Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835)

Από το el.wikipedia

Ο Ανδρέας Μιαούλης - Βώκος (Ύδρα 20 Μαΐου 1769 - 11 Ιουνίου 1835 Πειραιάς) ήταν Έλληνας καραβοκύρης, δηλαδή πλοιοκτήτης, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στην μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου, με αποκορύφωμα την ανταρσία της Ύδρας κατά του Καποδίστρια, που είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του εθνικού στόλου στον Πόρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τιμήθηκε πλείστες φορές από το Οθωνικό καθεστώς, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην τριμελή επιτροπή που προσέφερε το στέμμα στον νεαρό τότε Όθωνα. Υπήρξε ο γενάρχης της οικογένειας των Μιαούληδων και γιος του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αθανάσιος Μιαούλης.

Η προσφορά του τιμάται κάθε χρόνο στα Μιαούλεια, φεστιβάλ το οποίο είναι αφιερωμένο στη στρατιωτική δράση του Ανδρέα Μιαούλη κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821-1827).

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλιώς πάμε στη Χάγη

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον ιστορικό, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Stanford, Niall Ferguson στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία (με «μοντέλο» τη συμφωνία με Ιταλία για ΑΟΖ), διαφορετικά οι δύο χώρες μπορούν να πάνε στη Χάγη.

Το ΥΠΕΞ ρίχνει δούλεμα που “καίει” στην Τουρκία… Η οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία

«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου». 

Αυτό σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, σχετικά με την ελληνοϊταλική συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι καλή ή κακή – Εδώ η απάντηση

Η «μειωμένη επήρεια» επηρεάζει το Καστελόριζο;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ισοζύγιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας είναι θετικό.
Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα νομικό κείμενο, στο οποίο αναγνωρίζονται τα πλήρη δικαιώματα των νησιών της και το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Αυτό είναι τετελεσμένο!
Οι όποιες καλόπιστες ενστάσεις μπορούν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη, ωστόσο πρέπει να προέρχονται από ειδικούς και όχι:

Ο Ουαλίντ Φαρές προτείνει ναυτική συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Κυρηναϊκής

Ο Αμερικανολιβανέζος διανοούμενος και πανεπιστημιακός, Ουαλίντ Φαρές, πρότεινε, με ανάρτησή του στο Twitter, τη συγκρότηση μιας Ναυτικής Συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Naval Alliance – EMNA).

Σε αυτή τη συμμαχία, σύμφωνα με τον κ. Φαρές, θα μπορούσαν να συμμετέχουν Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ και η κυβέρνηση της Βεγγάζης στην Ανατολική Λιβύη (Κυρηναϊκής) υπό την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντιμετωπίζοντας τον άξονα της Τουρκίας-Τρίπολης.

Ο Άσαντ της Συρίας και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου σχηματίζουν μια παράκτια «πρόσοψη» για το Ιράν, συμπληρώνει ο ίδιος.

Παρέμβαση-φωτιά συμβούλου του Τραμπ για την Ελληνική ΑΟΖ!

Μία ξεκάθαρη παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας αλλά και του στρατάρχη Χαφτάρ είχαμε νωρίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Είναι η πρώτη φορά που σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, όχι μόνο υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ, αλλά κάνει ανάρτηση και συγκεκριμένου χάρτη, που δικαιώνει πλήρως τις θέσεις μας!

Ιταλός ιστορικός αναστατώνει την Αλβανία: «Η Βύλλιδα είναι ελληνική πόλη – Σταματήστε να βαφτίζετε τα πάντα Ιλλυρικά»(Βίντεο)

Η πρόσφατη επίσκεψη του γνωστού Ιταλού ιστορικού, κριτικού τέχνης και πολιτικού Βιττόριο Σγκάρμπι (Vittorio Sgarbi) στην αρχαία Βύλλιδα στη σημερινή νοτιοδυτική Αλβανία, κατά κύριο λόγο αποτελεί μια συνηθισμένη επίσκεψη ενός επιφανούς προσώπου σε έναν αρχαιολογικό χώρο, απ’ τους πολλούς που υπάρχουν στη χώρα. 
 
Σε δεύτερη ανάλυση, οι δηλώσεις του περί ελληνικότητας της πόλης πέφτουν ως άλλος κεραυνός εν αιθρία σε δημοσιογράφους – υποκινητές μίσους, αλλά και σε χειραγωγημένους (και ως προς τον ανθελληνισμό) αρχαιολόγους.

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση: Θέλουν οι Έλληνες σύγκρουση με την Τουρκία;

Σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την επιτροπή «Ελλάδα 2021», για το ποιοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί υπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και για την πρόθεση ψήφου, απαντά η νέα Πανελλαδική Δημοσκόπηση που διενήργησε για τη Βεργίνα Τηλεόραση η Interview.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της κατασκευής φράχτη στον Έβρο (83,0%), ενώ σημαντικό ποσοστό, ήτοι 56%, επιθυμεί στρατιωτική απάντηση της Ελλάδας εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι 40% που προτιμούν τη διπλωματική οδό.