Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που διεξήχθη
στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στην τότε Γενιτσά του σημερινού νομού
Πέλλας. Η νίκη των ελληνικών όπλων άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την
απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που
διεξήχθη στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στην τότε Γενιτσά (Γενιτζέ ι
Βαρντάρ για τους Τούρκους) του σημερινού νομού Πέλλας, ανάμεσα στον
ελληνικό στρατό υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον οθωμανικό
στρατό υπό τον στρατηγό Χασάν Ταξίν Πασά. Η νίκη των ελληνικών όπλων
άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26
Οκτωβρίου).
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020
Η Μάχη των Γιαννιτσών
Αντεπίθεση της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα: Καταγγελία σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ – Διάβημα στην Άγκυρα
Κάθε ημέρα που περνά η Τουρκία "τραβάει ολοένα και περισσότερο το σκοινί", προσπαθώντας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πόλυτη ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένει τις επόμενες κινήσεις. Μπορεί το κλίμα να είναι "εκρηκτικό, όμως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο πως "όπλο" της παραμένει η διπλωματία, περιμένοντας την Τουρκία να κάνει το μοιραίο λάθος.
Bloomberg: Γιατί ο Ερντογάν κάνει ό,τι κάνει; Μα επειδή τον αφήνουν!
Η Τουρκία του Δυτικού κόσμου και ο «κοσμοπολίτης» Ερντογάν, της προηγούμενης δεκαετίας, έχουν δώσει τη θέση τους στον σκοταδισμό και τα όπλα.
Πριν από μία δεκαετία το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας αποτελούσε παράγοντα σταθερότητας σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα χρησιμοποίησε τη διπλωματία και το εμπόριο για να αναπτύξει ισχυρές οικονομικές σχέσεις, όχι μόνο στη γειτονιά της αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Ερντογάν αποτελούσε μέρος μίας διεθνούς ελίτ ηγετών. Το 2020 όλα αυτά αποτελούν ανάμνηση.
Το Αιγαίο θωρακίζεται… Σύστημα επιτήρησης με δίκτυο ραντάρ και καμερών
«Έργο στρατηγικής σημασίας» χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του Λιμενικού η κατασκευή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) με προϋπολογισμό 62 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα δίκτυο σύγχρονων ραντάρ και θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας, με δυνατότητα να μεταφέρουν σε 24ωρη βάση και σε πραγματικό χρόνο εικόνα από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, επιτυγχάνοντας αυτό που διεθνώς ονομάζεται Maritime Domain Awareness.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την 30ή Ιουνίου. Αρχικά, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή
Αυτές είναι οι λεπτομέρειες του φράχτη στον Έβρο για την αποτροπή νέων περιπετειών
Η κατασκευή φράχτη στον Έβρο επιβλήθηκε από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από την Τουρκία, καθώς μετέφερε “στρατιά” μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα με την Ελλάδα, επιδιώκοντας να τους βοηθήσει ώστε να περάσουν σε ελληνικό, δηλαδή ευρωπαϊκό, έδαφος.
Οι αποφάσεις για την κατασκευή τείχους ήταν σχετικά ταχείς, για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ωστόσο, τα στοιχεία που προκύπτουν και αποτέλεσαν αντικείμενο της πρόσφατης πρωθυπουργικής ενημέρωσης, δείχνουν ότι για μια τουλάχιστον φορά, ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε. Και φέρνει αποτέλεσμα.