Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η αλαζονεία της χαμένης εξουσίας


Τρεις μέρες μετά τις εκλογές και την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού ζούμε την λογική του παραλόγου από τα 2 πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας.
Αμφισβητούν την επιλογή του Λαού ο οποίος λένε έκανε λάθος επιλογές!!!
Βουλευτές(νυν και πρώην) έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και κατηγορούν τους πολίτες ότι έκαναν λάθος που δεν τους ψήφισαν και πως θα πληρώσουν τις επιλογές τους.
Βουλευτές που απέτυχαν να εκλεγούν κατηγορούν το λαό για αυτό.
Βρήκαν μάλιστα και κοψοχέρηδες!!!

Στρατηγικές επενδύσεις και ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Η ΑΟΖ δεν είναι μόνο ένα τυπικό θεσμικό πλαίσιο που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΑΟΖ έχει μέσα της μια τεράστια δυναμική που είναι ορατή στους ειδικούς, αλλά ακόμα άγνωστη στους άλλους. Η σφαιρικότητα των τομέων που αγγίζει η ΑΟΖ είναι θεαματική και δίχως αυτή είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τις επιπτώσεις. Κι όμως σιγά – σιγά ανακαλύπτουμε την τοποστρατηγική της αξία, τη γεωμετρική της εμβέλεια και το γεωλογικό της υπόβαθρο που μας επιτρέπουν να έχουμε μια σοβαρή εικόνα, η οποία με την αξιοπιστία της δείχνει που υπάρχουν οι στρατηγικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, δεν είναι ανάγκη να παραμείνουμε κολλημένοι σε μερικά θέματα λόγω διπλωματικής παράδοσης και θα ήταν καλό να ενσωματώσουμε στα νοητικά μας στρατηγικά σχήματα και τα μεγέθη των εκτιμήσεων της πετροχημικής έρευνας.

Το βάθος της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Amsterdam, Athina, Kazan, Kula, Thessaloniki είναι ονομασίες των λασποηφαιστείων που υπάρχουν στην περιοχή του Αναξιμάνδρου, η οποία βρίσκεται νότια του συμπλέγματος Καστελλόριζου. Τα λασποηφαίστεια δεν είναι μια απλή λεπτομέρεια. Είναι μια γεωλογική ένδειξη του βάθους της ΑΟΖ και έμμεσα της αξίας της. Οι περισσότεροι μιλούν βέβαια για τα 200ΝΜ δίχως να συνειδητοποιούν το μέγεθος του εμβαδού της. Μόνο όταν βλέπουν ένα χάρτη, όπου αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ μέσα στη Μεσόγειο θάλασσα, αντιλαμβάνονται τη γεωστρατηγική της αξία μέσω της γεωπολιτικής, αλλά η τελευταία αποκτά την πραγματική της αξία με το βάθος. Μόνο με το βάθος βλέπουμε τις λιθοσφαιρικές πλάκες και κατανοούμε τη σημασία της απόκλισης για τα γιγάντια κοιτάσματα, το πλήθος των λασποηφαιστείων στη μεσογειακή ράχη, τις λεπιώσεις πρίσματος επαύξησης. Αλλιώς ποιο νόημα θα είχαν οι ψαμίτες με καλύμματα αλάτων του Μεσσηνίου; Κι όμως η στόχευση είναι ουσιαστική για τις γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν.

Από τη Ζώνη Παξών στην ΑΟΖ του Καστελλόριζου

Του Ν.Λυγερού 

Όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το κοινό στοιχείο που υπάρχει μεταξύ Παξών και Καστελλόριζου δεν φαίνεται άμεσα. Βέβαια, η αγορά του Φύλλου Καστελλόριζου εξηγεί πολλές λεπτομέρειες που είναι στρατηγικά σημαντικές και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας αλλά βέβαια και για το θέμα της ΑΟΖ που μας αφορά άμεσα. Ας αρχίσουμε πρώτα με μια αναφορά περί αποθέσεων καρστικών εγκοίλων (Α.Desiο 1931)
«Το Καστελλόριζο είναι διάσπαρτο από καρστικά έγκοιλα, δολίνες, ουβάλες, κλειστές κοιλάδες καθώς και από πλήθος υποθαλάσσιες σπηλιές. Μικρές δολίνες παρατηρούμε και στις νησίδες Ρω και Στρογγύλη. […] Η μορφολογία του Καστελλόριζου και των νησίδων του εμφανίζει χαρακτηριστικά πανεπιπέδου. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των καρστικών μορφών δημιουργήθηκε όταν το Καστελλόριζο και οι νησίδες του ήταν ενωμένα με την περιοχή της Λυκίας»

Τη σκότωσαν 5 Γεωργιανοί



Εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία 67χρονης, με κίνητρο τη ληστεία, πριν από περίπου μία εβδομάδα, στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα, μέσα σε ξενοίκαστο σπίτι ιδιοκτησίας της. Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε Γεωργιανοί, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ομοεθνείς τους.

Σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για πολυμελή σπείρα αλλοδαπών, υπήκοων Γεωργίας, που γνωρίζοντας ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία προσποιήθηκαν τους ενοικιαστές διαμερίσματος που ανήκε στην ιδιοκτησία της. Αφού την οδήγησαν προσχηματικά στο διαμέρισμα για να το ελέγξουν την έδεσαν και την φίμωσαν, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει από ασφυξία.

