Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»: Το πλοίο-θρύλος του Πολεμικού Ναυτικού παραδόθηκε στην Ελλάδα πριν από 108 χρόνια - ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ(Εικόνες)

Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» (Φωτογραφία: Εurokinissi)
Το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» αποτελεί ένα πολεμικό πλοίο θρύλο για τη χώρα, καθώς συνδέθηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία και τα πεπρωμένα του έθνους και είναι ζήτημα εάν συναντάμε στην παγκόσμια ιστορία κάτι παρόμοιο.
Παρότι αναφέρεται ως θωρηκτό, είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ, το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 - 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

Δεύτερη στον κόσμο σε "γαλάζιες σημαίες" η Ελλάδα - Ολόκληρη η λίστα με τις βραβευμένες παραλίες

Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 47 χώρες κατέλαβε η Ελλάδα στο πρόγραμμα "Γαλάζια Σημαία" για το 2019, καθώς 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας.
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Τονίζεται ότι μεταξύ των βραβευθέντων ακτών, περιλαμβάνονται η Ακτή Βουλιαγμένης, η Ακτή Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής και η Μαρίνα Αλίμου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Το ελληνικό ελαιόλαδο ξεχώρισε σε διεθνή διαγωνισμό στο Λονδίνο - Βράβευση και για το ελληνικό μέλι

Στον διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου (London International Olive Οil Competitions 2019), που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη διαδοχική χρονιά στο Λονδίνο, εκ μέρους της Ελλάδας υπήρξαν 110 συμμετοχές, εκ των οποίων βραβεύτηκαν (με πλατινένια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα βραβεία) σε διαφορετικές κατηγορίες έντασης και ποιότητας ελαιόλαδου 40 εταιρείες, που προέρχονταν κυρίως από την Κρήτη, την Καλαμάτα, τη Μυτιλήνη και τη Χαλκιδική (φετινή έκπληξη ήταν δύο χρυσά βραβεία που κατέκτησαν επιχειρήσεις ελαιόλαδου από την Αλεξανδρούπολη).

Οργή στη Λευκωσία: Η Βρετανία «έδωσε» την κυπριακή ΑΟΖ στην Τουρκία -Επιστολή Αναστασιάδη στη Μέι - ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Οργή επικρατεί στη Λευκωσία για τη στάση του Λονδίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και σήμερα προβαίνει και επίσημα σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα ακολουθήσει και επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Το διάβημα θα επιδοθεί μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ίδιο ζήτημα και επιστολή στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Κίνα: Την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Την επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας και στην έδρα Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη και στηρίζεται στην ευγενική χορηγία του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος: «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό μας. Ταυτοχρόνως όμως αισθανόμαστε και το βάρος και το χρέος ως προς την υπεράσπισή του αλλά και ως προς την συνέχιση της εκπλήρωσης της αποστολής του. Τούτο οφείλεται στο ότι, επιπλέον, ο ελληνικός πολιτισμός είναι κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού αλλά και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, μ' έμβλημα τον Παρθενώνα.

Χαμός στην Τουρκία με τον δήμαρχο που παραδέχτηκε ότι οι κάτοικοι της Τραπεζούντας είναι Έλληνες! (Βίντεο)

Σάλος ξέσπασε στην Τουρκία με τις δηλώσεις δημάρχου σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έμμεσα παραδέχτηκε ότι οι κάτοικοι της Τραπεζούντας... είναι Έλληνες, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα θέμα που στην γειτονική χώρα... θέλουν -αλλά δεν μπορούν- να ξεχάσουν! Έντονες εσωκομματικές -και όχι μόνο- αντιδράσεις για τα όσα είπε ο υποψήφιος τους, του ζητούν να ανασκευάσει!
Ο λόγος για τον Τεβφίκ Γκιοκσού, που... τοποθετήθηκε δήμαρχος στην περιοχή  Εσενλέρ στην Κωνσταντινούπολη.