδες SkyStriker.

Το SkyStriker LM της Elbit Systems είναι ένα πλήρως αυτόνομο περιπλανώμενο πυρομαχικό που μπορεί να εντοπίσει και να εμπλέξει στόχους που έχουν καθοριστεί από τον χειριστή με κεφαλή έως και 10 Kg, επιτρέποντας  υψηλή ακρίβεια. Το SkyStriker μπορεί να εκτοξευθεί από μια ποικιλία επίγειων και εναέριων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού κάνιστρου στα πυραυλικά συστήματα πυραύλων PULS™ της Elbit Systems.

THEON SENSORS & SCYTALYS: Παρουσίασαν στη DSEI 2023 νέες ολοκληρωμένες λύσεις τακτικής διασύνδεσης και προϊόντα optronics για τον σύγχρονο στρατιώτη


Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγ.Βρετανία, Ιωάννης Τσαούσης και μέλη της επίσημης αντιπροσωπίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα περίπτερα ΤΗΕΟΝ SENSORS και SCYTALYS στην DSEI 2023 Λονδίνου

Η THEON SENSORS και η SCYTALYS, εταιρίες του EFA GROUP, συμμετείχαν στην έκθεση DSEI 2023, που διεξήχθη στο Λονδίνο, 12-15 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζοντας (στο Hall 1, περίπτερο 215), ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συστημάτων και τεχνολογικών λύσεων αιχμής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων και αναδυόμενων επιχειρησιακών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων.

Πολεμική Αεροπορία: Η Raytheon παρουσίασε τους πυραύλους AIM-9X Block.II και Block.II+ Sidewinder σε συγκερασμό με το σύστημα NASAMS III

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας Raytheon με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των πυραύλων αερομαχίας AIM-9X Block.II/II+ Sidewinder, καθώς και των δυνατοτήτων επίγειας εκτόξευσής τους από το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS ΙΙΙ (National Advanced Surface-to-Air Missile System). O πύραυλος AIM-9X έλαβε Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα τον Μάιο του 2004. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων WDU-17/B και κινητήρα Mk.139. Η έκδοση AIM-9X Block.II, η οποία εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2015, ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data Link) και επιτρέπει τον εγκλωβισμό του στόχου μετά την εκτόξευση (Lock-On-After-Launch), ενώ η έκδοση AIM-9X Block.II+ ενσωματώνει βελτιώσεις στα υποσυστήματα του βλήματος για καλύτερες επιδόσεις.

Δυστύχημα στη Λιβύη: Ο Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος μετέβη στο 401 ΓΣΝΑ και στο 251 ΓΝΑ και ενημερώθηκε για τους τραυματίες


Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός (Α/ΓΕΕΘΑ) Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφτηκε το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών αλλά και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραυματιών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής που είχε αναπτυχθεί στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις υποστήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel.

Διευκρινίσεις από το ΓΕΕΘΑ για την τραγωδία: «Η πρώτη ενημέρωση ήρθε από τις Αρχές της Λιβύης που επιβεβαίωναν ότι δεν υπήρχαν θύματα»


Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση.

Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, δίνει το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Libya Update: Η άφιξη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη λίγη ώρα πριν την τραγωδία (ΦΩΤΟ)


Τις πρώτες στιγμές της άφιξης της ελληνικής αποστολής βοήθειας στη Λιβύη τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα συνέβαινε λίγες ώρες μετά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής και τον σοβαρό τραυματισμό 13 ακόμη. 

Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας “The Libya Update” δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής -16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν να επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη. Μια αποστολή που δεν ολοκληρώθηκε καθώς λίγη ώρα μετά ενεπλάκησαν στο τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα.

Πώς έγινε το δυστύχημα με την ελληνική αποστολή στην Λιβύη – Αποκλείεται οποιοδήποτε σενάριο χτυπήματος


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην Ελλάδα επέστρεψε το κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που σημειώθηκε εχθές. Ένα C-130H και ένα C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβησαν εσπευσμένως στην Λιβύη και απογειώθηκαν στις 04.30 και μετά από δύο ώρες διαδοχικώς, επαναπατρίζοντας τα σώματα των πέντε νεκρών, το προσωπικό της αποστολής και τα υλικά της.