Γράφουν συνέχεια για την Ελλάδα


Τα διεθνή media συνεχίζουν να γράφουν για τις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα...
The New York Times: "Η υπομονή της Γερμανίας με την Ελλάδα πάνω στο θέμα του ευρώ τελειώνει"

Κάλεσμα Σαμαρά για Κεντροδεξιό Μέτωπο-Εμφανίζονται αρνητικοί Καρατζαφέρης Ντόρα Μάνος

Έκκληση για πανστρατιά στον ελληνικό λαό αλλά και σε όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς εντός και εκτός Βουλής απηύθηνε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να τροποποιηθεί η οικονομική πολιτική.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Εκετελεστικής Γραμματείας του κόμματος ο κ. Σαμαράς είπε ότι "πριν τις εκλογές προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αποτρέψουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την κυβερνητική σταθερότητα".

Δεν έρχεται η τρόικα τον Μάιο

Τα πάνω – κάτω φαίνεται ότι έχουν έρθει στις Βρυξέλλες με τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» ματαίωσε τελικά την προγραμματισμένη επίσκεψη της στη χώρα μας. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η τρόικα θα πρέπει να περιμένει πρώτα τις «δημοκρατικές εξελίξεις».

Την ίδια στιγμή η επόμενη δόση των 5,2 δισ. ευρώ θα καταβληθεί κανονικά στη χώρα μας στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Schaeuble: Δεν μπορούμε να σας κρατήσουμε με το ζόρι στο ευρώ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την εξουσία να αναγκάσει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Εάν οι πολίτες της Ελλάδας δεν θέλουν να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα, δεν υπάρχει τρόπος να τους υποχρεώσει η ΕΕ να μείνουν. Αυτή είναι μια απόφαση της Ελλάδας», δήλωσε ο Schaeuble.

Δήλωσε ακόμη ότι εάν οι Έλληνες θέλουν το ευρώ, «τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε συμφωνήσει».

Αποκαλύφθηκε το λογότυπο της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ

Λευκωσία: Το λογότυπο της πρώτης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε το πρωί σε ειδική τελετή στη Λευκωσία, με την ευκαιρία και την ημέρα της Ευρώπης ο υφυπουργός Προεδρίας για τα ευρωπαϊκά θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Το λογότυπο αποτυπώνει ένα ιδιόμορφο καράβι, το οποίο με την πρώτη ανάγνωση παραπέμπει στον νησιωτικό χαρακτήρα του τόπου μας, με την μακρά παράδοση στη ναυτιλία και σήμερα με τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανοδοςστο κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Άνοδο παρουσιάζει σήμερα το κυπριακό Χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή πτώση, ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.

Στις 13:08 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 184,24 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 3,28%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε επίσης άνοδο της τάξης του 2,98% και βρισκόταν στις 68,05 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις 494.928,97 ευρώ.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη σημειώνουν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 3,53%, ο δείκτης της Εναλλακτικής σε ποσοστό 0,25%, ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 3,71% και ο δείκτης των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 1,75%.

Σε μετεκλογικό "σκοτάδι" το ταμπλό του ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ολοκληρώνοντας την Τετάρτη κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Μετά τις μεγάλες απώλειες των δύο προηγούμενων ημερών, με φόντο το ρευστό μετεκλογικό περιβάλλον που διατηρείται μετά τις κάλπες της Κυριακής, η ένταση των πτωτικών πιέσεων στο ταμπλό έδειξε να μετριάζεται. Ο δείκτης των τραπεζών ανέκαμψε από τις απώλειες 0,94% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών και βρέθηκε να ενισχύεται έως 4,71% ενδοσυνεδριακά, κέρδη ωστόσο που στο κλείσιμο της συνεδρίασης περιορίστηκαν αισθητά.

Με εναλλαγές προσήμου κινήθηκε και ο ΓΔ, ο οποίος όμως υποχρεώθηκε σε νέες απώλειες, καθώς στη σύνθεση του FTSE20 τίτλοι όπως των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και Coca-Cola 3E έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών για τον Dow Jones

Dow12.932,09-76,44 -0,59%  



  Nasdaq2.946,27-11,49 -0,39%  

Η Wall Street χθες
Εγκλωβισμένοι στο κλίμα που δημιούργησαν οι ανησυχίες για το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παρέμειναν οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη τερματίζοντας σε αρνητικό έδαφος αν και μακριά από τα χαμηλά της ημέρας.

Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 περιόρισε αισθητά τις απώλειες του ωστόσο δεν κατάφερε να αποφύγει το αρνητικό κλείσιμο υποχωρώντας για τέταρτη συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε και διολισθαίνοντας σε χαμηλό δύο μηνών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones διεύρυνε το πτωτικό του σερί συμπληρώνοντας πέντε αρνητικές συνεδριάσεις.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αναζωπυρώνει τα σενάρια για το μέλλον της χώρας στο ευρώ, σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που προειδοποιούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

"Η Ευρώπη παραμένει δεσμευμένη σε ότι έχει συμφωνηθεί", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Wolfgang Schaeuble το βράδυ της Δευτέρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη που έχουν λάβει βοήθεια δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσουν σε άτακτη χρεοκοπία.