Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ήρθε η ώρα της θέσπισης της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Όλες οι μελέτες φτάνουν στην τελική φάση σε όλα τα επίπεδα για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με πολύ απλά λόγια, για να είναι κατανοητά σε όλους ακόμα και στους πιο αδιάφορους κι επιφυλακτικούς, ήρθε η ώρα της θέσπισης την ελληνικής ΑΟΖ. Και αυτό δεν γίνεται γιατί είναι ο τελικός μας σκοπός, αλλά επειδή είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Ελλάδας. Δεν μπορεί πια να στεκόμαστε ακίνητοι την ώρα που η Κύπρος τελειώνει το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα άλλα 12 οικόπεδα, που θα κάνει δεύτερη γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη και που θα προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες 3D στο οικόπεδο 12 για μια έκταση της τάξης των 4.000Km2.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου κερδίζουν ή χάνουν κάτι;

Του Ν. Καραβαζάκη

Πολύ συνήθης είναι η ερώτηση, “γιατί δεν έχει ανακηρυχθεί τόσα χρόνια η ΑΟΖ από την Ελλάδα;”. Είναι μια ερώτηση όπως και κάποιες άλλες σχετικά με αυτονόητες κινήσεις που θα έπρεπε να κάνουν ελληνικές κυβερνήσεις και δεν έκαναν, όπως π.χ. γιατί δεν δανείστηκαν με μικρά επιτόκια το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αμέσως μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΓΑΠ; …

Γιατί λοιπόν δεν έχει ανακηρυχθεί μέχρι σήμερα η ελληνική Α.Ο.Ζ.;

Ζημιές καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Ζημιές καταγράφει σήμερα μέχρι η ώρα 12:49 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 1,28% και τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 93,07 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει μείωση 1,38% και υποχωρεί στις 37,21 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών μέχρι την ίδια ώρα διαμορφωνόταν στις 396.781,02 ευρώ.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες πτώση καταγράφουν μέχρι αυτή την ώρα η Εναλλακτική (0,15%), τα Ξενοδοχεία (1,05%), η Κύρια Αγορά (1,41%), οι Τράπεζες με μείωση (1,43%) και οι Επενδυτικές (2,21%).

Επίσημο! Η Αλβανία κατέχει ελληνικά εδάφη!

Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο: 
Το 1931 ο Βασιλιάς της Αλβανίας Ζώγου παραδέχεται ότι στο βασίλειο του έχει και ελληνικά εδάφη.



 Συνέντευξη του Βασιλιά της Αλβανία Αχμέτ Ζώγου στην ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα "Ελληνική" της 15 Μαρτίου 1931, με τίτλο "Με τον Βασιλέα Ζώγου. Δια την πολιτικήν της Αλβανίας και τας σχέσεις με την Ελλάδα", και υπότιτλο "Μία σπουδαιοτάτη συνέντευξις", φιλοξένησε σήμερα η ημερήσια αλβανική εφημερίδα «Shekulli» (αιώνας) στην οποία ο Αλβανός βασιλιάς αναφέρει:

Μοιράζουν μάσκες αερίων & ανοίγουν καταφύγια στο Ισραήλ - Προς επίθεση στο Ιράν;


Μάσκες αερίων και οδηγίες για το που βρίσκονται τα καταφύγια και πως θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε αυτά μοίρασε η ισραηλινή κυβέρνηση σε μία κίνηση που πυροδότησε την φημολογία ότι επίκειται επίθεση στο Ιράν. Σε σχετικό ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό καναλιού "10" του Ισραήλ, αναφέρεται ότι είναι "Η ισραηλινή επίθεση είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί κατά του Ιράν πριν από τις αμερικανικές εκλογές, όταν ο Μ.Ομπάμα δεν θα μπορεί παρά να συμφωνήσει και να βοηθήσει την επίθεση".

Vardarska τα Σκόπια στην εγκυκλοπαίδεια Sopena το 1936

«Εγκυκλοπαίδεια SOPENA – Nuevo Diccionario Ilustrado de la Lingua Espanola», δηλ. «Νέο Λεξικό της Ισπανικής Γλώσσης», που εκδόθηκε στην Βαρκελώνη το 1936. Στη σελίδα 980 του 2ου τόμου υπάρχει το λήμμα «Servia – Croacia – Eslovenia (Yugoslavia)». Στη μεσαία στήλη της σελίδας, στην προτελευταία παράγραφο περιγράφεται αναλυτικά η διοικητική διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας κατά την εποχή εκείνη:

«Διοικητικά διαιρείται σε εννέα επαρχίες (banovine): Morava o Moravska (cap. Nish); y Vardar o Vardarska (cap. Skoplye), δηλ. Βαρντάρ ή Βαρντάρσκα (με πρωτεύουσα τα Σκόπια).

