Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Εθνική, Alpha ή Eurobank; Κληρώνει (;) σήμερα για την Εμπορική Τράπεζα

Στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Δ. Σ της Credit Agricole δεσπόζει η τύχη της Εμπορικής!

Η Credit Agricole έχει στα χέρια της από τις 7 Αυγούστου τις δεσμευτικές προσφορές των Εθνική, Alpha και Eurobank, οι οποίες προβλέπουν την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ και την απορρόφηση εν συνεχεία της τράπεζας με έκδοση νέων μετοχών. 

Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Credit Agricole είναι κρίσιμη, καθώς θα αξιολογήσει τις τρεις προτάσεις για την πώληση της Τράπεζας.

Προίκα της τάξης των 3 δισ. ευρώ δίνουν οι Γάλλοι στην Εμπορική προκειμένου να εξασφαλίσουν την μεταβίβασή της σε ελληνική τράπεζα και να αποχωρήσουν, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποιας μορφής χρηματοδότηση θα υπάρχει στον αγοραστή. Αυτά λένε οι τραπεζικές πηγές καθώς οι 3 μεγάλες τράπεζες, Alpha, Εθνική και Eurobank εισέρχονται στην τελική ευθεία προκειμένου να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα και να ενισχύσουν τελικά και τις δικές τους θέσεις ενόψει της τελικής ευθείας της επανακεφαλαιοποίησης.

Οι όροι για την συμμετχοχη των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις των τραπεζών θα είναι θετικοί, σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στην τελική μορφή επεξεργασίας και για το οποίο τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας ενδέχεται να κάνει ακόμα ελαστικότερες τις προυποθέσεις για την διατήρηση του ελέγχου από την πλευρά των ιδιωτών, καθώς δεν αποκλείεται το ποσοστό συμμετοχής τους με αύξηση κεφαλαίου στο σύνολο της επανακεφαλαιοποίησης κάθε τράπεζας να πέσει για τους ιδιώτες και χαμηλότερα από το 10%.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι συγχωνεύσεις των τραπεζών όσο και η διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης είναι μεγάλης σημασίας για την δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν στην υλοποίηση της μείωσης των δόσεων στο 30% των μηνιαίων απολαβών, επιμηκύνοντας παράλληλα τον χρόνο αποπληρωμής. Τις σχετικες προτάσεις ετοιμάζουν οι διοικήσεις για να τις καταθέσουν εντός της εβδομάδας στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Από την πλευρά της η Alpha προωθεί νεό προϊόν με τίτλο "Αποπληρωμή στα μέτρα σας", που στόχο έχει την αναχρηματοδότηση των δανείων με βάση τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη. Σχεδιάζεται δηλαδή μια μηναία δόση σε συνεργασία με τον εκάστοτε πελάτη, ώστε για ένα διάστημα μέχρι και 3 ετών να μπορεί ο δανειολήπτης να καλύπτει τις υποχρεώσεις του με πολύ μικρότερα τιμήματα και στην συνέχεια ανάλογα και με την εξέλιξη της οικονομίας να αναπροσαρμοσθεί η δόση και πάλι υψηλότερα.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου