Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Εμμανουήλ Παπάς (1772 – 1821)

Σερραίος μεγαλέμπορος, τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Υπήρξε ο αρχηγός των εξεγερμένων Ελλήνων στη Μακεδονία κατά την επανάσταση του 1821.
Ο Εμμανουήλ Παπάς γεννήθηκε στο χωριό Δοβίστα Σερρών (νυν Εμμανουήλ Παππά) το 1772. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία, παρά τις περιορισμένες γραμματικές γνώσεις του. Χρησιμοποίησε το αναμφισβήτητο κύρος του (και ως δανειστής των Τούρκων αγάδων) για να επιτυγχάνει ευνοϊκές αποφάσεις από την Οθωμανική Διοίκηση υπέρ των χριστιανών της περιφέρειας των Σερρών, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν πολλά προνόμια, χάρη στις δικές του ενέργειες.

Η σύγκρουση ξεκίνησε – Τελεσίγραφο Γαλλίας & Αιγύπτου σε Ερντογάν: «Παράνομη η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης»

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης εμπλέκοντας φυσικά μετά την Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και την Γαλλία, η οποία έχει και αυτή τεράστια συμφέροντα στην λιβυκή έρημο.  

Χθες μάλιστα ο Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Το μήνυμα Γαλλίας-Αιγύπτου


Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και ο Γάλλος ομόλογός του Jean-Yves Le Drian επέκριναν με σφοδρότητα τα δύο μνημόνια συμφωνίας που υπεγράφησαν την

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό,Αντώνης Διαματάρης.

Πρόκειται για την πρώτη απώλεια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και έρχεται μετά από πολλές ημέρες τριβών με την αντιπολίτευση. Ο κ. Διαματάρης είχε έρθει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ προκειμένου να υπηρετήσει ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και εθεωρείτο προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.

Απελαύνεται αύριο ο Λίβυος πρέσβης

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα μετά την άρνησή του να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Πιο αναλυτικά, η προθεσμία που είχε δοθεί στον Λίβυο πρέσβη από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ώστε να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης εκπνέει την Παρασκευή και το γεγονός πως το κείμενο του μνημονίου δεν παραδόθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ δια της επίσημης διπλωματικής οδού, αναμένεται να προκαλέσει την απέλαση του Λίβυου επιτετραμμένου.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου για το 2020

Το 2019 ήταν ένα έτος με σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα του Φυσικού Αερίου για την Κύπρο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο και μίλησε λεπτομερώς για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του κράτους για το ερχόμενο έτος.
Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία Financial Media Way.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως για το έτος 2020 προγραμματίζεται η ανόρυξη αριθμού νέων γεωτρήσεων από την κοινοπραξία EΝΙ / Total και οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» του τεμαχίου 10.

Τουρκία: Εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία με τη Λιβύη - Σημαντικό σημείο του μνημονίου είναι το θέμα της ανακάλυψης φυσικών πηγών ενέργειας

Εγκρίθηκε και επίσημα η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

Κύπρος: Επιβεβαιώνει την προσφυγή στη Χάγη ο Ν. Αναστασιάδης «Με σκοπό την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων»(Βίντεο)

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, προσέφυγε η Κύπρος, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η πρόθεση της Κύπρου να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης προσβλέπει «στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της