Νέα επίθεση από το Βερολίνο στο Πεκίνο φέρνει στα άκρα τις σχέσεις Γερμανίας - Κίνας.
Γιάννης Χαραμίδης
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Fox News με αφορμή την επίσημη επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ερώτηση αναφορικά με την Ουκρανία η Γερμανίδα επικεφαλής των Πράσινων και σημαντικός εταίρος της Κυβέρνησης που έχει σχηματίσει ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Κίνας «δικτάτορα».
Η τοποθέτηση της Μπέρμποκ όπως είναι λογικό έχει ανοίξει διπλωματικό πόλεμο με το Πεκίνο το οποίο σήμερα επίσημα με διάβημα απαίτησε εξηγήσεις από τον Γερμανό πρέσβη στην Πρωτεύουσα της Κίνας ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας παραχώρησε επίσημη συνέντευξη τύπου στην οποία χαρακτήρισε τη Γερμανική τοποθέτηση απαράδεκτη αλλά και casus belli.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπέρμποκ επιτίθεται στην Κίνα. Τον περασμένο Αύγουστο, είχε τονίσει ότι η Κίνα είναι πρόκληση για τις «βασικές αξίες με τις οποίες ζούμε μαζί σε αυτόν τον κόσμο», λέγοντας πως το Πεκίνο γίνεται όλο και περισσότερο συστημικός αντίπαλος παρά εμπορικός εταίρος.
Οι σχέσεις Γερμανίας - Κίνας βρίσκονται, σύμφωνα με αναλυτές, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών με τη σχέση να εμφανίζει σημάδια εκτράχυνσης. Η Γερμανία σήμερα εκτός από την στάση της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται πως έχει σημαντικά ανοιχτά μέτωπα με το Πεκίνο στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και των εξαγωγών τεχνολογικών προιόντων.
Το εμπορικό ισοζύγιο Κίνας - Γερμανίας τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει σημαντική πτώση ειδικά στις εισαγωγές από το Πεκίνο προς το Βερολίνο ενώ με βάση τα όσα καταγράφουν αμερικανικά μέσα μαίνεται ένας σημαντικός πόλεμος και στον τομέα των πρώτων υλών με το Πεκίνο να «χτυπά» συστηματικά Γερμανικά συμβόλαια ειδικά στην Ευρώπη.
Η κίνηση πάντως της Γερμανίας που ανεβάζει τους τόνους σε τόσο υψηλό και επίσημο επίπεδο δείχνει πως υπάρχει και κάτι περισσότερο από την οικονομία. Το Βερολίνο δείχνει να πιστεύει πως η Κίνα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις, όποιες κι αν είναι αυτές, στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Σε αυτό η Γερμανία φαίνεται πως έχει «χαρτογραφήσει» προθέσεις και κινήσεις από το Πεκίνο αναφορικά με τη συνεργασία και τις προμήθειες προς τη Μόσχα.
Για τη Γερμανία η Κίνα φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει τη Ρωσία και τον Πούτιν στον συγκεκριμένο πόλεμο προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα και κυρίως φθηνότερα ενεργειακά συμβόλαια. Οι κινήσεις της Γερμανίας και της Μπέρμποκ στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι ξεκάθαρες και θα πρέπει να θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να μην είναι σύμφωνος με τις δηλώσεις της Υπουργού του ο Γερμανός Καγκελάριος.
Σε κάθε περίπτωση η νέα κλιμάκωση στις σχέσεις της κορυφαίας οικονομίας στην Ευρώπη με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη μόνο μικρό γεγονός δεν είναι. Γερμανικά μέσα σημειώνουν πως η νέα κλιμάκωση ίσως να φέρει τελικά μία άκρως ανταγωνιστική κατάσταση ενώ δεν αποκλείουν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα το κινεζικό ΥΠΕΞ να ζητήσει την αποχώρηση μεγάλου μέρους του διπλωματικού προσωπικού της Γερμανικής πρεσβείας.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου