Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ο Οσαναγόρας και η Κυπριακή ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Μετά από την Αφροδίτη ως κοίτασμα του θαλάσσιου οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, έρχεται η σειρά του Οσαναγόρα στο 9. Ενώ το 12 είναι ένα από τα πιο φτωχά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, το 9 είναι το πιο ακριβό από όλα. Γι’ αυτό το λόγο, 9 από τις 15 κοινοπραξίες των 33 υποψηφίων εταιρειών είχαν υποβάλει φάκελο γι’ αυτό το οικόπεδο. Τελικά η αδειοδότηση κατέληξε στην κοινοπραξία της ENI- Kogas που έκανε μια καλύτερη προσφορά από την κοινοπραξία Novatec, Gas Prom Bank και Total. Και τώρα βλέπουμε αντικειμενικά τη σοβαρότητα της ENI-Kogas, αφού αναμένουμε ήδη τη μεταφορά της πλατφόρμας γεώτρησης, για να εκτελέσει την αποστολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από την τέχνη του ανθρώπου στην ανθρώπινη τέχνη

Του Ν. Λυγερού

Αρχίζουν όλοι οι άνθρωποι που δεν είναι τέρατα με την τέχνη, για να εκφράσουν το προσωπικό τους είναι γιατί δεν μπορεί να ειπωθεί με άλλο τρόπο. Είναι ατομική ανάγκη που δεν υπολογίζει τίποτε άλλο, γιατί η δημιουργικότητα πρέπει να ζήσει δίχως απαραίτητα να ελέγχεται. Όμως με την πάροδο του Χρόνου η ανθρωπιά παίζει ένα ρόλο όλο και πιο σημαντικό, γιατί το έργο τέχνης γίνεται σημείο αναφοράς για πολλούς ανθρώπους και αποκτά μια συλλογικότητα. Έτσι σιγά σιγά ο καλλιτέχνης μέσω του έργου αποκτά ένα άλλο ρόλο αφού εκφράζει κι άλλους κι όχι μόνο μιας εποχής. Με τις αναλύσεις του έργου, το περιεχόμενό του γίνεται κτήμα των ανθρώπων και ανήκει πια στη μνημοσύνη της υπερδομής που αποτελείται από την Ανθρωπότητα.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα καταδυθούν στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το κέντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος θα γίνουν τα Αντικύθηρα από τις 15 Σεπτεμβρίου και για συνολικά έναν μήνα, καθώς σύγχρονοι ερευνητές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελβετία, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας -μια διαστημικού τύπου καταδυτική στολή-, θα επιστρέψουν φέτος στον τόπο του ναυαγίου των Αντικυθήρων που χάθηκε το 60-50 π.Χ.
 
Θα ξαναβρεθούν δηλαδή στο σημείο όπου εντοπίστηκε αυτό που σήμερα θεωρούμε τον πρώτο γνωστό υπολογιστή της ανθρωπότητας: ένα λεπτεπίλεπτο τεχνούργημα με γρανάζια και μηχανισμό, του οποίου αντίστοιχες εφαρμογές βρέθηκαν μόνο 14 αιώνες μετά, σε ρολόγια του Μεσαίωνα, καθώς οι αρχαίοι ανακύκλωναν τα μέταλλα και σπανίως βρίσκουμε μεταλλικά αντικείμενα σε ανασκαφές. Ο μηχανισμός σώθηκε ακριβώς διότι παρέμεινε στη θάλασσα.

Μαχητικό της λιβυκής Aεροπορίας χτύπησε πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Πριν από δύο ώρες περίπου, ένα πολεμικό αεροσκάφος της λιβυκής Aεροπορίας "γάζωσε" το νεοναυπηγηθέν φορτηγό πλοίο «Iron Baron V», ελληνικών συμφερόντων, με παναμέζικη σημαία, το οποίο βρισκόταν στο εξωτερικό αγκυροβόλιο του λιμανιού της Ντέρνα. 
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν τραυματίες, παρά μόνο υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν και Έλληνες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. 

Πούτιν: Προχωρά σε αντίποινα κατά της Δύσης

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τους υπουργούς του να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων ως απάντηση στις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα η Κομισιόν - Ανυπολόγιστες οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης ακόμα και για την ελληνική οικονομίαΣτην αντεπίθεση περνά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το απόγευμα της Τρίτης έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση για αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, ως απάντηση στις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα η Δύση, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

RTL κατά Σόιμπλε: «Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν χρήματα για το γιατρό...»

«Και την ίδια ώρα το κόμμα του Σόιμπλε αυτοαποκαλείται "χριστιανικό"...» - «H επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες»
Την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας αλλά και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα αμφισβητεί ανάλυση στην ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου RTL. Όπως σχολιάζει ο αρθογράφος: «Η Ελλάδα θεωρείται ευρωπαίος ασθενής, ο γερμανικός λαϊκός Tύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων κι ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο. Βεβαίως: Οι ελληνικές ελίτ συνέβαλαν με τη νοοτροπία τους στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Ωστόσο, μια ματιά στα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και στην κατάσταση των ‘κανονικών' Ελλήνων δείχνει ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες.»