Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του '21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Άγκυρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κόμματός του.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το νομικό δίκαιο αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη του. “Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύσουμε αυτό. Αν δεν συμπεριφερόμασταν με αυτό τον τρόπο από παλιά, δεν θα επιδεικνύαμε τη στάση η οποία σήμερα προσδίδει κύρος στη χώρα μας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Αυτή τη στάση την πετύχαμε όχι μόνο εστιάζοντας σε κάποιους στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα με κόστος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου" ανέφερε.

Σχοινάς για τουρκικές απειλές προς Κύπρο: Να σταματήσει τις προκλητικές δράσεις - Η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρέπεμψε στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου και ξένων εταιρειών για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε τη δήλωση των ηγετών της ΕΕ το Μάρτιο του 2018, με την οποία η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της δράσεις και «να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο».

Τα Δικαιώματα Υψηλής Νοημοσύνης - Η βιασύνη του Ζάεφ

Τα Δικαιώματα Υψηλής Νοημοσύνης
Του Ν. Λυγερού

Μετά τη διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1789, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών του 1948 όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται η ορολογία του Lemkin για την έννοια της γενοκτονίας, τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών το 2007 στα Ηνωμένα Έθνη, τα Δικαιώματα της Υψηλής Νοημοσύνης αποτελούν μια προετοιμασία για τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας αφού αυτή πρέπει πρώτα να ερμηνευτεί ως μια πολυκυκλική και διαχρονική υπερδομή για να γίνει κατανοητή η επινόηση των Δικαιωμάτων της. Διότι η Ανθρωπότητα δεν είναι απλώς ένα σύνολο ανθρώπων. Στην πραγματικότητα η Ανθρωπότητα είναι μειονότητα των κοινωνιών που κυριαρχούν εντός του παρόντος σε κάθε εποχή. Η Ανθρωπότητα με αυτήν την έννοια πρέπει να προστατευτεί από τη βαρβαρότητα των κοινωνιών.

Ο κρητικός αγώνας - Το παράδειγμα προς μίμηση του Αζναβούρ

Ο κρητικός αγώνας
Του Ν. Λυγερού

Ο κρητικός αγώνας δικαιώνεται σε πολλά επίπεδα αυτήν την περίοδο. Διότι παλεύει για το θέμα του Σκοπιανού, επειδή δεν έχει ξεχάσει τη συνεισφορά του στο Μακεδονικό Αγώνα και είναι μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της Ελλάδας που δίνει το στίγμα της για το όνομα της Μακεδονίας. Παλεύει για το θέμα των υδρογονανθράκων και πετυχαίνει και την μονογραφή του Υπουργού Ενέργειας για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νότιο Δυτικά Κρήτης, πράγμα το όποιο είναι ένα βήμα παραπέρα για

Το αμερικανικό κογκρέσο κατηγορεί το Polisario - 2019, Έτος Ερωτόκριτου για την Ελλάδα

Το αμερικανικό κογκρέσο κατηγορεί το Polisario
Του Ν. Λυγερού

Για πρώτη φορά στην Αμερική και σε επίσημο επίπεδο υπάρχει αναφορά για τη σχέση μεταξύ Polisario και Hezbollah. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι αυτές οι δύο δυνάμεις αλληλοβοηθούν με έμμεσο τρόπο η μια την άλλη, αλλά τώρα βλέπουμε όλο και περισσότερους αξιωματούχους να εκφράζουν ελεύθερα αυτό το γεγονός. Επίσης η αναφορά έγινε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (U.S Congress at the House of Representatives) και όχι σε κλειστό κύκλο μεταξύ ειδικών. Έτσι αποκαλύπτεται και ο αληθινός ρόλος του Polisario που δεν εκπροσωπεί