Ταλιμπάν αποκεφάλισαν 17 πολίτες στο Αφγανιστάν επειδή… γιόρταζαν

Ταλιμπάν αποκεφάλισαν 17 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών, οι οποίοι γιόρταζαν με μουσική σε χωριό του νοτίου Αφγανιστάν.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για πράξη των Ταλιμπάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ. «Δύο γυναίκες και 15 άνδρες αποκεφαλίστηκαν. Διασκέδαζαν με μουσική σε περιοχή που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.
Από τις τοπικές αρχές επιβεβαιώθηκε ότι κάτοικοι του χωριού Ζαμινταβάρ, στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Καζάκι και Μούσα Κάλα, είχαν οργανώσει γιορτή με μουσική, στην οποία κατά ορισμένες πληροφορίες, οι γυναίκες χόρευαν.

Armin Laschet (CDU): "Αν αποτύχουμε εμείς να διασώσουμε την Ελλάδα θα το κάνει η Ρωσία"


Την γεωπολιτική παράμετρο της ελληνικής οικονομικής κρίσης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Γερμανίας  Armin Laschet ο οποίος απαντώντας σε όσους συναδέλφους του εντός και εκτός κυβέρνησης επιμένουν στην σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδος παραδέχθηκε αυτό που ανομολόγητα μέχρι στιγμής (αν εξαιρέσουμε τα δημοσιοποιημένα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας στο WikiLeaks) φοβούνται οι δυτικοί που μπορούν να δούν πέρα
άπό την μύτη τους: Την ρωσική κάθοδο στην Ελλάδα σε περίπτωση που τα διάφορα
τοκογλυφικά προγράματα "διάσωσης" της ελληνικής οικονομίας αποτύχουν.

Συνεχείς ήττες του τουρκικού στρατού στο Χάκαρι - Η επαρχία ελέγχεται από το ΡΚΚ

Eξοπλισμένοι από την Συρία με σύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνιών και ρουκέτες RPG-7 με θερμοβαρικές κεφαλές οι αντάρτες του ΡΚΚ κερδίζουν την μία μετά την άλλη τις μάχες στην επαρχία Χάκαρι στα τουρκο-ϊρακινο-συριακά σύνορα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 24 ώρες επιτέθηκαν τρεις (!) φορές σε στρατόπεδο που έχει ως βάση Τάγμα Στρατοχωροφυλακής.

Όπως παραδέχεται και η Χουριέτ: «Επίθεση στο συνοριακό τάγμα Στρατοχωροφυλακής που βρίσκεται στο χωριό Ομουρλού της περιοχής Σέμντινλι του νομού Χάκαρι, οργάνωσε το ΡΚΚ.

Μετά τη Μέρκελ η τρόικα

Μετά τη Μέρκελ η τρόικα
Συνεχείς συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Σε ένα μαραθώνιο ως τις 18 Οκτωβρίου που είναι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ και να έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για το ζήτημα της διετούς παράτασης του ελληνικού προγράμματος στη βάση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας που αναμένεται στην Αθήνα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Έρχεται ανθρώπινο «τσουνάμι» από τη Συρία Απόβαση σε Ελλάδα και Κύπρο 2 εκατομμυρίων Σύριων

Έρχεται ανθρώπινο «τσουνάμι» από τη Συρία
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb
 
Τα σύνορα της Τουρκίας προς τη Συρία κλείνουν τις επόμενες ημέρες για τους Σύριους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου και στην Ε.Υ.Π. και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φθάνουν καθημερινά κατεπείγοντα μηνύματα από τις ελληνικές πρεσβείες στη Βυρηττό και το Τελ Αβίβ ότι οργανώνονται ήδη καραβάνια προσφύγων της Συρίας με κατεύθυνση Κύπρο και Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια Σύριοι αυτή τη στιγμή αναζητούν την έξοδό τους με κάθε τρόπο από τη Δαμασκό, το Χαλέπι και τις άλλες περιοχές της Συρίας προς την πλευρά της Μεσογείου που πνίγονται καθημερινά στο αίμα, με πρώτο σταθμό την Κύπρο και δεύτερο την Κρήτη και την Ελλάδα.

Τον σκότωσε βολή από ακόντιο!!!

Σοκ στη Γερμανία! Σε τοπικούς αγώνες στίβου στο Ντίσελντορφ ένας κριτής έχασε τη ζωή του, όταν καρφώθηκε από ακόντιο. Ο 75χρονος άνδρας είχε ξεκινήσει για να μετρήσει τη βολή πριν προσγειωθεί το ακόντιο, αλλά δεν υπολόγισε καλά την τροχιά του και αυτό τον τραυμάτισε σοβαρά. Αμέσως μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο πλησιέστερο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη μάχη.

Εθνική, Alpha ή Eurobank; Κληρώνει (;) σήμερα για την Εμπορική Τράπεζα

Στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Δ. Σ της Credit Agricole δεσπόζει η τύχη της Εμπορικής!

Η Credit Agricole έχει στα χέρια της από τις 7 Αυγούστου τις δεσμευτικές προσφορές των Εθνική, Alpha και Eurobank, οι οποίες προβλέπουν την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ και την απορρόφηση εν συνεχεία της τράπεζας με έκδοση νέων μετοχών. 

Πήγαινε πρώτος στην… κατάσβεση ο εμπρηστής της Χίου!