Πρόκειται για τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο λαμπρούς νέους της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, που συνέδραμαν τα συνεργεία διασώσεως. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο νέοι είχαν προσφερθεί κι εκτελούσαν χρέη μεταφραστού.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τα επόμενα βήματα στον διάλογο Αθήνας και Άγκυρας


Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε σχέση με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναγκαιότητα για τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα έχει υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχαν συμφωνήσει στη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Το άλλο σημαντικό σημείο της μεταξύ τους συζήτησης είναι ο καθορισμός της ατζέντας της διακυβερνητικής Ελλάδας και Τουρκίας, που θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι εκτεταμένες καταστροφές στη Θεσσαλία υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να περικόψει το αρχικό του πρόγραμμα (που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα ξεκινούσε την Κυριακή) και να μεταθέσει την αναχώρησή του για την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου. Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη. Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια εκείνης στο Βίλνιους και θα γίνει με την ίδια σύνθεση, δηλαδή παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν


Στις 20 του μηνός θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, κατά την οποία θα μπουν οι βάσεις για συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως θα καθοριστεί πότε θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο ανάμεσα στα Υπουργικά Συμβούλια των δύο χωρών. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το Συμβούλιο αυτό να γίνει μέσα στο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 20 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως γίνεται πάντα, για να ενημερωθεί η Κύπρος για τη συνάντηση.

Χειροπέδες σε δύο Τούρκους για κατασκοπεία: Επιτηρούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με drone


Στην σύλληψη δύο Τούρκων οι οποίοι με drone επιτηρούσαν θέσεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος στον Πόρο, προχώρησαν αστυνομικοί της ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Τούρκοι σήκωσαν το περασμένο Σάββατο drone μέσα στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί το Αργοσαρωνικού.

Αλβανία: «Γιατί απορρίφθηκε 5 φορές η αποφυλάκιση του Μπελέρη»…


Καθώς αναμένει την έναρξη της επί της ουσίας δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, σήμερα Δευτέρα, ο Άλφρεντ Μπελέρι θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με την Έφεση, για να ζητήσει την αποφυλάκιση του, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα που αναφέρεται στις αιτιάσεις των δικαστικών αρχών για το πρόσωπο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Αρχικά, το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας για αποφυλάκιση απορρίφθηκε μία φορά από το Δικαστήριο Αυλώνας, δύο από το Ειδικό Πρωτοδικείο, μία από το Εφετείο και μία από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αλβανία: Απορρίφθηκε η έφεση Μπελέρη για την αποφυλάκισή του - Παραμένει κρατούμενος


 Αντιπροσωπεία των δικηγόρων παρευρέθηκε στο δικαστήριο των Τιράνων, για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Απορρίφθηκε εκ νέου από τις αλβανικές Αρχές η αίτηση που κατέθεσε ο Φρέντι Μπελέρης για την αποφυλάκισή του.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είχε ζητήσει να αντικατασταθεί η προφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, κάτι που απορρίφθηκε ξανά από το ειδικό δικαστήριο κατά της Διαφθοράς.

Στη "γραμμή" Ερντογάν ο πρόεδρος της βουλής της Ουγγαρίας: Ίσως καθυστερήσει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Η Ουγγαρία δεν είναι βέβαιη ότι πρέπει να εγκρίνει την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην τοπική τηλεόραση αργά την Κυριακή, σηματοδοτώντας πιθανώς περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Ουκρανία: Καταρρίψαμε 17 ρωσικούς πυραύλους και 18 drones


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν στις περιφέρειες της Οδησσού και της Μικολάιφ, ενώ οι πύραυλοι στις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ, Πολτάβα και Χμελνίτσκι.

Κίεβο: Καρατομήσεις στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας-Παύθηκαν 6 υφυπουργοί


Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποφάσισε σήμερα να παύσει από τα καθήκοντά τους έξι υφυπουργούς Άμυνας μετά το διορισμό νέου υπουργού Άμυνας.

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Κίνας στη Ρωσία


Ουπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι ξεκινά σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες αναμένεται να δεσμευθούν να εμβαθύνουν την αμοιβαία πολιτική τους εμπιστοσύνη, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να γίνουν προετοιμασίες για την ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

Κίνα και Γερμανία στα χαρακώματα - Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Βερολίνου - Πεκίνου


Νέα επίθεση από το Βερολίνο στο Πεκίνο φέρνει στα άκρα τις σχέσεις Γερμανίας - Κίνας.

Γιάννης Χαραμίδης

Η υπουργός Εξωτερικών της ΓερμανίαςΑναλένα Μπέρμποκ παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Fox News με αφορμή την επίσημη επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η ναυπηγική ικανότητα της Κίνας είναι 200 φορές μεγαλύτερη των ΗΠΑ – Τι σημαίνει αυτό για την ισχύ των δύο στόλων


Στοιχεία που αντανακλούν τη στρατηγική της Κίνας και τις ανησυχίες των ΗΠΑ


Κείμενο
Παναγιώτης Κωνσταντίνου