Έφτανε  πάντα πρώτος και έσπευδε με  πάθος να σβήσει τις πυρκαγιές που ξεσπούσαν στη Χίο, ο 24χρονος γιος του πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης που ομολόγησε 14 εμπρησμούς, τρεις από τους οποίους το καλοκαίρι του 2011! Το ότι βρισκόταν πάντα κοντά στις εστίες της φωτιάς, ήταν που έκανε τους πυροσβέστες να τον υποψιαστούν.

Οι  υποψίες τους μεταφέρθηκαν στους  αξιωματικούς του Ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής και από αυτούς στην Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που δεν άργησε να βρει την άκρη του νήματος.

Ολλανδία: Θα μπλοκάρουμε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα

Και εμείς περάσαμε από κρίση αλλά τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας, δείχνει να μας λέει ο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, κουνώντας δηκτικά το δάχτυλο στην... άτακτη και ανυπάκουη Ελλάδα που δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Rutte διατύπωσε την άποψη ότι η λιτότητα αποτελεί τον μόνο δρόμο εξόδου από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα μπλοκάρει ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

«Βόμβα» Μέρκελ σε Βρυξέλλες και «17»

Η γερμανίδα καγκελάριος πιέζει την Ε.Ε. να συγκαλέσει διάσκεψη για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη μέχρι το τέλος του έτους εν μέσω διαφωνιών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται σήμερα το Spiegel το αίτημα της κ. Μέρκελ προβλέπει πολιτική ένωση, ομοσπονδοποίηση και οικονομικά ανταλλάγματα όπως τα ευρωομόλογα σε αντιστάθμισμα της συνολικής παραχώρησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

Οι βάσεις- Ακόμη και με βαθμό «1» στα ΤΕΙ!!!

Από το real.gr

Οριακή άνοδο στις σχολές της Αθήνας και στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές. Με βαθμό κάτω από τη βάση εισάγονται υποψήφιοι στα ΤΕΙ.

Στη νομική Αθήνας τα μόρια αυξήθηκαν κατά 271 φτάνοντας τα 18879, ίδια εικόνα και στις δημοφιλείς σχολές, όπως η Ιατρική, η Βιολογία, το Φυσικό και το Μαθηματικό. Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι στρατιωτικές σχολές όπως αυτή των Ικάρων στην κατηγορία Ιπτάμενοι όπου τα μόρια αυξήθηκαν κατά 1000 και η βάση διαμορφώθηκε στα 17188.

Την Τρίτη συνάντηση Παπούλια - Σαμαρά

Στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι. Ο Κάρολος Παπούλιας έχει στα χέρια του και την επιστολή που του έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ψάχνουν αεροπλάνο με χρυσό στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Λευκωσία: Κυνήγι χαμένου θησαυρού κρύβεται πίσω από πρόσφατες αποστολές στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπως υποστηρίζουν άτομα, τα οποία είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε διάφορες έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητικές δραστηριότητες ορισμένων οργανισμών εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, όταν διέρρευσαν πληροφορίες πρόσφατα από τις ΗΠΑ ότι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αεροπλάνο φορτωμένο χρυσάφι κατέπεσε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Απώλειες δισεκατομμυρίων για την Samsung μετά την ήττα από την Apple

Νέα Υόρκη: Oι μετοχές της Samsung Electronics υποχώρησαν περισσότερο από 7% την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 μετά την απόφαση αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου που έκρινε ότι η εταιρεία αντέγραψε κρίσιμα χαρακτηριστικά των δημοφιλών προϊόντων της Apple, iPhone και iPad.

Το δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή 24 Αυγούστου ότι η Samsung θα πρέπει να «επιστρέψει» στην Apple 839,79 εκατομμύρια ευρώ (1,05 δισεκατομμύρια δολάρια) για καταπάτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Άρχισε η δίκη των έξι κατηγορουμένων για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

Λάρνακα: Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας εμφανίστηκαν το πρωί οι έξι κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση του Μαρί στις 11 Ιουλίου του 2011. Οι κατηγορούμενοι είναι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, ο πρώην Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου, ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής, Πάμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ, Ανδρέας Λοιζίδης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Χ.Α. - "Αντιστέκονται" οι 650 μονάδες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Σε αισιόδοξο τόνο η έναρξη της εβδομάδας για τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στο βελτιωμένο για την Ελλάδα κλίμα που διαμορφώθηκε σε Βερολίνο και Παρίσι μετά τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με «οδηγό» της ανόδου στον FTSE20 τα κέρδη των ΕΤΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ο Γενικός Δείκτης «σκαρφαλώνει» για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου πάνω από τις 650 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο έχει λειτουργήσει ως «δύσκολη» αντίσταση το προηγούμενο διάστημα.

Τα ενθαρρυντικά σχόλια από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, σχετικά με τις δημοσιονομικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, θα μπορούσαν να διατηρήσουν το θετικό momentum στην ελληνική αγορά, εκτιμά η Beta Securities, «καθώς τα περισσότερα blue chips συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στα τρέχοντα επίπεδα».